Simmel

sociologiens eventyrer

Søren Christensen (Editor), Nils Gunder Hansen (Editor), Simon Langkjær (Editor), Martin Hauberg-Lund Laugesen (Editor), Joachim Schmidt Wiewiura (Editor)

Research output: Book/anthology/thesis/reportAnthologyResearchpeer-review

Abstract

En af den moderne sociologis grundlæggere. Og på samme tid disciplinens evige outsider og hemmelige tip. I 2018 var det 100 år siden, den tyske sociolog Georg Simmel (1858-1918) døde. Alligevel fremstår hans analyser og essays endnu i dag friske og spændstige, med en overrumplende originalitet og aktualitet. Det kan man forvisse sig om i dette udvalg af tekster af og om Simmel.

I bogens første del præsenteres en perlerække af Simmels egne tekster, mange af dem for første gang på dansk. De kredser om menneskers erfaring af det moderne liv i storbyen, og denne centrale interesse hos Simmel udmøntes i sociologiske udlægninger af så forskellige fænomener som pengene, måltidet, moden, den fremmede, selskabeligheden og sporvognen. Men det drejer sig også om kunsten og landskabet, om skuespilleren og eventyret og selve sociologiens problem. Der er meget at komme efter, når man først åbner op for den veritable skatkiste af sociologiske indsigter og tværfaglige ekskursioner, som Simmels skrifter udgør.

Gennem 10 nye læsninger af en række forskellige facetter af Simmels omfangsrige værk genintroduceres han i bogens anden del i sin nutidige relevans. Bidragyderne kommer fra en bred vifte af fagdiscipliner, og deres interne mangfoldighed afspejler Simmels egen akademiske alsidighed og tilsyneladende umættelige nysgerrighed på verden omkring ham. Simmel kunne ikke have forudset de sociale medier, dating-kulturen, konkurrencestaten og de mange andre senmoderne fænomener, der dukker op i bogens anden del, men man kan alligevel blive meget klogere også på vores egen tid ved at se på den med det blik, der kommer fra sociologiens eventyrer: Georg Simmel.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherNyt fra Samfundsvidenskaberne
Number of pages447
ISBN (Print)9788776831721
Publication statusPublished - 2019

Cite this

Christensen, S., Hansen, N. G., Langkjær, S., Laugesen, M. H-L., & Wiewiura, J. S. (Eds.) (2019). Simmel: sociologiens eventyrer. København: Nyt fra Samfundsvidenskaberne.
Christensen, Søren (Editor) ; Hansen, Nils Gunder (Editor) ; Langkjær, Simon (Editor) ; Laugesen, Martin Hauberg-Lund (Editor) ; Wiewiura, Joachim Schmidt (Editor). / Simmel : sociologiens eventyrer. København : Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2019. 447 p.
@book{0669c5ee23c94682af9a60ee29434742,
title = "Simmel: sociologiens eventyrer",
abstract = "En af den moderne sociologis grundl{\ae}ggere. Og p{\aa} samme tid disciplinens evige outsider og hemmelige tip. I 2018 var det 100 {\aa}r siden, den tyske sociolog Georg Simmel (1858-1918) d{\o}de. Alligevel fremst{\aa}r hans analyser og essays endnu i dag friske og sp{\ae}ndstige, med en overrumplende originalitet og aktualitet. Det kan man forvisse sig om i dette udvalg af tekster af og om Simmel.I bogens f{\o}rste del pr{\ae}senteres en perler{\ae}kke af Simmels egne tekster, mange af dem for f{\o}rste gang p{\aa} dansk. De kredser om menneskers erfaring af det moderne liv i storbyen, og denne centrale interesse hos Simmel udm{\o}ntes i sociologiske udl{\ae}gninger af s{\aa} forskellige f{\ae}nomener som pengene, m{\aa}ltidet, moden, den fremmede, selskabeligheden og sporvognen. Men det drejer sig ogs{\aa} om kunsten og landskabet, om skuespilleren og eventyret og selve sociologiens problem. Der er meget at komme efter, n{\aa}r man f{\o}rst {\aa}bner op for den veritable skatkiste af sociologiske indsigter og tv{\ae}rfaglige ekskursioner, som Simmels skrifter udg{\o}r.Gennem 10 nye l{\ae}sninger af en r{\ae}kke forskellige facetter af Simmels omfangsrige v{\ae}rk genintroduceres han i bogens anden del i sin nutidige relevans. Bidragyderne kommer fra en bred vifte af fagdiscipliner, og deres interne mangfoldighed afspejler Simmels egen akademiske alsidighed og tilsyneladende um{\ae}ttelige nysgerrighed p{\aa} verden omkring ham. Simmel kunne ikke have forudset de sociale medier, dating-kulturen, konkurrencestaten og de mange andre senmoderne f{\ae}nomener, der dukker op i bogens anden del, men man kan alligevel blive meget klogere ogs{\aa} p{\aa} vores egen tid ved at se p{\aa} den med det blik, der kommer fra sociologiens eventyrer: Georg Simmel.",
editor = "S{\o}ren Christensen and Hansen, {Nils Gunder} and Simon Langkj{\ae}r and Laugesen, {Martin Hauberg-Lund} and Wiewiura, {Joachim Schmidt}",
year = "2019",
language = "Dansk",
isbn = "9788776831721",
publisher = "Nyt fra Samfundsvidenskaberne",

}

Christensen, S, Hansen, NG, Langkjær, S, Laugesen, MH-L & Wiewiura, JS (eds) 2019, Simmel: sociologiens eventyrer. Nyt fra Samfundsvidenskaberne, København.

