Pårørende, resiliens og mestring

et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte

Bjørn Ribers, Peter Genter, Lise Stampe Møller-Jørgensen, Ulla Viffeldt Smistrup

Research output: Book/anthology/thesis/reportReportResearch

Abstract

Denne forskningsrapport sammenfatter forskningsprojektet ”Pårørende, resiliens og mestring – et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte” der er finansieret af Kræftens Bekæmpelses PLI midler. Det pointeres i regeringens kræftplan IV fra 2016 at der mangler et familieniveau i den kommunale rehabilitering af kræftpatienter. Flere undersøgelser har peget på, at kræft ikke kun rammer den enkelte men hele familien. De pårørende er som kræftpatienten hårdt belastet både i og efter sygdomsforløbet. En vis andel af de pårørende efterspørger derfor støtte og rådgivning til at håndtere den svære situation. En bedre forståelse af pårørendes behov og mestring af livet med en kræftsyg vil kunne danne basis for at nytænke vores tilbud i rådgivningerne, så vi kan imødekomme flere pårørendes behov for støtte. Der er stadig generelt meget få interventionsstudier med en resilienstilgang og det gælder ikke mindst, når blikket rettes mod pårørende til kræftpatienter. Pilotprojektet skal derved finde ny veje i forhold til målgruppen, og det er oplagt at trække på de aktuelle og positive erfaringer fra det resiliens projekt for kræftpatienter, som netop er blevet evalueret.
Original languageDanish
PublisherKræftens Bekæmpelse
Number of pages55
Publication statusPublished - Feb 2018

Cite this

Ribers, B., Genter, P., Møller-Jørgensen, L. S., & Smistrup, U. V. (2018). Pårørende, resiliens og mestring: et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte. Kræftens Bekæmpelse.
Ribers, Bjørn ; Genter, Peter ; Møller-Jørgensen, Lise Stampe ; Smistrup, Ulla Viffeldt. / Pårørende, resiliens og mestring : et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte. Kræftens Bekæmpelse, 2018. 55 p.
@book{4608f40f0e83479c9547b116172b7811,
title = "P{\aa}r{\o}rende, resiliens og mestring: et studie i potentialer ved psykosocial st{\o}tte for p{\aa}r{\o}rende til kr{\ae}ftramte",
abstract = "Denne forskningsrapport sammenfatter forskningsprojektet ”P{\aa}r{\o}rende, resiliens og mestring – et studie i potentialer ved psykosocial st{\o}tte for p{\aa}r{\o}rende til kr{\ae}ftramte” der er finansieret af Kr{\ae}ftens Bek{\ae}mpelses PLI midler. Det pointeres i regeringens kr{\ae}ftplan IV fra 2016 at der mangler et familieniveau i den kommunale rehabilitering af kr{\ae}ftpatienter. Flere unders{\o}gelser har peget p{\aa}, at kr{\ae}ft ikke kun rammer den enkelte men hele familien. De p{\aa}r{\o}rende er som kr{\ae}ftpatienten h{\aa}rdt belastet b{\aa}de i og efter sygdomsforl{\o}bet. En vis andel af de p{\aa}r{\o}rende eftersp{\o}rger derfor st{\o}tte og r{\aa}dgivning til at h{\aa}ndtere den sv{\ae}re situation. En bedre forst{\aa}else af p{\aa}r{\o}rendes behov og mestring af livet med en kr{\ae}ftsyg vil kunne danne basis for at nyt{\ae}nke vores tilbud i r{\aa}dgivningerne, s{\aa} vi kan im{\o}dekomme flere p{\aa}r{\o}rendes behov for st{\o}tte. Der er stadig generelt meget f{\aa} interventionsstudier med en resilienstilgang og det g{\ae}lder ikke mindst, n{\aa}r blikket rettes mod p{\aa}r{\o}rende til kr{\ae}ftpatienter. Pilotprojektet skal derved finde ny veje i forhold til m{\aa}lgruppen, og det er oplagt at tr{\ae}kke p{\aa} de aktuelle og positive erfaringer fra det resiliens projekt for kr{\ae}ftpatienter, som netop er blevet evalueret.",
keywords = "kr{\ae}ft, p{\aa}r{\o}rende, resiliens, psykosocial st{\o}tte",
author = "Bj{\o}rn Ribers and Peter Genter and M{\o}ller-J{\o}rgensen, {Lise Stampe} and Smistrup, {Ulla Viffeldt}",
year = "2018",
month = "2",
language = "Dansk",
publisher = "Kr{\ae}ftens Bek{\ae}mpelse",

