Fædres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexat og sygelighed hos børnene

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Fædres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexate omkring konceptionstidspunktet og sygelighed hos børnene
Vores forskningsgruppe, der beskæftiger sig med forskning inden for kronisk inflammatoriske sygdomme og reproduktionsudfald, har for nyligt publiceret følgende artikel i Reproductive Toxicology: ”Paternal use of azathioprine/6-mercaptopurine or methotrexate within 3 months before conception and long-term health outcomes in the offspring – a nationwide cohort study”1.
Baggrunden for artiklen
Det, der ansporede os til artiklen var, at der i litteraturen er meget begrænset fokus på fædre-vinklen, når det gælder reproduktions-outcome. Mens forhold vedrørende sammenhængen mellem maternelle eksponeringer og reproduktionsudfald har været et betydeligt forskningsområde igennem årtier, har betydningen af paternelle faktorer omkring konceptionstidspunktet tiltrukket sig langt mindre interesse. Der er stadig begrænset viden om perinatale outcomes hos børn, hvis fædre har taget medicin omkring konceptionstidspunktet, herunder azathioprin (AZA)/6-mercaptopurin (6-MP)2-4, methotrexat (MTX)5-7, steroid8,9, og biologisk terapi10, men vi har stort set ingen evidens for sammenhænge mellem paternel eksponering for en række af lægemidler og eventuelle langtidseffekter hos barnet. AZA, 6-MP og MTX er immunomodulatoriske lægemidler, som har været anvendt i mere end 50 år i behandling af inflammatorisk tarm sygdom (IBD) og en række af forskellige andre autoimmune sygdomme, herunder rheumatiske lidelser og hudsygdomme, og de er yderligere brugt i forbindelse med organ transplantation.
Et af de outcome, der i vores artikel er fokus på, er cancer hos børnene. Rationalet for at undersøge mulig cancer blandt børn, hvis fædre har været behandlet med AZA/6-MP/MTX, stammer fra studier af mulig mutagen effekt af lægemidlerne på spermatocytter eller en direkte toksisk effekt via sædvæske, og fordi tidligere studier har sandsynliggjort en sammenhæng mellem miljømæssige og kemiske eksponeringer hos faderen og cancer blandt børn11-16. Derudover har flere epidemiologiske studier indikeret en sammenhæng mellem autism spectrum disorders (ASD) hos børn med en familiær anamnese af autoimmune sygdomme17,18, mens et tidligere dansk studie ikke kunnet bekræfte dette hos patienter med IBD19. I det danske studie blev der dog ikke inddraget oplysninger om medicinbrug. Et eksempel på en sammenhæng mellem ASD og lægemiddelindtagelse er valproat, hvor et populationsbaseret studie fandt en signifikant øget risiko for ASD efter maternel indtagelse af valproat under graviditeten20.
Vi ønskede således i studiet at undersøge sammenhængen mellem fædres brug af AZA/6-MP/MTX i perioden inden konceptionen og risikoen for udvikling af cancer eller udviklingsmæssige problemer hos børnene.
Original languageDanish
JournalBest Practice Nordic. Psykiatri
Publication statusPublished - Mar 2019

