Abstract

Ved familiær multipel sklerose (MS) forekommer der et øget antal MS-tilfælde i en familie i forhold til for- ventet. Der findes ingen præcis definition af familiær MS, men i de fleste studier inkluderer man familie- medlemmer op til tredje led fra probanden. Op til 20% af alle MS-tilfælde er familiære [1]. Dette er yderst relevant i den kliniske dagligdag, da patienter med MS og deres familiemedlemmer ofte er bekym- rede for, om der hos flere i familien udvikles MS. Den genetiske baggrund for den øgede tilbøjelighed for at udvikle MS er kompleks (Figur 1) og følger ikke en mendelsk arvegang, hvilket tydeligt ses på stamtræet (Figur 2). I tvillingestudier har man påvist en kon- kordansrate for monozygote tvillinger (MZ) på min- dre en 100%, men samtidig en væsentlig højere konkordansrate for MZ- end for dizygote (DZ)-par, hvilket tyder på, at genetik spiller en rolle, men at MS er multifaktoriel.
I denne artikel gennemgås, hvad man i dag ved om familiær MS, og det beskrives, hvordan MS- familier og isolerede befolkningsgrupper kan bidrage til øget genetisk viden om MS.

Original languageDanish
JournalUgeskrift for Læger
Volume176
Pages (from-to)2-5
ISSN0041-5782
Publication statusPublished - Jan 2015

Cite this

@article{10598f05694b4b598ae2fc247ab7a00c,
title = "Hver femte tilf{\ae}lde af multipel sklerose anses for arveligt",
abstract = "Ved famili{\ae}r multipel sklerose (MS) forekommer der et {\o}get antal MS-tilf{\ae}lde i en familie i forhold til for- ventet. Der findes ingen pr{\ae}cis definition af famili{\ae}r MS, men i de fleste studier inkluderer man familie- medlemmer op til tredje led fra probanden. Op til 20{\%} af alle MS-tilf{\ae}lde er famili{\ae}re [1]. Dette er yderst relevant i den kliniske dagligdag, da patienter med MS og deres familiemedlemmer ofte er bekym- rede for, om der hos flere i familien udvikles MS. Den genetiske baggrund for den {\o}gede tilb{\o}jelighed for at udvikle MS er kompleks (Figur 1) og f{\o}lger ikke en mendelsk arvegang, hvilket tydeligt ses p{\aa} stamtr{\ae}et (Figur 2). I tvillingestudier har man p{\aa}vist en kon- kordansrate for monozygote tvillinger (MZ) p{\aa} min- dre en 100{\%}, men samtidig en v{\ae}sentlig h{\o}jere konkordansrate for MZ- end for dizygote (DZ)-par, hvilket tyder p{\aa}, at genetik spiller en rolle, men at MS er multifaktoriel.I denne artikel gennemg{\aa}s, hvad man i dag ved om famili{\ae}r MS, og det beskrives, hvordan MS- familier og isolerede befolkningsgrupper kan bidrage til {\o}get genetisk viden om MS.",
author = "Stefanie Binzer and Michael Binzer and Kyvik, {Kirsten Ohm} and K Imrell and J Hillert and Egon Stenager",
year = "2015",
month = "1",
language = "Dansk",
volume = "176",
pages = "2--5",
journal = "Ugeskrift for Laeger",
issn = "0041-5782",
publisher = "Almindelige Danske Laegeforening",

}

Hver femte tilfælde af multipel sklerose anses for arveligt. / Binzer, Stefanie; Binzer, Michael; Kyvik, Kirsten Ohm; Imrell, K; Hillert, J; Stenager, Egon.

In: Ugeskrift for Læger, Vol. 176, 01.2015, p. 2-5.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Hver femte tilfælde af multipel sklerose anses for arveligt

AU - Binzer, Stefanie

AU - Binzer, Michael

AU - Kyvik, Kirsten Ohm

AU - Imrell, K

AU - Hillert, J

AU - Stenager, Egon

PY - 2015/1

Y1 - 2015/1

N2 - Ved familiær multipel sklerose (MS) forekommer der et øget antal MS-tilfælde i en familie i forhold til for- ventet. Der findes ingen præcis definition af familiær MS, men i de fleste studier inkluderer man familie- medlemmer op til tredje led fra probanden. Op til 20% af alle MS-tilfælde er familiære [1]. Dette er yderst relevant i den kliniske dagligdag, da patienter med MS og deres familiemedlemmer ofte er bekym- rede for, om der hos flere i familien udvikles MS. Den genetiske baggrund for den øgede tilbøjelighed for at udvikle MS er kompleks (Figur 1) og følger ikke en mendelsk arvegang, hvilket tydeligt ses på stamtræet (Figur 2). I tvillingestudier har man påvist en kon- kordansrate for monozygote tvillinger (MZ) på min- dre en 100%, men samtidig en væsentlig højere konkordansrate for MZ- end for dizygote (DZ)-par, hvilket tyder på, at genetik spiller en rolle, men at MS er multifaktoriel.I denne artikel gennemgås, hvad man i dag ved om familiær MS, og det beskrives, hvordan MS- familier og isolerede befolkningsgrupper kan bidrage til øget genetisk viden om MS.

AB - Ved familiær multipel sklerose (MS) forekommer der et øget antal MS-tilfælde i en familie i forhold til for- ventet. Der findes ingen præcis definition af familiær MS, men i de fleste studier inkluderer man familie- medlemmer op til tredje led fra probanden. Op til 20% af alle MS-tilfælde er familiære [1]. Dette er yderst relevant i den kliniske dagligdag, da patienter med MS og deres familiemedlemmer ofte er bekym- rede for, om der hos flere i familien udvikles MS. Den genetiske baggrund for den øgede tilbøjelighed for at udvikle MS er kompleks (Figur 1) og følger ikke en mendelsk arvegang, hvilket tydeligt ses på stamtræet (Figur 2). I tvillingestudier har man påvist en kon- kordansrate for monozygote tvillinger (MZ) på min- dre en 100%, men samtidig en væsentlig højere konkordansrate for MZ- end for dizygote (DZ)-par, hvilket tyder på, at genetik spiller en rolle, men at MS er multifaktoriel.I denne artikel gennemgås, hvad man i dag ved om familiær MS, og det beskrives, hvordan MS- familier og isolerede befolkningsgrupper kan bidrage til øget genetisk viden om MS.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 176

SP - 2

EP - 5

JO - Ugeskrift for Laeger

JF - Ugeskrift for Laeger

SN - 0041-5782

ER -