Retorik og reklamesprog: Resumé af:Figures of Rhetoric in Advertising LanguageEdward F. McQuarrie, Leavy School of Business, Santa Clara University, CaliforniaDavid Glen Mick, University of Wisconsin, MadisonJournal of Consumer Research, March 1996. Når man ikke kan tvinge forbrugerne til at læse en annonce, så er man nødt til at fange deres opmærksomhed. Når forbrugerne kun skimmer en reklametekst, så må man gøre den uforglemmelig ved første øjekast. Retorik er den klassiske viden om, hvordan man gør sådan noget. Og når målet er overtalelse - hvilket det jo unægteligt er i reklamebranchen - så vil en retoriker bestemt mene, at form kan være meget vigtigere end indhold.

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

Abstract

Den retoriske tradition definerer en retorisk figur som en "kunstnerisk afvigelse". Dvs. et udtryk, som er anderledes end det almindelige (daglig)sprog, men ikke så anderledes at det bliver forkastet som meningsløst eller forkert.

lse er én af de faktorer, som skaber opmærksomhed, og meget tyder på, at forbrugere ofrer figurativt reklamesprog (billedsprog) mere opmærksomhed end ikke figurativt.

Billedsprog kan desuden fremkalde en særlig nydelse ved teksten - som er den belønning og tilfredsstillelse, der kommer som et resultat af arbejdet med at afkode og fortolke et dygtigt sprogligt arrangement. Forskere, som arbejder med eksperimentel æstetik, har fundet ud af, at afvigelser fra det forventede kan producere en opstemthed. Disse karakteristika ved "den kunstneriske afvigelse" peger i retning af, at brug af billedsprog fremkalder en mere positiv holdning til reklamen end bogstaveligt sprog.

Endelig tyder meget på, at figurativt reklamesprog også huskes bedre - de konkrete erindringsprocesser er dog meget forskellige for de forskellige figurer. De positive effekter på 'attention, liking og recall' har med den kunstneriske afvigelse i sig selv at gøre, og alle retoriske figurer vil besidde dem i en eller anden grad.
Udgivelsesdato: Oktober
Original languageDanish
JournalSymboløkonomiske Nyheder
ISSN1901-0141
Publication statusPublished - 1. Oct 2009

Cite this