Klinisk implementering af simulator til vurdering af køreevne for ofre efter trafikulykker

Project: Research

Project Details

Description

Del 1: Teknisk udvikling af virtuel køreevnetest med udgangspunkt i forskellige virtuelle kørescenarier.
Del 2: Afprøvning af virtuel køreevnetest i hospitalsregi blandt trafikoffer patienter. To mindre indlejrede projekter vil indsamle data fra reference populationer.
Del 3: Konkrete kliniske delprojekter med patienter fra OUHs Ortopædkirurgiske Afdeling.
Der er i alt bevilget 2.5 mio kr fra Offerfonden for projektperioden. (ud af ansøgte 4.5 mio) - økonomisk konteres dette på OUH

Layman's description

Årligt behandles der cirka 31000 ofre fra trafikulykker på akuthospitalerne. En tredjedel har kørt i bil. Selvstændig evne til at køre bil er for mange en forudsætning for at have en selvstændig hverdag.
Men hvornår må man køre bil efter operation og bandager. Det er svært at svare på, når sygehuset skal vejlede patienterne, fordi der ikke findes en klinisk brugbar test. Derfor vil vi afprøve køreevne i en virtuel simulator, hvor det kan ske uden fare for medtrafikanter. Køretesten til klinisk praksis indeholder forskellige kørescenarier på tværs af ruter, omgivelser, trafikanter, bremselængder og reaktioner på risici.
I projektet indgår trafikofre, der har fået brud på underben og ankler, og vi forventer, at der ud fra undersøgelserne efterfølgende kan vejledes konkret om hvornår det er forsvarligt for patienterne at genoptage tidligere daglige kørevaner i bil.
Projektet har en teknisk udviklingsfase, en afprøvningsfase i klinikken og afsluttende tre konkrete kliniske delprojekter. Alle tre projekter vedrører ofre efter trafikulykker
Short titleKøresimulator
StatusActive
Effective start/end date19/04/202231/12/2025

Collaborative partners

  • Michael Lønbæk , Vejle Køreteknisk Center (Project partner) (lead)