Passage 80: Krigskunst

Anders Engberg-Pedersen (Editor), Jens Christian Borrebye Bjering (Editor), Solveig Gade (Editor), Christine Strandmose Toft (Editor)

Research output: Book/anthology/thesis/reportAnthologyResearchpeer-review

Abstract

Det 21. århundrede har både i Danmark og i den vestlige verden stået i krigens tegn. De fjerne krige særligt i Irak og Afghanistan har affødt en række reaktioner i litteraturen, filmen og på teatret, der alle har taget militære emner op til diskussion. Omvendt er selve krigen siden årtusindeskiftet blevet vævet stadig tættere sammen med repræsentationer. I dag udkæmpes krigen også med (mis)information, med billeder, i simulationer, i forestillede scenarier og i virtual reality krigsspil. Under overskriften Krigskunst undersøger Passage 80 sammenfiltningen af krigen og dens repræsentationer. Med udgangspunkt i krigens æstetiske former undersøger nummerets tekster på tværs af kunstarterne, hvordan kunst og kultur bliver militariseret; hvordan fiktioner forvandles til effektive midler i krigsapparatet; hvordan højteknologiske krige sanses af soldater og af civilbefolkningen; hvordan de fjerne krige viser sig i samfundet som en hjemsøgelse i form af veteranen; og endelig hvilken rolle kunsten har, når militæret forvandler den til krigskunst.
Original languageDanish
PublisherAarhus Universitetsforlag
Number of pages160
ISBN (Print)978 87 7184 502 0
Publication statusPublished - 2018
SeriesPassage
Number80
Volume33
ISSN0901-8883

Cite this

Engberg-Pedersen, A., Bjering, J. C. B., Gade, S., & Toft, C. S. (Eds.) (2018). Passage 80: Krigskunst. Aarhus Universitetsforlag. Passage, No. 80, Vol.. 33
Engberg-Pedersen, Anders (Editor) ; Bjering, Jens Christian Borrebye (Editor) ; Gade, Solveig (Editor) ; Toft, Christine Strandmose (Editor). / Passage 80: Krigskunst. Aarhus Universitetsforlag, 2018. 160 p. (Passage; No. 80, Vol. 33).
@book{e05d247986c549e190fd4b2a625455bd,
title = "Passage 80: Krigskunst",
abstract = "Det 21. {\aa}rhundrede har b{\aa}de i Danmark og i den vestlige verden st{\aa}et i krigens tegn. De fjerne krige s{\ae}rligt i Irak og Afghanistan har aff{\o}dt en r{\ae}kke reaktioner i litteraturen, filmen og p{\aa} teatret, der alle har taget milit{\ae}re emner op til diskussion. Omvendt er selve krigen siden {\aa}rtusindeskiftet blevet v{\ae}vet stadig t{\ae}ttere sammen med repr{\ae}sentationer. I dag udk{\ae}mpes krigen ogs{\aa} med (mis)information, med billeder, i simulationer, i forestillede scenarier og i virtual reality krigsspil. Under overskriften Krigskunst unders{\o}ger Passage 80 sammenfiltningen af krigen og dens repr{\ae}sentationer. Med udgangspunkt i krigens {\ae}stetiske former unders{\o}ger nummerets tekster p{\aa} tv{\ae}rs af kunstarterne, hvordan kunst og kultur bliver militariseret; hvordan fiktioner forvandles til effektive midler i krigsapparatet; hvordan h{\o}jteknologiske krige sanses af soldater og af civilbefolkningen; hvordan de fjerne krige viser sig i samfundet som en hjems{\o}gelse i form af veteranen; og endelig hvilken rolle kunsten har, n{\aa}r milit{\ae}ret forvandler den til krigskunst.",
editor = "Anders Engberg-Pedersen and Bjering, {Jens Christian Borrebye} and Solveig Gade and Toft, {Christine Strandmose}",
year = "2018",
language = "Dansk",
isbn = "978 87 7184 502 0",
series = "Passage",
publisher = "Aarhus Universitetsforlag",
number = "80",

}

Engberg-Pedersen, A, Bjering, JCB, Gade, S & Toft, CS (eds) 2018, Passage 80: Krigskunst. Passage, no. 80, vol. 33, Aarhus Universitetsforlag.

Passage 80: Krigskunst. / Engberg-Pedersen, Anders (Editor); Bjering, Jens Christian Borrebye (Editor); Gade, Solveig (Editor); Toft, Christine Strandmose (Editor).

Aarhus Universitetsforlag, 2018. 160 p. (Passage; No. 80, Vol. 33).

Research output: Book/anthology/thesis/reportAnthologyResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - Passage 80: Krigskunst

A2 - Engberg-Pedersen, Anders

A2 - Bjering, Jens Christian Borrebye

A2 - Gade, Solveig

A2 - Toft, Christine Strandmose

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Det 21. århundrede har både i Danmark og i den vestlige verden stået i krigens tegn. De fjerne krige særligt i Irak og Afghanistan har affødt en række reaktioner i litteraturen, filmen og på teatret, der alle har taget militære emner op til diskussion. Omvendt er selve krigen siden årtusindeskiftet blevet vævet stadig tættere sammen med repræsentationer. I dag udkæmpes krigen også med (mis)information, med billeder, i simulationer, i forestillede scenarier og i virtual reality krigsspil. Under overskriften Krigskunst undersøger Passage 80 sammenfiltningen af krigen og dens repræsentationer. Med udgangspunkt i krigens æstetiske former undersøger nummerets tekster på tværs af kunstarterne, hvordan kunst og kultur bliver militariseret; hvordan fiktioner forvandles til effektive midler i krigsapparatet; hvordan højteknologiske krige sanses af soldater og af civilbefolkningen; hvordan de fjerne krige viser sig i samfundet som en hjemsøgelse i form af veteranen; og endelig hvilken rolle kunsten har, når militæret forvandler den til krigskunst.

AB - Det 21. århundrede har både i Danmark og i den vestlige verden stået i krigens tegn. De fjerne krige særligt i Irak og Afghanistan har affødt en række reaktioner i litteraturen, filmen og på teatret, der alle har taget militære emner op til diskussion. Omvendt er selve krigen siden årtusindeskiftet blevet vævet stadig tættere sammen med repræsentationer. I dag udkæmpes krigen også med (mis)information, med billeder, i simulationer, i forestillede scenarier og i virtual reality krigsspil. Under overskriften Krigskunst undersøger Passage 80 sammenfiltningen af krigen og dens repræsentationer. Med udgangspunkt i krigens æstetiske former undersøger nummerets tekster på tværs af kunstarterne, hvordan kunst og kultur bliver militariseret; hvordan fiktioner forvandles til effektive midler i krigsapparatet; hvordan højteknologiske krige sanses af soldater og af civilbefolkningen; hvordan de fjerne krige viser sig i samfundet som en hjemsøgelse i form af veteranen; og endelig hvilken rolle kunsten har, når militæret forvandler den til krigskunst.

M3 - Antologi

SN - 978 87 7184 502 0

T3 - Passage

BT - Passage 80: Krigskunst

PB - Aarhus Universitetsforlag

ER -

Engberg-Pedersen A, (ed.), Bjering JCB, (ed.), Gade S, (ed.), Toft CS, (ed.). Passage 80: Krigskunst. Aarhus Universitetsforlag, 2018. 160 p. (Passage; No. 80, Vol. 33).