Cite this

@article{d50e6a1e8f41484abcc733123e293ea0,
title = "F{\ae}dres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexat og sygelighed hos b{\o}rnene",
abstract = "F{\ae}dres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexate omkring konceptionstidspunktet og sygelighed hos b{\o}rneneVores forskningsgruppe, der besk{\ae}ftiger sig med forskning inden for kronisk inflammatoriske sygdomme og reproduktionsudfald, har for nyligt publiceret f{\o}lgende artikel i Reproductive Toxicology: ”Paternal use of azathioprine/6-mercaptopurine or methotrexate within 3 months before conception and long-term health outcomes in the offspring – a nationwide cohort study”1.Baggrunden for artiklenDet, der ansporede os til artiklen var, at der i litteraturen er meget begr{\ae}nset fokus p{\aa} f{\ae}dre-vinklen, n{\aa}r det g{\ae}lder reproduktions-outcome. Mens forhold vedr{\o}rende sammenh{\ae}ngen mellem maternelle eksponeringer og reproduktionsudfald har v{\ae}ret et betydeligt forskningsomr{\aa}de igennem {\aa}rtier, har betydningen af paternelle faktorer omkring konceptionstidspunktet tiltrukket sig langt mindre interesse. Der er stadig begr{\ae}nset viden om perinatale outcomes hos b{\o}rn, hvis f{\ae}dre har taget medicin omkring konceptionstidspunktet, herunder azathioprin (AZA)/6-mercaptopurin (6-MP)2-4, methotrexat (MTX)5-7, steroid8,9, og biologisk terapi10, men vi har stort set ingen evidens for sammenh{\ae}nge mellem paternel eksponering for en r{\ae}kke af l{\ae}gemidler og eventuelle langtidseffekter hos barnet. AZA, 6-MP og MTX er immunomodulatoriske l{\ae}gemidler, som har v{\ae}ret anvendt i mere end 50 {\aa}r i behandling af inflammatorisk tarm sygdom (IBD) og en r{\ae}kke af forskellige andre autoimmune sygdomme, herunder rheumatiske lidelser og hudsygdomme, og de er yderligere brugt i forbindelse med organ transplantation. Et af de outcome, der i vores artikel er fokus p{\aa}, er cancer hos b{\o}rnene. Rationalet for at unders{\o}ge mulig cancer blandt b{\o}rn, hvis f{\ae}dre har v{\ae}ret behandlet med AZA/6-MP/MTX, stammer fra studier af mulig mutagen effekt af l{\ae}gemidlerne p{\aa} spermatocytter eller en direkte toksisk effekt via s{\ae}dv{\ae}ske, og fordi tidligere studier har sandsynliggjort en sammenh{\ae}ng mellem milj{\o}m{\ae}ssige og kemiske eksponeringer hos faderen og cancer blandt b{\o}rn11-16. Derudover har flere epidemiologiske studier indikeret en sammenh{\ae}ng mellem autism spectrum disorders (ASD) hos b{\o}rn med en famili{\ae}r anamnese af autoimmune sygdomme17,18, mens et tidligere dansk studie ikke kunnet bekr{\ae}fte dette hos patienter med IBD19. I det danske studie blev der dog ikke inddraget oplysninger om medicinbrug. Et eksempel p{\aa} en sammenh{\ae}ng mellem ASD og l{\ae}gemiddelindtagelse er valproat, hvor et populationsbaseret studie fandt en signifikant {\o}get risiko for ASD efter maternel indtagelse af valproat under graviditeten20.Vi {\o}nskede s{\aa}ledes i studiet at unders{\o}ge sammenh{\ae}ngen mellem f{\ae}dres brug af AZA/6-MP/MTX i perioden inden konceptionen og risikoen for udvikling af cancer eller udviklingsm{\ae}ssige problemer hos b{\o}rnene.",
author = "N{\o}rg{\aa}rd, {Bente Mertz}",
year = "2019",
month = "3",
language = "Dansk",
journal = "Best Practice Nordic. Psykiatri",

}

Fædres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexat og sygelighed hos børnene. / Nørgård, Bente Mertz.

In: Best Practice Nordic. Psykiatri, 03.2019.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Fædres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexat og sygelighed hos børnene

AU - Nørgård, Bente Mertz

PY - 2019/3

Y1 - 2019/3

N2 - Fædres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexate omkring konceptionstidspunktet og sygelighed hos børneneVores forskningsgruppe, der beskæftiger sig med forskning inden for kronisk inflammatoriske sygdomme og reproduktionsudfald, har for nyligt publiceret følgende artikel i Reproductive Toxicology: ”Paternal use of azathioprine/6-mercaptopurine or methotrexate within 3 months before conception and long-term health outcomes in the offspring – a nationwide cohort study”1.Baggrunden for artiklenDet, der ansporede os til artiklen var, at der i litteraturen er meget begrænset fokus på fædre-vinklen, når det gælder reproduktions-outcome. Mens forhold vedrørende sammenhængen mellem maternelle eksponeringer og reproduktionsudfald har været et betydeligt forskningsområde igennem årtier, har betydningen af paternelle faktorer omkring konceptionstidspunktet tiltrukket sig langt mindre interesse. Der er stadig begrænset viden om perinatale outcomes hos børn, hvis fædre har taget medicin omkring konceptionstidspunktet, herunder azathioprin (AZA)/6-mercaptopurin (6-MP)2-4, methotrexat (MTX)5-7, steroid8,9, og biologisk terapi10, men vi har stort set ingen evidens for sammenhænge mellem paternel eksponering for en række af lægemidler og eventuelle langtidseffekter hos barnet. AZA, 6-MP og MTX er immunomodulatoriske lægemidler, som har været anvendt i mere end 50 år i behandling af inflammatorisk tarm sygdom (IBD) og en række af forskellige andre autoimmune sygdomme, herunder rheumatiske lidelser og hudsygdomme, og de er yderligere brugt i forbindelse med organ transplantation. Et af de outcome, der i vores artikel er fokus på, er cancer hos børnene. Rationalet for at undersøge mulig cancer blandt børn, hvis fædre har været behandlet med AZA/6-MP/MTX, stammer fra studier af mulig mutagen effekt af lægemidlerne på spermatocytter eller en direkte toksisk effekt via sædvæske, og fordi tidligere studier har sandsynliggjort en sammenhæng mellem miljømæssige og kemiske eksponeringer hos faderen og cancer blandt børn11-16. Derudover har flere epidemiologiske studier indikeret en sammenhæng mellem autism spectrum disorders (ASD) hos børn med en familiær anamnese af autoimmune sygdomme17,18, mens et tidligere dansk studie ikke kunnet bekræfte dette hos patienter med IBD19. I det danske studie blev der dog ikke inddraget oplysninger om medicinbrug. Et eksempel på en sammenhæng mellem ASD og lægemiddelindtagelse er valproat, hvor et populationsbaseret studie fandt en signifikant øget risiko for ASD efter maternel indtagelse af valproat under graviditeten20.Vi ønskede således i studiet at undersøge sammenhængen mellem fædres brug af AZA/6-MP/MTX i perioden inden konceptionen og risikoen for udvikling af cancer eller udviklingsmæssige problemer hos børnene.

