De Døde Taler: ...om livet

Vitus Vestergaard (Producer), Christian Hviid Mortensen (Producer), Charlotte Wien (Other), Jesper Lier Boldsen (Other)

Research output: Non-textual formExhibitionCommunication

Abstract

En udstilling, som formidler SDUs knoglesamling for studerende, ansatte og offentlighed.

Livet sætter sig spor helt ind i knoglerne. Selv når kun skelettet er tilbage, kan fortidens mennesker tale til os. Hvis blot vi spørger på den rigtige måde, har de døde meget at sige om livet - både i fortiden og i nutiden. Forskellige videnskabelige metoder på tværs af human- og naturvidenskaberne hjælper os med at forstå deres sprog. Og når vi forstår deres sprog, fortæller de os bl.a. om deres levevilkår, arbejdsforhold, sygdomme eller alderdom.

I udstillingen ”De døde taler” giver vi en række eksempler på hvordan menneskeskeletter beretter til os om livet i fortidens Danmark. De udstillede skeletter er en del af SDUs store samling af over 16.000 skeletter, som anvendes i undervisning og forskning.

SDUs knoglesamling rummer skeletter fra mere end 16.000 danskere, som levede mellem omtrent år 800 og 1800. Knoglesamlingen bliver opbevaret og analyseret af ADBOU Antropologisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut. Samlingen anvendes både til forskning og undervisning, og har givet nye indsigter, som er relevante for både det sundhedsvidenskabelige, det samfundsvidenskabelige og det humanistiske fagfelt.

Nogle af de helt store indsigter fra arbejdet med samlingen handler om epidemiologi - altså undersøgelser af forekomst, udbredelse og fordeling af sygdomme samt andre helbredsforhold i befolkningen. Her fortæller knoglerne en masse om de infektionssygdomme, som har spillet en kæmpe rolle i Danmark, fx spedalskhed, tuberkulose og syfilis. Og ved at forstå de dynamikker, hvorved nye sygdomme har opstået og bredt sig tidligere, kan man meget bedre forstå nutidige sygdomsudbrud såsom COVID-19-pandemien.
Original languageDanish
Publication date1. Jun 2022
Place of PublicationOdense
Media of outputPhysical space
Size75 m2
Publication statusPublished - 1. Jun 2022

Cite this