Klinisk retningslinje for udredning og klassificering af personer med nakkebesvær: Del 1 – Praktiske anbefalinger

Per Kjær, Heidi Eirikstoft, Inge Ris Hansen

Research output: Other contributionNet publication - Internet publicationCommunication

1725 Downloads (Pure)

Abstract

Formål
Formålet med retningslinjen er at give danske fysioterapeuter på tværs af sektorer et opdateret udgangspunkt for udredning af patienter med nakkebesvær, så personer med uspecifikt nakkebesvær får den bedst mulige undersøgelse og diagnostik. Retningslinjen indeholder evidensbaserede anbefalinger til:

• overordnet klassifikation af nakkebesvær
• identificering af tegn på alvorlig patologi (røde flag)
• identificering af personer med risiko for at udvikle uhensigtsmæssige copingstrategier i forbindelse med nakkebesvær
• identificering af personer med risiko for at miste tilknytning til arbejdsmarked (gule flag)
• identificering af mulige differentialdiagnoser
• klassificering af almindelige lidelser i nakken med henblik på specifik behandling

Patienter
Retningslinjen giver anbefalinger om fysioterapeutisk undersøgelse og diagnostik af personer med uspecifikke nakkesmerter med eller uden udstråling til skuldre, arme og øverste del af ryg eller bryst. Neurologiske udfald og hovedpine er kun med i det omfang, symptomerne kan relateres til nakkeproblemer.

Metode
Anbefalingerne er baseret dels på gennemgang af den foreliggende evidens og eksisterende kliniske retningslinjer, dels på klinisk erfaring i arbejdsgruppen, der har udarbejdet retningslinjen, samt konsensus med en ekspertgruppe.
Original languageDanish
Publication date27. May 2010
Publication statusPublished - 27. May 2010

Cite this

@misc{4f40effe2f644d4992ee30c160f5cba8,
title = "Klinisk retningslinje for udredning og klassificering af personer med nakkebesv{\ae}r: Del 1 – Praktiske anbefalinger",
abstract = "Form{\aa}lForm{\aa}let med retningslinjen er at give danske fysioterapeuter p{\aa} tv{\ae}rs af sektorer et opdateret udgangspunkt for udredning af patienter med nakkebesv{\ae}r, s{\aa} personer med uspecifikt nakkebesv{\ae}r f{\aa}r den bedst mulige unders{\o}gelse og diagnostik. Retningslinjen indeholder evidensbaserede anbefalinger til:• overordnet klassifikation af nakkebesv{\ae}r• identificering af tegn p{\aa} alvorlig patologi (r{\o}de flag)• identificering af personer med risiko for at udvikle uhensigtsm{\ae}ssige copingstrategier i forbindelse med nakkebesv{\ae}r• identificering af personer med risiko for at miste tilknytning til arbejdsmarked (gule flag)• identificering af mulige differentialdiagnoser• klassificering af almindelige lidelser i nakken med henblik p{\aa} specifik behandlingPatienterRetningslinjen giver anbefalinger om fysioterapeutisk unders{\o}gelse og diagnostik af personer med uspecifikke nakkesmerter med eller uden udstr{\aa}ling til skuldre, arme og {\o}verste del af ryg eller bryst. Neurologiske udfald og hovedpine er kun med i det omfang, symptomerne kan relateres til nakkeproblemer.MetodeAnbefalingerne er baseret dels p{\aa} gennemgang af den foreliggende evidens og eksisterende kliniske retningslinjer, dels p{\aa} klinisk erfaring i arbejdsgruppen, der har udarbejdet retningslinjen, samt konsensus med en ekspertgruppe.",
keywords = "nakkesmerte, klassifikation, diagnostik",
author = "Per Kj{\ae}r and Heidi Eirikstoft and {Ris Hansen}, Inge",
year = "2010",
month = "5",
day = "27",
language = "Dansk",
type = "Other",

}

Klinisk retningslinje for udredning og klassificering af personer med nakkebesvær : Del 1 – Praktiske anbefalinger. / Kjær, Per; Eirikstoft, Heidi; Ris Hansen, Inge.

2010, Rapport.

Research output: Other contributionNet publication - Internet publicationCommunication

TY - ICOMM

T1 - Klinisk retningslinje for udredning og klassificering af personer med nakkebesvær

T2 - Del 1 – Praktiske anbefalinger

AU - Kjær, Per

AU - Eirikstoft, Heidi

AU - Ris Hansen, Inge

PY - 2010/5/27

Y1 - 2010/5/27

N2 - FormålFormålet med retningslinjen er at give danske fysioterapeuter på tværs af sektorer et opdateret udgangspunkt for udredning af patienter med nakkebesvær, så personer med uspecifikt nakkebesvær får den bedst mulige undersøgelse og diagnostik. Retningslinjen indeholder evidensbaserede anbefalinger til:• overordnet klassifikation af nakkebesvær• identificering af tegn på alvorlig patologi (røde flag)• identificering af personer med risiko for at udvikle uhensigtsmæssige copingstrategier i forbindelse med nakkebesvær• identificering af personer med risiko for at miste tilknytning til arbejdsmarked (gule flag)• identificering af mulige differentialdiagnoser• klassificering af almindelige lidelser i nakken med henblik på specifik behandlingPatienterRetningslinjen giver anbefalinger om fysioterapeutisk undersøgelse og diagnostik af personer med uspecifikke nakkesmerter med eller uden udstråling til skuldre, arme og øverste del af ryg eller bryst. Neurologiske udfald og hovedpine er kun med i det omfang, symptomerne kan relateres til nakkeproblemer.MetodeAnbefalingerne er baseret dels på gennemgang af den foreliggende evidens og eksisterende kliniske retningslinjer, dels på klinisk erfaring i arbejdsgruppen, der har udarbejdet retningslinjen, samt konsensus med en ekspertgruppe.

AB - FormålFormålet med retningslinjen er at give danske fysioterapeuter på tværs af sektorer et opdateret udgangspunkt for udredning af patienter med nakkebesvær, så personer med uspecifikt nakkebesvær får den bedst mulige undersøgelse og diagnostik. Retningslinjen indeholder evidensbaserede anbefalinger til:• overordnet klassifikation af nakkebesvær• identificering af tegn på alvorlig patologi (røde flag)• identificering af personer med risiko for at udvikle uhensigtsmæssige copingstrategier i forbindelse med nakkebesvær• identificering af personer med risiko for at miste tilknytning til arbejdsmarked (gule flag)• identificering af mulige differentialdiagnoser• klassificering af almindelige lidelser i nakken med henblik på specifik behandlingPatienterRetningslinjen giver anbefalinger om fysioterapeutisk undersøgelse og diagnostik af personer med uspecifikke nakkesmerter med eller uden udstråling til skuldre, arme og øverste del af ryg eller bryst. Neurologiske udfald og hovedpine er kun med i det omfang, symptomerne kan relateres til nakkeproblemer.MetodeAnbefalingerne er baseret dels på gennemgang af den foreliggende evidens og eksisterende kliniske retningslinjer, dels på klinisk erfaring i arbejdsgruppen, der har udarbejdet retningslinjen, samt konsensus med en ekspertgruppe.

KW - nakkesmerte, klassifikation, diagnostik

M3 - Udgivelser på nettet - Net-publikation

ER -