Ældrecenter bliver lettere

Jeanette Reffstrup Christensen, Maj-Britt Lykke Møller

Research output: Other contributionNet publication - Internet publicationCommunication

Abstract

Styrketræning i arbejdstiden og gulerødder i stedet for kage har fået 54 ansatte på et ældrecenter i Randers til at smide 320 kilo tilsammen. Tiltagene har givet større livskvalitet for deltagerne og fået sygefraværet til at falde.
De ansatte på Spentrup-Møllevang ældrecenter har deltaget i et etårigt forskningsprojekt, hvis mål har været at øge sundheden og nedbringe sygefraværet for folk med hårdt fysisk arbejde.

Én af deltagerne i projektet er SOSU medhjælper Tinne Rytter Ravnborg, der på et år tabte 33 kilo.

”Jeg har været overvægtig, siden jeg var 11 år, og har kun en gang tidligere været på slankekur, fordi alle kure handler om, hvilke ting man ikke må spise. Denne kur tiltalte mig, for du må spise alt, du skal bare selv holde regnskab med, hvor mange kalorier, du spiser hver dag. Det gav hurtigt resultat, for kiloene raslede af mig. Ikke mindst takket være den støtte og opbakning jeg fik, når mine kollegaer og jeg mødtes med vores tovholder. Her udvekslede vi opskrifter og gav hinanden støtte og opbakning i at omlægge vores livsstil,” siger Tinne Rytter Ravnborg.

Glad uden smerter
Tinne Rytter Ravnborg var en af de mange ansatte, der havde smerter, når hun gik på arbejde:

”Før jeg tabte mig, havde jeg dagligt meget ondt i mine knæ. Nogle gange, når jeg sad bøjet over en gulvspand, tænkte jeg på, hvordan jeg overhovedet kunne komme op, fra min siddende stilling. Det er heldigvis slut nu, for jeg har ikke ondt i knæene, efter jeg har tabt mig og fået styrke i kroppen. Jeg er desuden blevet et gladere menneske, hvilket både min kæreste og kollegaer har bemærket. Jeg har i årevis gået og puttet mig på grund af min overvægt. Nu retter jeg ryggen, og det er dejligt,” forklarer Tinne Rytter Ravnborg.
Større arbejdsglæde
Ældrecentret sagde ja tak til at deltage, da 15 medarbejdere med succes havde gennemført et lignende projekt et år tidligere:

”Vores lille projekt fik sygefraværet til at falde for deltagerne samtidig med, at de fik større livskvalitet. Vi var derfor meget positive overfor dette projekt, da det er evidensbaseret og involverede mange flere ansatte. Og efter et år kan vi aflæse de gode resultater. Medarbejderne er blevet gladere og har fået større overskud og gejst, fordi de i fællesskab har arbejdet med sund kost, motion, fysisk styrke og vægttab. Det smitter af på arbejdsklimaet og de ældre, der får glade medarbejdere med mindre fravær,” siger områdeleder Marianne Høgh Hansen.

Anderledes projekt
Forskningsprojektet er lavet af Jeanette Reffstrup Christensen fra Aarhus Universitet:

”Statistikkerne viser, at social- og sundhedsarbejdere er en gruppe, der har et højt sygefravær og allerede forlader arbejdsmarkedet cirka 10-12 år før pensionsalderen. Årsagerne er dels, at arbejdet medfører tunge løft og svære arbejdsstillinger, men også fordi mange social- og sundhedsansatte selv vejer for meget og ikke har den fysiske styrke og kondition, som arbejdet kræver. Derfor er der lavet mange projekter med fokus på bl.a. løfteteknik og arbejdsstillinger for at nedsætte sygefravær, uden effekt. Dette livsstilsprojekt går nye veje ved at omlægge folks livsstil og få dem til at ændre adfærd og holdninger med hensyn til kost og motion og fysisk styrke. Hvis arbejdspladsen tager et medansvar for de ansattes helbred og tilbyder motion, fysisk træning og vægttab i arbejdstiden, vinder både arbejdsmarkedet og de ansatte,” siger Jeanette Reffstrup Christensen.
Forskningsprojektet FINALE-HEALTH er lavet af Jeanette Reffstrup Christensen, PhD-stipendiat fra Aarhus Universitet. Hun fremlægger projektets resultater onsdag den 2. november kl. 14-16 i Cafeen i Spentrup. Pressen er velkommen.

98 ansatte blev delt op i to grupper. En kontrolgruppe, og en interventionsgruppe. Kontrolgruppen fik et foredrag om måneden om sund kost. Den anden gruppe fik to timers motion, styrketræning og kostvejledning om ugen med en lærer, og blev desuden opfordret til at lave motion derhjemme.

Se TV2 udsendelse om vægttabet på ældrecentret.
Original languageDanish
Publication date1. Nov 2011
Publication statusPublished - 1. Nov 2011
Externally publishedYes

Cite this