If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Personal profile

Research information

Jeg er magisterkonferens i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet (2011) og ph.d. fra Syddansk Universitet (2017), hvor jeg aktuelt er ansat som lektor ved H.C. Andersen Centret. Jeg har tidligere undervist i dansk og litteraturvidenskab ved Aarhus Universitet og KU. Derudover har jeg været gæsteforsker og undervist ved University of California, Berkeley, og blev i den forbindelse tildelt Fulbright-legatet i 2015.

Sammen med lektor Jacob Bøggild har jeg oversat Timothy Mortons filosofiske udgivelse "Ecology Without Nature", som udkom på Forlaget Spring i 2019. På samme folag har jeg udgivet en forskningsmonografi, et økokritisk studie af H.C. Andersens forfatterskab med titlen "Skyggepunkter" - ligeledes i 2019.

Jeg er i min forskning interesseret i at undersøge de måder, historisk litteratur og samtidslitteratur er påvirket af og påvirker sine sociale, kulturelle, økologiske og diskursive kontekster. Jeg mener, at en kombination af sociologiske og formalistiske perspektiver er vigtig, hvis man vil kunne tage højde for både litteraturens specificitet og dens vidtrækkende betydninger og brug i samfundet. Min forskning er derfor karakteriseret af en historisk, filologisk interesse i teksters betydning i deres oprindelige kontekst og en aktualiserende interesse i, hvordan de er blevet og fortsat bliver modtaget og cirkuleret igennem forskellige fællesskabsformationer.

Research interests

Min tilgang til litteraturvidenskabelig og -historisk forskning præges af en overbevisning om, at vores verden er formet, rammesat og styret af fortællinger. Mennesket er et fortællende væsen, der narrativiserer den empiriske virkelighed på måder, hvor tidligere tiders kultur- og litteraturhistorie er en aktiv og levende medproducent af vores aktuelle verdensforståelse, der former vores handlinger. Jeg er således klassisk hermeneutiker i den forstand, at jeg mener, at traditionen tilspiller os de betingelser og muligheder, der åbner os forstående for verden, men samtidig er jeg inspireret af miljøhumaniora, queerteori, feministisk teori og dekonstruktion samt kritiske kulturstudier, der fastholder, at den tradition kun udvikler sig i mere betænksomme, hensynsfulde og inkluderende retninger, når den oplever modstand og andethed, der kan udvide dens forforståelser og fordomme samt pege på dens blinde vinkler. Dén andethed kan komme inde fra kulturen og litteraturen selv, når hidtil upåagtede tekster og perspektiver trækkes frem i lyset. Den kan komme til syne som de begrænsninger, der sættes af den materielle og sociale virkelighed, eller som opstår, når vi konfronterer vores kultur med modkultur, når vores egne fortællinger møder andre verdensbilleder og virkelighedsopfattelser – andres fortællinger.

Education/Academic qualification

Humanities, Ph.d., Skyggepunkter, mudder og menneske-atomer: natur og materialitet i H.C. Andersens forfatterskab, University of Southern Denmark

Award Date: 11. Dec 2017

Comparative Literature, Master, Idealer og materialer - poststrukturalistiske perspektiver på økologisk kunst- og kulturkritik, University of Copenhagen

Award Date: 1. Nov 2011

Research areas

  • Canon
  • World Literature
  • Text Theory and Analysis

Fingerprint

Dive into the research topics where Torsten Bøgh Thomsen is active. These topic labels come from the works of this person. Together they form a unique fingerprint.
  • 1 Similar Researchers

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or