AB - Fædres brug af azathioprin/6-mercaptopurin/methotrexate omkring konceptionstidspunktet og sygelighed hos børneneVores forskningsgruppe, der beskæftiger sig med forskning inden for kronisk inflammatoriske sygdomme og reproduktionsudfald, har for nyligt publiceret følgende artikel i Reproductive Toxicology: ”Paternal use of azathioprine/6-mercaptopurine or methotrexate within 3 months before conception and long-term health outcomes in the offspring – a nationwide cohort study”1.Baggrunden for artiklenDet, der ansporede os til artiklen var, at der i litteraturen er meget begrænset fokus på fædre-vinklen, når det gælder reproduktions-outcome. Mens forhold vedrørende sammenhængen mellem maternelle eksponeringer og reproduktionsudfald har været et betydeligt forskningsområde igennem årtier, har betydningen af paternelle faktorer omkring konceptionstidspunktet tiltrukket sig langt mindre interesse. Der er stadig begrænset viden om perinatale outcomes hos børn, hvis fædre har taget medicin omkring konceptionstidspunktet, herunder azathioprin (AZA)/6-mercaptopurin (6-MP)2-4, methotrexat (MTX)5-7, steroid8,9, og biologisk terapi10, men vi har stort set ingen evidens for sammenhænge mellem paternel eksponering for en række af lægemidler og eventuelle langtidseffekter hos barnet. AZA, 6-MP og MTX er immunomodulatoriske lægemidler, som har været anvendt i mere end 50 år i behandling af inflammatorisk tarm sygdom (IBD) og en række af forskellige andre autoimmune sygdomme, herunder rheumatiske lidelser og hudsygdomme, og de er yderligere brugt i forbindelse med organ transplantation. Et af de outcome, der i vores artikel er fokus på, er cancer hos børnene. Rationalet for at undersøge mulig cancer blandt børn, hvis fædre har været behandlet med AZA/6-MP/MTX, stammer fra studier af mulig mutagen effekt af lægemidlerne på spermatocytter eller en direkte toksisk effekt via sædvæske, og fordi tidligere studier har sandsynliggjort en sammenhæng mellem miljømæssige og kemiske eksponeringer hos faderen og cancer blandt børn11-16. Derudover har flere epidemiologiske studier indikeret en sammenhæng mellem autism spectrum disorders (ASD) hos børn med en familiær anamnese af autoimmune sygdomme17,18, mens et tidligere dansk studie ikke kunnet bekræfte dette hos patienter med IBD19. I det danske studie blev der dog ikke inddraget oplysninger om medicinbrug. Et eksempel på en sammenhæng mellem ASD og lægemiddelindtagelse er valproat, hvor et populationsbaseret studie fandt en signifikant øget risiko for ASD efter maternel indtagelse af valproat under graviditeten20.Vi ønskede således i studiet at undersøge sammenhængen mellem fædres brug af AZA/6-MP/MTX i perioden inden konceptionen og risikoen for udvikling af cancer eller udviklingsmæssige problemer hos børnene.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Best Practice Nordic. Psykiatri

JF - Best Practice Nordic. Psykiatri

ER -