Om dass-sætninger som afficeret eller efficeret objekt

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Temaet for nærværende artikel er en diskussion af muligheden for at fastlægge en tysk dass-sætnings semantiske funktion som afficeret eller efficeret objekt , når den optræder i rollen som komplement for verber, der har såvel en afficerende som en efficerende betydningsvariant, hvorved dass-sætningen i det første tilfælde betegner et forhold, matrixsætningens subjektsreferent reagerer på, og i det andet indholdet af en ytring, der fremsættes af matrixsætningens subjektsreferent. Jeg går i artiklen særligt ind i diskussionen om, hvorvidt dass-sætningens modus kan tjene som formel indikation på den semantiske funktion, dvs. om en dass-sætning i konjunktiv utvetydigt kan tilskrives en funktion som efficeret objekt for matrixsætningsverbet.
Original languageDanish
JournalNy Forskning i Grammatik
Issue number20
Pages (from-to)143-162
ISSN1902-1291
Publication statusPublished - 2013

Cite this

@article{bd83a02b37d1486d893eaa7759588ff7,
title = "Om dass-s{\ae}tninger som afficeret eller efficeret objekt",
abstract = "Temaet for n{\ae}rv{\ae}rende artikel er en diskussion af muligheden for at fastl{\ae}gge en tysk dass-s{\ae}tnings semantiske funktion som afficeret eller efficeret objekt , n{\aa}r den optr{\ae}der i rollen som komplement for verber, der har s{\aa}vel en afficerende som en efficerende betydningsvariant, hvorved dass-s{\ae}tningen i det f{\o}rste tilf{\ae}lde betegner et forhold, matrixs{\ae}tningens subjektsreferent reagerer p{\aa}, og i det andet indholdet af en ytring, der frems{\ae}ttes af matrixs{\ae}tningens subjektsreferent. Jeg g{\aa}r i artiklen s{\ae}rligt ind i diskussionen om, hvorvidt dass-s{\ae}tningens modus kan tjene som formel indikation p{\aa} den semantiske funktion, dvs. om en dass-s{\ae}tning i konjunktiv utvetydigt kan tilskrives en funktion som efficeret objekt for matrixs{\ae}tningsverbet.",
keywords = "leds{\ae}tning, tysk grammatik, semantik og grammatik",
author = "Alexandra Holsting",
year = "2013",
language = "Dansk",
pages = "143--162",
journal = "Ny Forskning i Grammatik",
issn = "1902-1291",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "20",

}

Om dass-sætninger som afficeret eller efficeret objekt. / Holsting, Alexandra.

In: Ny Forskning i Grammatik, No. 20, 2013, p. 143-162.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Om dass-sætninger som afficeret eller efficeret objekt

AU - Holsting, Alexandra

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Temaet for nærværende artikel er en diskussion af muligheden for at fastlægge en tysk dass-sætnings semantiske funktion som afficeret eller efficeret objekt , når den optræder i rollen som komplement for verber, der har såvel en afficerende som en efficerende betydningsvariant, hvorved dass-sætningen i det første tilfælde betegner et forhold, matrixsætningens subjektsreferent reagerer på, og i det andet indholdet af en ytring, der fremsættes af matrixsætningens subjektsreferent. Jeg går i artiklen særligt ind i diskussionen om, hvorvidt dass-sætningens modus kan tjene som formel indikation på den semantiske funktion, dvs. om en dass-sætning i konjunktiv utvetydigt kan tilskrives en funktion som efficeret objekt for matrixsætningsverbet.

AB - Temaet for nærværende artikel er en diskussion af muligheden for at fastlægge en tysk dass-sætnings semantiske funktion som afficeret eller efficeret objekt , når den optræder i rollen som komplement for verber, der har såvel en afficerende som en efficerende betydningsvariant, hvorved dass-sætningen i det første tilfælde betegner et forhold, matrixsætningens subjektsreferent reagerer på, og i det andet indholdet af en ytring, der fremsættes af matrixsætningens subjektsreferent. Jeg går i artiklen særligt ind i diskussionen om, hvorvidt dass-sætningens modus kan tjene som formel indikation på den semantiske funktion, dvs. om en dass-sætning i konjunktiv utvetydigt kan tilskrives en funktion som efficeret objekt for matrixsætningsverbet.

KW - ledsætning

KW - tysk grammatik

KW - semantik og grammatik

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 143

EP - 162

JO - Ny Forskning i Grammatik

JF - Ny Forskning i Grammatik

SN - 1902-1291

IS - 20

ER -