Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi

Research output: Book/anthology/thesis/reportBookCommunication

Abstract

Kittelhåndbog for onkologer og hæmatologer i DK 

Håndteringen af lægemiddelinteraktioner i klinisk praksis er vanskelig. Patienternes kliniske udtryk er præget af broget mangfoldighed og evidensniveauet for flertallet af interaktioner begrænser sig ofte til kasuistikker eller enkelte små interaktionsstudier. I praksis overlades det til klinikeren at undersøge og afgøre for hvert enkelt tilfælde hvorvidt lægemiddelinteraktion kan have betydning. Dette stiller store krav til klinikere i almindelighed og til hæmatologer og onkologer i særdeleshed pga disses tiltagende brug af polyfarmaci og komplicerede behandlingsregimer med snævre terapeutiske intervaller.

Lægemiddelinteraktion mellem antineoplastisk virkende lægemidler og ikke antineoplastisk virkende lægemidler gennemgås efter systematisk udvælgelse. Kilder: http://www.interaktionsdatabasen.dk/ der drives af Lægemiddelstyrelsen, Swedish Finnish Interaction X-referencing (SFINX) (http://www.janusinfo.se/) der drives af Läkemedelscentrum i Stockholm läns landsting, Stockleys Drug Interactions (8.udg, 2008 -Pharmaceutical Press, ed.:K.Baxter), www.Medicin.dk , Produktresumeer (SPC) og PubMed.

Resultat: 190 interaktionsmonografier fordelt på 51 af ialt 67 antineoplastisk virkende stoffer. Monografierne er uden klinisk vejledning. Der opgives en enkelt reference til originalkilde.

Original languageDanish
PublisherSyddansk Universitet. Klinisk Farmakologi
Edition1
Number of pages96
Publication statusPublished - 2008

Keywords

  • Interaction
  • Chemotherapy

Cite this

Bergmann, T. K. (2008). Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi. (1 ed.) Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi.
Bergmann, Troels Korshøj. / Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi. 1 ed. Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi, 2008. 96 p.
@book{1a8dc760e2ff11dd990c000ea68e967b,
title = "L{\ae}gemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og H{\ae}matologi",
abstract = "Kittelh{\aa}ndbog for onkologer og h{\ae}matologer i DK H{\aa}ndteringen af l{\ae}gemiddelinteraktioner i klinisk praksis er vanskelig. Patienternes kliniske udtryk er pr{\ae}get af broget mangfoldighed og evidensniveauet for flertallet af interaktioner begr{\ae}nser sig ofte til kasuistikker eller enkelte sm{\aa} interaktionsstudier. I praksis overlades det til klinikeren at unders{\o}ge og afg{\o}re for hvert enkelt tilf{\ae}lde hvorvidt l{\ae}gemiddelinteraktion kan have betydning. Dette stiller store krav til klinikere i almindelighed og til h{\ae}matologer og onkologer i s{\ae}rdeleshed pga disses tiltagende brug af polyfarmaci og komplicerede behandlingsregimer med sn{\ae}vre terapeutiske intervaller.L{\ae}gemiddelinteraktion mellem antineoplastisk virkende l{\ae}gemidler og ikke antineoplastisk virkende l{\ae}gemidler gennemg{\aa}s efter systematisk udv{\ae}lgelse. Kilder: http://www.interaktionsdatabasen.dk/ der drives af L{\ae}gemiddelstyrelsen, Swedish Finnish Interaction X-referencing (SFINX) (http://www.janusinfo.se/) der drives af L{\"a}kemedelscentrum i Stockholm l{\"a}ns landsting, Stockleys Drug Interactions (8.udg, 2008 -Pharmaceutical Press, ed.:K.Baxter), www.Medicin.dk , Produktresumeer (SPC) og PubMed.Resultat: 190 interaktionsmonografier fordelt p{\aa} 51 af ialt 67 antineoplastisk virkende stoffer. Monografierne er uden klinisk vejledning. Der opgives en enkelt reference til originalkilde.",
keywords = "Interaktion, Kemoterapi, Interaction, Chemotherapy",
author = "Bergmann, {Troels Korsh{\o}j}",
note = "Tryk er financieret af Roche Danmark",
year = "2008",
language = "Dansk",
publisher = "Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi",
edition = "1",

}

Bergmann, TK 2008, Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi. 1 edn, Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi.

Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi. / Bergmann, Troels Korshøj.

1 ed. Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi, 2008. 96 p.

Research output: Book/anthology/thesis/reportBookCommunication

TY - BOOK

T1 - Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi

AU - Bergmann, Troels Korshøj

N1 - Tryk er financieret af Roche Danmark

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Kittelhåndbog for onkologer og hæmatologer i DK Håndteringen af lægemiddelinteraktioner i klinisk praksis er vanskelig. Patienternes kliniske udtryk er præget af broget mangfoldighed og evidensniveauet for flertallet af interaktioner begrænser sig ofte til kasuistikker eller enkelte små interaktionsstudier. I praksis overlades det til klinikeren at undersøge og afgøre for hvert enkelt tilfælde hvorvidt lægemiddelinteraktion kan have betydning. Dette stiller store krav til klinikere i almindelighed og til hæmatologer og onkologer i særdeleshed pga disses tiltagende brug af polyfarmaci og komplicerede behandlingsregimer med snævre terapeutiske intervaller.Lægemiddelinteraktion mellem antineoplastisk virkende lægemidler og ikke antineoplastisk virkende lægemidler gennemgås efter systematisk udvælgelse. Kilder: http://www.interaktionsdatabasen.dk/ der drives af Lægemiddelstyrelsen, Swedish Finnish Interaction X-referencing (SFINX) (http://www.janusinfo.se/) der drives af Läkemedelscentrum i Stockholm läns landsting, Stockleys Drug Interactions (8.udg, 2008 -Pharmaceutical Press, ed.:K.Baxter), www.Medicin.dk , Produktresumeer (SPC) og PubMed.Resultat: 190 interaktionsmonografier fordelt på 51 af ialt 67 antineoplastisk virkende stoffer. Monografierne er uden klinisk vejledning. Der opgives en enkelt reference til originalkilde.

AB - Kittelhåndbog for onkologer og hæmatologer i DK Håndteringen af lægemiddelinteraktioner i klinisk praksis er vanskelig. Patienternes kliniske udtryk er præget af broget mangfoldighed og evidensniveauet for flertallet af interaktioner begrænser sig ofte til kasuistikker eller enkelte små interaktionsstudier. I praksis overlades det til klinikeren at undersøge og afgøre for hvert enkelt tilfælde hvorvidt lægemiddelinteraktion kan have betydning. Dette stiller store krav til klinikere i almindelighed og til hæmatologer og onkologer i særdeleshed pga disses tiltagende brug af polyfarmaci og komplicerede behandlingsregimer med snævre terapeutiske intervaller.Lægemiddelinteraktion mellem antineoplastisk virkende lægemidler og ikke antineoplastisk virkende lægemidler gennemgås efter systematisk udvælgelse. Kilder: http://www.interaktionsdatabasen.dk/ der drives af Lægemiddelstyrelsen, Swedish Finnish Interaction X-referencing (SFINX) (http://www.janusinfo.se/) der drives af Läkemedelscentrum i Stockholm läns landsting, Stockleys Drug Interactions (8.udg, 2008 -Pharmaceutical Press, ed.:K.Baxter), www.Medicin.dk , Produktresumeer (SPC) og PubMed.Resultat: 190 interaktionsmonografier fordelt på 51 af ialt 67 antineoplastisk virkende stoffer. Monografierne er uden klinisk vejledning. Der opgives en enkelt reference til originalkilde.

KW - Interaktion

KW - Kemoterapi

KW - Interaction

KW - Chemotherapy

M3 - Bog

BT - Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi

PB - Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi

ER -

Bergmann TK. Lægemiddelinteraktioner i Medicinsk Onkologi og Hæmatologi. 1 ed. Syddansk Universitet. Klinisk Farmakologi, 2008. 96 p.