Handlingsorienteret aktionsforskninger skaber forandringer i en hel region

Research output: Contribution to conference without publisher/journalConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Abstract

Handlingsorienteret aktionsforskning skaber ændringer i en hel region
Oplægget diskuterer hvordan aktionsforskningsprojekter kan forvandles til langsigtede organisatoriske forskningsstrategier der sikrer hurtig implementering af forskningsresultater.
Lene tager udgangspunkt i sit eget ph.d. projekt om deeskalering og eksemplificerer hvordan aktionsforskning inddrager personale på alle niveauer i organisationen og patienter som medforskere. Herigennem diskuteres forskningens resultater løbene (Peer-debriefing) og de valideres gennem praktiske handlinger i dagligdagen, idet de nye metoder bliver genstand for umiddelbar afprøvning.
Lenes forskning viste at medforskerenes selvkritiske forståelse af hvad der styrer deres handlinger i voldelige og truende situationer løftede deeskalering til et professionelt niveau, hvorigennem man forstod sine tavse kundskaber gennem teoretiske overvejelser. Denne forståelse af deeskalering påvirkede det sundhedsfaglige personales adfærd og faglige håndtering af vold og trusler.
Denne deltagerinddragende forskningsform har som ideal at skabe samtidige forandringsprocesser. Det er forskning med mennesker, ikke om mennesker og hviler på principperne: Ligeværdighed, Gennemskuelighed og Demokrati. Indfaldsvinklen bygger bro mellem teori og praksis og forankrer forskningsbaseret viden i praksisfællesskabet fordi viden udvikles i og for praksis, i stedet for i og for refleksion.
Implementering af forskningsresultater er langsommelige. Derfor kan et handlingsorienteret forskningssamarbejde med fordel anvendes som en langsigtet organisatorisk udviklingstrategi, som i dette tilfælde hvor Lene Lauge Berrings aktionsforskningsprojekt nu udrulles gennem nye aktionsforsknings cirkler i hele Psykiatrien Region Sjælland.
Om Lene:
Lene Lauge Berring er sygeplejerske, ph.d. og postdoc. i Psykiatrien Region Sjælland og tilknyttet SDU, Institut for Regional Sundhedsforskning. Hun er leder af Kompetencenter for relationer og deeskalering der bl.a. sikrer kontinuerlig udvikling af forskningsbaseret viden relateret til forebyggelse af vold og tvang på psykiatriske afdelinger.
Afhandlingen kan læses her: http://www.regionsjaelland.dk/sundhed/geo/psykiatrien/om_psykiatrien/psykiatrisk-forskningsenhed/phd-studium/Sider/Lene-Lauge-Berring.aspx
Original languageDanish
Publication date2017
Publication statusPublished - 2017
EventDASYS konference Forskningsrådet: Forskningens resultater og betydning for praksis - Skejby Universitetshospital, Århus, Denmark
Duration: 31. Oct 201731. Oct 2017

Conference

ConferenceDASYS konference Forskningsrådet
LocationSkejby Universitetshospital
Country/TerritoryDenmark
CityÅrhus
Period31/10/201731/10/2017

Cite this