}

Pårørende, resiliens og mestring : et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte. / Ribers, Bjørn; Genter, Peter; Møller-Jørgensen, Lise Stampe; Smistrup, Ulla Viffeldt.

Kræftens Bekæmpelse, 2018. 55 p.

Research output: Book/anthology/thesis/reportReportResearch

TY - RPRT

T1 - Pårørende, resiliens og mestring

T2 - et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte

AU - Ribers, Bjørn

AU - Genter, Peter

AU - Møller-Jørgensen, Lise Stampe

AU - Smistrup, Ulla Viffeldt

PY - 2018/2

Y1 - 2018/2

N2 - Denne forskningsrapport sammenfatter forskningsprojektet ”Pårørende, resiliens og mestring – et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte” der er finansieret af Kræftens Bekæmpelses PLI midler. Det pointeres i regeringens kræftplan IV fra 2016 at der mangler et familieniveau i den kommunale rehabilitering af kræftpatienter. Flere undersøgelser har peget på, at kræft ikke kun rammer den enkelte men hele familien. De pårørende er som kræftpatienten hårdt belastet både i og efter sygdomsforløbet. En vis andel af de pårørende efterspørger derfor støtte og rådgivning til at håndtere den svære situation. En bedre forståelse af pårørendes behov og mestring af livet med en kræftsyg vil kunne danne basis for at nytænke vores tilbud i rådgivningerne, så vi kan imødekomme flere pårørendes behov for støtte. Der er stadig generelt meget få interventionsstudier med en resilienstilgang og det gælder ikke mindst, når blikket rettes mod pårørende til kræftpatienter. Pilotprojektet skal derved finde ny veje i forhold til målgruppen, og det er oplagt at trække på de aktuelle og positive erfaringer fra det resiliens projekt for kræftpatienter, som netop er blevet evalueret.

AB - Denne forskningsrapport sammenfatter forskningsprojektet ”Pårørende, resiliens og mestring – et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte” der er finansieret af Kræftens Bekæmpelses PLI midler. Det pointeres i regeringens kræftplan IV fra 2016 at der mangler et familieniveau i den kommunale rehabilitering af kræftpatienter. Flere undersøgelser har peget på, at kræft ikke kun rammer den enkelte men hele familien. De pårørende er som kræftpatienten hårdt belastet både i og efter sygdomsforløbet. En vis andel af de pårørende efterspørger derfor støtte og rådgivning til at håndtere den svære situation. En bedre forståelse af pårørendes behov og mestring af livet med en kræftsyg vil kunne danne basis for at nytænke vores tilbud i rådgivningerne, så vi kan imødekomme flere pårørendes behov for støtte. Der er stadig generelt meget få interventionsstudier med en resilienstilgang og det gælder ikke mindst, når blikket rettes mod pårørende til kræftpatienter. Pilotprojektet skal derved finde ny veje i forhold til målgruppen, og det er oplagt at trække på de aktuelle og positive erfaringer fra det resiliens projekt for kræftpatienter, som netop er blevet evalueret.

KW - kræft

KW - pårørende

KW - resiliens

KW - psykosocial støtte

M3 - Rapport

BT - Pårørende, resiliens og mestring

PB - Kræftens Bekæmpelse

ER -

Ribers B, Genter P, Møller-Jørgensen LS, Smistrup UV. Pårørende, resiliens og mestring: et studie i potentialer ved psykosocial støtte for pårørende til kræftramte. Kræftens Bekæmpelse, 2018. 55 p.