Atypisk beskæftigelse i Danmark: Om deltidsansattes, midlertidigt ansattes og soloselvstændiges vilkår

Research output: Book/reportReportCommunication

Abstract

To hovedspørgsmål bliver undersøgt i denne rapport: (1) Bliver der stadigt flere med risikofyldte ansættelses- eller beskæftigelsesforhold på det danske arbejdsmarked? Hvordan udvikler de reelle tal sig? Og (2) hvilken status, hvilke muligheder og hvilke rettigheder har de atypisk beskæftigede herhjemme, når man inddrager deres specifikke kontraktstatus, dvs. om de er deltidsansatte, midlertidigt ansatte eller soloselvstændige, set i forhold til det normale ansættelsesforhold? Er der et underskud af rettigheder og muligheder (såkaldte ”work deficits”) og kan man tale om, at disse grupper af atypisk beskæftigede er underlagt forhøjede prekaritetsrisici.
Undersøgelsen viser, at på rigtigt mange områder står atypisk beskæftigede derfor bagest i køen. Når der er tale om rettigheder, sikringer, kompetenceudvikling står de bagest, og når det gælder at sikre sit job ved personaleindskrænkninger, er de atypisk beskæftigede også de mindst sikre.
Man kan roligt fastslå, at dette er en uheldig behandling af bestemte, udvalgte erhvervsgrupper den dag i dag. Om omfanget af atypisk beskæftigelse vil stige i fremtiden, er vanskeligt at spå om, men man kan uden tvivl sige, at hvis omfanget stiger, hvad enten det skyldes virksomhedernes ønsker og praksis eller det skyldes ønsker hos visse dele af de beskæftigede, så vil den uundgåelige konsekvens blive, at lige så mange flere på arbejdsmarkedet kommer til at mangle de rettigheder og muligheder, der gælder for flertallet i dag, hvis ikke der bliver gjort mere for at rette op på vilkårene for disse grupper.
Original languageDanish
PublisherLO - Landsorganisationen i Danmark
Number of pages97
ISBN (Electronic)9788777353918
Publication statusPublished - 15. Jun 2017
SeriesLO-Dokumentation
Number1/2017
ISSN1600-3411

Cite this