Køkkenkemi & frugtfysik

Christina Wegeberg, Mie Thorborg

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Newspaper article

Abstract

I medierne hører man ofte vendinger som ”fyldt med kemi”, ”farlig kemi" og "skadelig kemi”, men er kemi og fysik i virkeligheden så farlig, og kan man overhovedet undgå det? Og har fysikken virkelig kun noget med stjerner og planeter at gøre? Eller kan fysik også forklare hverdagsfænomener som flødeskum?

Nej! De fysiske og kemiske fænomener, som studeres i fysik, kemi og farmaci, er overalt omkring os og inden i os! Vi har her taget udgangspunkt i fysikkens og kemiens køkkenunivers og vil give forklaringer på hverdagsagtige observationer f.eks. gjort i køkkenet.
Har du f.eks. nogensinde undret dig over, hvorfor nogle frugter og grønsager har sådan nogle flotte og unikke farver? Hvorfor mon en gin og tonic lyser skinnende blå på diskoteket, men den i hjemmebaren er en almindelig klar væske? Og hvad er det egentlig, der sker, når æggehvider piskes til en skum? Karameller er ret lækre, men hvad er det egentlig, der sker, når sukker eller andre madvarer brunes?

Kunne du tænke dig at blive klogere på gastrofysikken og –kemien, så læs videre her.
Original languageDanish
JournalHjerneblod
Issue number5
Pages (from-to)47-57
ISSN2246-140X
Publication statusPublished - Feb 2016

Cite this