Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik

Translated title of the contribution: The Roll of Technique and Technology in the Aesthetics of Music

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference abstract in proceedingsResearch

Abstract

Fra den instrumentale musiks tidligste oprindelse i brugen af benfløjter samt vibrerende strenge og trommeskind har vores mulighed for at producere og reproducere lyd været uløseligt forbundet med vores beherskelse af og forståelse for teknologi og teknik. Når vi diskuterer musik, bliver ordet "teknik" brugt i dobbelt forstand: dels for at kendetegne den teknologi, som bliver taget i brug i instrumentdesign og instrumentbygning, dels for at kendetegne de metoder og færdigheder en musikudøver opviser, når hun eller han spiller på et instrument. Traditionelt er mange af vores æstetiske domme omkring musikken tæt forbundne med vores vurdering af den teknik - i begge af de nævnte betydninger - som ligger bag ved musikkens produktion. Foredraget vil kigge nærmere på dette forhold mellem musikkens teknik og teknologi på den ene side og musikkens æstetik på den anden. Blandt de emner, der vil være i søgelyset, er diskussionerne omkring virtuositetens rolle i den æstetiske diskussion samt diskussionerne affødt af nutidens rivende udvikling inden for brugen af interaktiv it-teknologi i forhold til musik.
Original languageDanish
Title of host publicationDansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007 : Teknologifilosofi
Number of pages1
PublisherDansk Filosofisk Selskab
Publication date2008
Pages25-26
Publication statusPublished - 2008
EventDansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007 - Roskilde, Denmark
Duration: 2. Mar 20073. Mar 2007

Conference

ConferenceDansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007
CountryDenmark
CityRoskilde
Period02/03/200703/03/2007

Cite this

Grund, C. M. (2008). Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik. In Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007: Teknologifilosofi (pp. 25-26). Dansk Filosofisk Selskab.
Grund, Cynthia M. / Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik. Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007: Teknologifilosofi. Dansk Filosofisk Selskab, 2008. pp. 25-26
@inbook{51ba0130faa311dc86ef000ea68e967b,
title = "Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens {\ae}stetik",
abstract = "Fra den instrumentale musiks tidligste oprindelse i brugen af benfl{\o}jter samt vibrerende strenge og trommeskind har vores mulighed for at producere og reproducere lyd v{\ae}ret ul{\o}seligt forbundet med vores beherskelse af og forst{\aa}else for teknologi og teknik. N{\aa}r vi diskuterer musik, bliver ordet {"}teknik{"} brugt i dobbelt forstand: dels for at kendetegne den teknologi, som bliver taget i brug i instrumentdesign og instrumentbygning, dels for at kendetegne de metoder og f{\ae}rdigheder en musikud{\o}ver opviser, n{\aa}r hun eller han spiller p{\aa} et instrument. Traditionelt er mange af vores {\ae}stetiske domme omkring musikken t{\ae}t forbundne med vores vurdering af den teknik - i begge af de n{\ae}vnte betydninger - som ligger bag ved musikkens produktion. Foredraget vil kigge n{\ae}rmere p{\aa} dette forhold mellem musikkens teknik og teknologi p{\aa} den ene side og musikkens {\ae}stetik p{\aa} den anden. Blandt de emner, der vil v{\ae}re i s{\o}gelyset, er diskussionerne omkring virtuositetens rolle i den {\ae}stetiske diskussion samt diskussionerne aff{\o}dt af nutidens rivende udvikling inden for brugen af interaktiv it-teknologi i forhold til musik.",
author = "Grund, {Cynthia M.}",
year = "2008",
language = "Dansk",
pages = "25--26",
booktitle = "Dansk Filosofisk Selskabs {\AA}rsm{\o}de 2007",
publisher = "Dansk Filosofisk Selskab",

}

Grund, CM 2008, Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik. in Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007: Teknologifilosofi. Dansk Filosofisk Selskab, pp. 25-26, Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007, Roskilde, Denmark, 02/03/2007.

Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik. / Grund, Cynthia M.

Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007: Teknologifilosofi. Dansk Filosofisk Selskab, 2008. p. 25-26.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference abstract in proceedingsResearch

TY - ABST

T1 - Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik

AU - Grund, Cynthia M.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Fra den instrumentale musiks tidligste oprindelse i brugen af benfløjter samt vibrerende strenge og trommeskind har vores mulighed for at producere og reproducere lyd været uløseligt forbundet med vores beherskelse af og forståelse for teknologi og teknik. Når vi diskuterer musik, bliver ordet "teknik" brugt i dobbelt forstand: dels for at kendetegne den teknologi, som bliver taget i brug i instrumentdesign og instrumentbygning, dels for at kendetegne de metoder og færdigheder en musikudøver opviser, når hun eller han spiller på et instrument. Traditionelt er mange af vores æstetiske domme omkring musikken tæt forbundne med vores vurdering af den teknik - i begge af de nævnte betydninger - som ligger bag ved musikkens produktion. Foredraget vil kigge nærmere på dette forhold mellem musikkens teknik og teknologi på den ene side og musikkens æstetik på den anden. Blandt de emner, der vil være i søgelyset, er diskussionerne omkring virtuositetens rolle i den æstetiske diskussion samt diskussionerne affødt af nutidens rivende udvikling inden for brugen af interaktiv it-teknologi i forhold til musik.

AB - Fra den instrumentale musiks tidligste oprindelse i brugen af benfløjter samt vibrerende strenge og trommeskind har vores mulighed for at producere og reproducere lyd været uløseligt forbundet med vores beherskelse af og forståelse for teknologi og teknik. Når vi diskuterer musik, bliver ordet "teknik" brugt i dobbelt forstand: dels for at kendetegne den teknologi, som bliver taget i brug i instrumentdesign og instrumentbygning, dels for at kendetegne de metoder og færdigheder en musikudøver opviser, når hun eller han spiller på et instrument. Traditionelt er mange af vores æstetiske domme omkring musikken tæt forbundne med vores vurdering af den teknik - i begge af de nævnte betydninger - som ligger bag ved musikkens produktion. Foredraget vil kigge nærmere på dette forhold mellem musikkens teknik og teknologi på den ene side og musikkens æstetik på den anden. Blandt de emner, der vil være i søgelyset, er diskussionerne omkring virtuositetens rolle i den æstetiske diskussion samt diskussionerne affødt af nutidens rivende udvikling inden for brugen af interaktiv it-teknologi i forhold til musik.

M3 - Konferenceabstrakt i proceedings

SP - 25

EP - 26

BT - Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007

PB - Dansk Filosofisk Selskab

ER -

Grund CM. Teknikkens og teknologiens rolle i musikkens æstetik. In Dansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2007: Teknologifilosofi. Dansk Filosofisk Selskab. 2008. p. 25-26