Forældremyndighed i forbindelse med økonomisk kompenseret surrogatmoderskab

Translated title of the contribution: Establishing of guardianship for a minor child in cases of compensated surrogati

Frank Høgholm Pedersen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

I artiklen analyseres retstilstanden for, hvornår faderen og en social moder kan få tillagt forældremyndigheden til et barn født qua et surrogati-arrangement. Den gængse udlægning af retstilstanden er, at barnets sociale moder ikke kan få del i forældremyndig¬heden, hvis der er ydet betaling. Artiklen demonstrerer imidlertid, hvordan senere lovændringer faktisk gør det muligt for faderen og den sociale moder at opnå fælles forældremyndighed, også hvor der er ydet kompensation for at bære og føde barnet. Der argumenteres endvidere for, at denne retstilstand harmonerer bedst med, at afgørelser skal træffes efter kriteriet barnets bedste.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Familie- og Arveret
Volume2017
Issue number2
Pages (from-to)76-86
Number of pages10
ISSN1397-4599
Publication statusPublished - May 2017

Cite this

@article{7d2181e2b9d54c25be75e8ec60c3bbba,
title = "For{\ae}ldremyndighed i forbindelse med {\o}konomisk kompenseret surrogatmoderskab",
abstract = "I artiklen analyseres retstilstanden for, hvorn{\aa}r faderen og en social moder kan f{\aa} tillagt for{\ae}ldremyndigheden til et barn f{\o}dt qua et surrogati-arrangement. Den g{\ae}ngse udl{\ae}gning af retstilstanden er, at barnets sociale moder ikke kan f{\aa} del i for{\ae}ldremyndig¬heden, hvis der er ydet betaling. Artiklen demonstrerer imidlertid, hvordan senere lov{\ae}ndringer faktisk g{\o}r det muligt for faderen og den sociale moder at opn{\aa} f{\ae}lles for{\ae}ldremyndighed, ogs{\aa} hvor der er ydet kompensation for at b{\ae}re og f{\o}de barnet. Der argumenteres endvidere for, at denne retstilstand harmonerer bedst med, at afg{\o}relser skal tr{\ae}ffes efter kriteriet barnets bedste.",
keywords = "For{\ae}ldremyndighed, surrogati, surrogatmoderskab, {\o}konomisk kompensation, vederlag, rugemor, rugem{\o}dre, surrogatm{\o}dre, den graviditetsb{\ae}rende kvinde, enefor{\ae}ldremyndighed, f{\ae}lles for{\ae}ldremyndighed, for{\ae}ldreansvar, faderskab, ikke-juridiske for{\ae}ldre, stedbarnsadoption, ankestyrelsens principafg{\o}relse 54-16 om stedbarnsadoption",
author = "Pedersen, {Frank H{\o}gholm}",
note = "Article in Danish Journal of Family and Succession Law",
year = "2017",
month = "5",
language = "Dansk",
volume = "2017",
pages = "76--86",
journal = "Tidsskrift for Familie- og Arveret",
issn = "1397-4599",
number = "2",

}

Forældremyndighed i forbindelse med økonomisk kompenseret surrogatmoderskab. / Pedersen, Frank Høgholm.

In: Tidsskrift for Familie- og Arveret, Vol. 2017, No. 2, 05.2017, p. 76-86.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Forældremyndighed i forbindelse med økonomisk kompenseret surrogatmoderskab

AU - Pedersen, Frank Høgholm

N1 - Article in Danish Journal of Family and Succession Law

PY - 2017/5

Y1 - 2017/5

N2 - I artiklen analyseres retstilstanden for, hvornår faderen og en social moder kan få tillagt forældremyndigheden til et barn født qua et surrogati-arrangement. Den gængse udlægning af retstilstanden er, at barnets sociale moder ikke kan få del i forældremyndig¬heden, hvis der er ydet betaling. Artiklen demonstrerer imidlertid, hvordan senere lovændringer faktisk gør det muligt for faderen og den sociale moder at opnå fælles forældremyndighed, også hvor der er ydet kompensation for at bære og føde barnet. Der argumenteres endvidere for, at denne retstilstand harmonerer bedst med, at afgørelser skal træffes efter kriteriet barnets bedste.

AB - I artiklen analyseres retstilstanden for, hvornår faderen og en social moder kan få tillagt forældremyndigheden til et barn født qua et surrogati-arrangement. Den gængse udlægning af retstilstanden er, at barnets sociale moder ikke kan få del i forældremyndig¬heden, hvis der er ydet betaling. Artiklen demonstrerer imidlertid, hvordan senere lovændringer faktisk gør det muligt for faderen og den sociale moder at opnå fælles forældremyndighed, også hvor der er ydet kompensation for at bære og føde barnet. Der argumenteres endvidere for, at denne retstilstand harmonerer bedst med, at afgørelser skal træffes efter kriteriet barnets bedste.

KW - Forældremyndighed

KW - surrogati

KW - surrogatmoderskab

KW - økonomisk kompensation

KW - vederlag

KW - rugemor

KW - rugemødre

KW - surrogatmødre

KW - den graviditetsbærende kvinde

KW - eneforældremyndighed

KW - fælles forældremyndighed

KW - forældreansvar

KW - faderskab

KW - ikke-juridiske forældre

KW - stedbarnsadoption

KW - ankestyrelsens principafgørelse 54-16 om stedbarnsadoption

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2017

SP - 76

EP - 86

JO - Tidsskrift for Familie- og Arveret

JF - Tidsskrift for Familie- og Arveret

SN - 1397-4599

IS - 2

ER -