Nedbrud og Omstilling: at fange og overføre den dynamiske viden på produktionsgulvet

Erik Skov Madsen, Jens Ove Riis, Brian Vejrum Sørensen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingArticle in proceedingsResearch

Abstract

Fremtidige konkurrencefordele kommer ikke fra udflagning drevet af omkostningsmotiver; omkostningsdimensionen er en væsentlig, men også utilstrækkelig kondition. Fremtidige konkurrencefordele vil være at finde i virksomhedens evne til at mobilisere og sprede kritisk viden, teknologi, markedsinformation og kapabiliteter, som er lokalt forankret i virksomhedens globale produktionsnetværk. Grundet skift i den globale arbejdsdeling og behovet for at opsøge nye muligheder, investeres der store summer i den globale rekonfigurering af virksomhedernes produktionsnetværk, hvilket skaber behovet for at flytte aktiviteter og den forbundne viden mellem forskellige globale produktionsenheder. Denne mobilisering og spredning er dog ikke uproblematisk eller ukontroversiel, som vi vil vise i denne artikel er der en række udfordringer forbundet med.

1. Repræsentation af viden, som er indkapslet i et etableret aktivitetssystem, bestående af teknologi, arbejdsdeling, social praksis, og kompetencer.

2. Relevans og behovet for oversættelse til en modtagende kontekst

3. Diversiteten af opgavetyper på produktionsgulvet.

Arbejdet ved samlebåndet består af en række sammenhængende opgavetyper, som mere eller mindre sømløst understøttes af veletablerede aktivitetssystemer, som hver stiller sine krav til overførsel og forankring af viden. Vi peger på behovet for at sætte sig ud over one-fits-all metoden og etablere en differentieret model for arbejdet med at viden på produktionsgulvet. I vores empiriske materiale er opmærksomheden på processens kompleksitet er tydelig, mens viden om hvordan opgaven gribes an er mere sporadisk og i bedste fald erfaringsbaseret, hvilket tydeliggør behovet for yderligere forskning i udvikling og spredning af dynamisk viden. Vi vil søge at åbne denne sorte kasse med udgangspunkt i spørgsmålet: hvordan er viden repræsenteret ved samlebåndet og hvilke implikationer vil der være for arbejdet med overførsel af viden til en ny kontekst?

Denne artikel fremlægger de første resultater af et projekt om videndeling og videnudvikling i global produktion og bygger på empiriske undersøgelser i to virksomheders produktion og montage, der skal flyttes til en anden lokation. Det viste sig hurtigt, at de største udfordringer ligger i at indfange den tavse viden, der er oparbejdet omkring driften, og at finde egnede metoder til at overføre den til andre.

Original languageDanish
Title of host publicationThe Proceedings of the 2nd Nordic Workshop on Outsourcing
Number of pages20
PublisherForlag uden navn
Publication date2007
ISBN (Electronic)978-87-92180-00-1
Publication statusPublished - 2007
Externally publishedYes
EventThe 2nd Nordic Workshop on Outsourcing - Kongens Lyngby, Denmark
Duration: 14. Mar 200515. Mar 2007
Conference number: 2

Conference

ConferenceThe 2nd Nordic Workshop on Outsourcing
Number2
Country/TerritoryDenmark
CityKongens Lyngby
Period14/03/200515/03/2007

Cite this