Simmel : sociologiens eventyrer. / Christensen, Søren (Editor); Hansen, Nils Gunder (Editor); Langkjær, Simon (Editor); Laugesen, Martin Hauberg-Lund (Editor); Wiewiura, Joachim Schmidt (Editor).

København : Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2019. 447 p.

Research output: Book/anthology/thesis/reportAnthologyResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - Simmel

T2 - sociologiens eventyrer

A2 - Christensen, Søren

A2 - Hansen, Nils Gunder

A2 - Langkjær, Simon

A2 - Laugesen, Martin Hauberg-Lund

A2 - Wiewiura, Joachim Schmidt

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - En af den moderne sociologis grundlæggere. Og på samme tid disciplinens evige outsider og hemmelige tip. I 2018 var det 100 år siden, den tyske sociolog Georg Simmel (1858-1918) døde. Alligevel fremstår hans analyser og essays endnu i dag friske og spændstige, med en overrumplende originalitet og aktualitet. Det kan man forvisse sig om i dette udvalg af tekster af og om Simmel.I bogens første del præsenteres en perlerække af Simmels egne tekster, mange af dem for første gang på dansk. De kredser om menneskers erfaring af det moderne liv i storbyen, og denne centrale interesse hos Simmel udmøntes i sociologiske udlægninger af så forskellige fænomener som pengene, måltidet, moden, den fremmede, selskabeligheden og sporvognen. Men det drejer sig også om kunsten og landskabet, om skuespilleren og eventyret og selve sociologiens problem. Der er meget at komme efter, når man først åbner op for den veritable skatkiste af sociologiske indsigter og tværfaglige ekskursioner, som Simmels skrifter udgør.Gennem 10 nye læsninger af en række forskellige facetter af Simmels omfangsrige værk genintroduceres han i bogens anden del i sin nutidige relevans. Bidragyderne kommer fra en bred vifte af fagdiscipliner, og deres interne mangfoldighed afspejler Simmels egen akademiske alsidighed og tilsyneladende umættelige nysgerrighed på verden omkring ham. Simmel kunne ikke have forudset de sociale medier, dating-kulturen, konkurrencestaten og de mange andre senmoderne fænomener, der dukker op i bogens anden del, men man kan alligevel blive meget klogere også på vores egen tid ved at se på den med det blik, der kommer fra sociologiens eventyrer: Georg Simmel.

AB - En af den moderne sociologis grundlæggere. Og på samme tid disciplinens evige outsider og hemmelige tip. I 2018 var det 100 år siden, den tyske sociolog Georg Simmel (1858-1918) døde. Alligevel fremstår hans analyser og essays endnu i dag friske og spændstige, med en overrumplende originalitet og aktualitet. Det kan man forvisse sig om i dette udvalg af tekster af og om Simmel.I bogens første del præsenteres en perlerække af Simmels egne tekster, mange af dem for første gang på dansk. De kredser om menneskers erfaring af det moderne liv i storbyen, og denne centrale interesse hos Simmel udmøntes i sociologiske udlægninger af så forskellige fænomener som pengene, måltidet, moden, den fremmede, selskabeligheden og sporvognen. Men det drejer sig også om kunsten og landskabet, om skuespilleren og eventyret og selve sociologiens problem. Der er meget at komme efter, når man først åbner op for den veritable skatkiste af sociologiske indsigter og tværfaglige ekskursioner, som Simmels skrifter udgør.Gennem 10 nye læsninger af en række forskellige facetter af Simmels omfangsrige værk genintroduceres han i bogens anden del i sin nutidige relevans. Bidragyderne kommer fra en bred vifte af fagdiscipliner, og deres interne mangfoldighed afspejler Simmels egen akademiske alsidighed og tilsyneladende umættelige nysgerrighed på verden omkring ham. Simmel kunne ikke have forudset de sociale medier, dating-kulturen, konkurrencestaten og de mange andre senmoderne fænomener, der dukker op i bogens anden del, men man kan alligevel blive meget klogere også på vores egen tid ved at se på den med det blik, der kommer fra sociologiens eventyrer: Georg Simmel.

M3 - Antologi

SN - 9788776831721

BT - Simmel

PB - Nyt fra Samfundsvidenskaberne

CY - København

ER -

Christensen S, (ed.), Hansen NG, (ed.), Langkjær S, (ed.), Laugesen MH-L, (ed.), Wiewiura JS, (ed.). Simmel: sociologiens eventyrer. København: Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2019. 447 p.