Bevægelser i sundhedskultur

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Abstract

Der findes ikke én, men flere måder at forstå sundhed på, og der er ikke én, men flere måder at betragte og legitimere bevægelse som sundhedsfremmede praksis på. For at belyse dette kastes i denne artikel et blik på en specifik case, nemlig sundhedsbegrebet i en række undervisningsmaterialer rettet mod sundhedsundervisningen i den danske folkeskole siden 1975. For at tydeliggøre de forskellige konfigurationer, forholdes analysen af materialerne til de samme tematiske omdrejningspunkter, nemlig synet på kroppen og dens natur, og ser på den betydning, dette har for den bevægelseskultur, der anbefales og legitimeres i materialerne.

Jeg vil på den baggrund præsentere fire forskellige sundhedskulturer; sundhed som hygiejnekultur, sundhed som selvrealiseringskultur, sundhed som forbrugskultur og sundhed som mobiliseringskultur. Kulturerne skal betragtes som empirisk funderede typologiske billeder, der først og fremmest har til hensigt at vise, hvordan koblingen mellem sundhed og bevægelse er foranderlig og kan antage ganske forskellige dimensioner.

Original languageDanish
Title of host publicationSundhedskultur og bevægelseskultur
Number of pages13
Place of PublicationOdense
PublisherSyddansk Universitetsforlag
Publication dateOct 2010
Edition1
Pages69-81
Chapter80
ISBN (Print)978-87-7674-543-1
Publication statusPublished - Oct 2010
SeriesForum for idræt
SeriesUden navn
Number2

Cite this

Svendsen, A. M. (2010). Bevægelser i sundhedskultur. In Sundhedskultur og bevægelseskultur (1 ed., pp. 69-81). Odense : Syddansk Universitetsforlag. Forum for idræt, Uden navn, No. 2
Svendsen, Annemari Munk. / Bevægelser i sundhedskultur. Sundhedskultur og bevægelseskultur. 1. ed. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2010. pp. 69-81 (Forum for idræt). (Uden navn; No. 2).
@inbook{2c63d9b09e3911df846a000ea68e967b,
title = "Bev{\ae}gelser i sundhedskultur",
abstract = "Der findes ikke {\'e}n, men flere m{\aa}der at forst{\aa} sundhed p{\aa}, og der er ikke {\'e}n, men flere m{\aa}der at betragte og legitimere bev{\ae}gelse som sundhedsfremmede praksis p{\aa}. For at belyse dette kastes i denne artikel et blik p{\aa} en specifik case, nemlig sundhedsbegrebet i en r{\ae}kke undervisningsmaterialer rettet mod sundhedsundervisningen i den danske folkeskole siden 1975. For at tydeligg{\o}re de forskellige konfigurationer, forholdes analysen af materialerne til de samme tematiske omdrejningspunkter, nemlig synet p{\aa} kroppen og dens natur, og ser p{\aa} den betydning, dette har for den bev{\ae}gelseskultur, der anbefales og legitimeres i materialerne. Jeg vil p{\aa} den baggrund pr{\ae}sentere fire forskellige sundhedskulturer; sundhed som hygiejnekultur, sundhed som selvrealiseringskultur, sundhed som forbrugskultur og sundhed som mobiliseringskultur. Kulturerne skal betragtes som empirisk funderede typologiske billeder, der f{\o}rst og fremmest har til hensigt at vise, hvordan koblingen mellem sundhed og bev{\ae}gelse er foranderlig og kan antage ganske forskellige dimensioner.",
keywords = "sundhedskultur, bev{\ae}gelseskultur, sundhedsdiskurser, sundhedsundervisning",
author = "Svendsen, {Annemari Munk}",
year = "2010",
month = "10",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7674-543-1",
pages = "69--81",
booktitle = "Sundhedskultur og bev{\ae}gelseskultur",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
edition = "1",

}

Svendsen, AM 2010, Bevægelser i sundhedskultur. in Sundhedskultur og bevægelseskultur. 1 edn, Syddansk Universitetsforlag, Odense , Forum for idræt, Uden navn, no. 2, pp. 69-81.

Bevægelser i sundhedskultur. / Svendsen, Annemari Munk.

Sundhedskultur og bevægelseskultur. 1. ed. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2010. p. 69-81 (Forum for idræt). (Uden navn; No. 2).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

TY - CHAP

T1 - Bevægelser i sundhedskultur

AU - Svendsen, Annemari Munk

PY - 2010/10

Y1 - 2010/10

N2 - Der findes ikke én, men flere måder at forstå sundhed på, og der er ikke én, men flere måder at betragte og legitimere bevægelse som sundhedsfremmede praksis på. For at belyse dette kastes i denne artikel et blik på en specifik case, nemlig sundhedsbegrebet i en række undervisningsmaterialer rettet mod sundhedsundervisningen i den danske folkeskole siden 1975. For at tydeliggøre de forskellige konfigurationer, forholdes analysen af materialerne til de samme tematiske omdrejningspunkter, nemlig synet på kroppen og dens natur, og ser på den betydning, dette har for den bevægelseskultur, der anbefales og legitimeres i materialerne. Jeg vil på den baggrund præsentere fire forskellige sundhedskulturer; sundhed som hygiejnekultur, sundhed som selvrealiseringskultur, sundhed som forbrugskultur og sundhed som mobiliseringskultur. Kulturerne skal betragtes som empirisk funderede typologiske billeder, der først og fremmest har til hensigt at vise, hvordan koblingen mellem sundhed og bevægelse er foranderlig og kan antage ganske forskellige dimensioner.

AB - Der findes ikke én, men flere måder at forstå sundhed på, og der er ikke én, men flere måder at betragte og legitimere bevægelse som sundhedsfremmede praksis på. For at belyse dette kastes i denne artikel et blik på en specifik case, nemlig sundhedsbegrebet i en række undervisningsmaterialer rettet mod sundhedsundervisningen i den danske folkeskole siden 1975. For at tydeliggøre de forskellige konfigurationer, forholdes analysen af materialerne til de samme tematiske omdrejningspunkter, nemlig synet på kroppen og dens natur, og ser på den betydning, dette har for den bevægelseskultur, der anbefales og legitimeres i materialerne. Jeg vil på den baggrund præsentere fire forskellige sundhedskulturer; sundhed som hygiejnekultur, sundhed som selvrealiseringskultur, sundhed som forbrugskultur og sundhed som mobiliseringskultur. Kulturerne skal betragtes som empirisk funderede typologiske billeder, der først og fremmest har til hensigt at vise, hvordan koblingen mellem sundhed og bevægelse er foranderlig og kan antage ganske forskellige dimensioner.

KW - sundhedskultur, bevægelseskultur, sundhedsdiskurser, sundhedsundervisning

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7674-543-1

SP - 69

EP - 81

BT - Sundhedskultur og bevægelseskultur

PB - Syddansk Universitetsforlag

CY - Odense

ER -

Svendsen AM. Bevægelser i sundhedskultur. In Sundhedskultur og bevægelseskultur. 1 ed. Odense : Syddansk Universitetsforlag. 2010. p. 69-81. (Forum for idræt). (Uden navn; No. 2).