At leve med osteoporose: et longitudinelt kvalitativt studie

  Research output: Contribution to conference without publisher/journalPosterCommunication

  Abstract

  Baggrund: Livet med kronisk sygdom, heriblandt osteoporose, giver anledning til verdensomspændende udfordringer. Osteoporose er ofte en usynlig tilstand før knoglebrud opstår, det er anslået, at hver tredje kvinde og en af fire mænd over 50 år i Europa vil opleve disse typer af knoglebrud og det med betydelig sygelighed og dødelighed til følge. At leve med en kronisk tilstand påvirker ofte menneskets livssituation, både specifikt, emotionelt og eksistentielt, hvordan dette opleves er individuelt og det er endnu uklart hvordan osteoporose påvirker den enkeltes livssituation.
  Formål: At opnå en dybere forståelse af livet med osteoporose ved at undersøge ny-diagnosticerede kvinders erfaringer med at leve med osteoporose når medicinsk behandling med henblik på frakturforebyggelse var ordineret.
  Metode: Et kvalitativt studie med en fænomenologisk-hermeneutisk tilgang, samt et longitudinelt design blev anvendt. Femten kvinder mellem 65 – 79 år blev inkluderet, de havde diagnosticeret osteoporose og forebyggende behandling var ordineret. Individuelle interviews blev gennemført tre gange i løbet af det første år efter diagnosen. Dataanalysen omfattede tre niveauer: naïv læsning, strukturanalyse, samt kritisk fortolkning og diskussion.
  Resultater: Erfaringer med at leve med osteoporose fremstod i den etårige longitudinelle interviewundersøgelse at omfatte to centrale temaer: 1) " at blive påvirket af den medicinske behandling" uddybet ved undertemaerne ”at tage medicinen” og ”at stoppe med at tage medicinen”; 2) "det daglige liv med osteoporose" med tilhørende undertemaer ”fortolkning af symptomer”, ”tolkning af scannings resultat” og ”refleksioner vedrørende livsstilsfaktorer”.
  Konklusion: Studiet bidrager til den eksisterende viden på området ved som noget nyt at inddrage tidsperspektivet. Herved belyses nuancer i kvinders oplevelser gennem det første år efter diagnosen, mens de vender sig til at leve med osteoporose. Disse resultater peger på nye mulige fokusområder med henblik på sundhedsfremmende intervention, som kan lede til etablering af forbedret patientpleje og behandling.
  Patienterne har behov for støttet i den multifacetteret proces de gennemgår i forhold til accept og beslutningstagning i forbindelse med den medicinske behandling, når de skal vende sig til at leve med de nye livsomstændigheder, forebygge knoglebrud og fremme knoglesundheden.
  Yderligere forskning er nødvendig for at undersøge specifikke komponenter af den mangesidet proces i forbindelse med at lære at leve med osteoporose.
  Original languageDanish
  Publication date15. Sept 2014
  Number of pages1
  Publication statusPublished - 15. Sept 2014
  EventSygeplejefestival 2014 - Lokomotivværkstedet, København, Denmark
  Duration: 15. Sept 2014 → …

  Conference

  ConferenceSygeplejefestival 2014
  LocationLokomotivværkstedet
  Country/TerritoryDenmark
  CityKøbenhavn
  Period15/09/2014 → …

  Cite this