Description

Faget har til formål at give de studerende en indsigt i og forståelse for efterretningsvirksomhed i teori og praksis og efterretningstjenesters sikkerhedsmæssige og politiske betydning for internationale relationer.
Udgangspunktet er at efterretningstjenester post-9/11 har fået en langt mere dominerende rolle i internationale anliggender, og at efterretnings- og sikkerhedsproblematikker fylder mere i de politiske diskurser og i den offentlig bevidsthed.
Invasionen af Irak gav anledning til offentlig diskussion og granskning af forholdet mellem politiske beslutningstagere og deres efterretningsrådgivere, og blotlagde mange af de udfordringer og dilemmaer tilknyttet efterretningspraksisser.
Der er derfor et øget behov for en vidensbaseret diskussion om efterretningstjenester, deres praksisser, og deres rolle i internationale anliggender. Dette fag sigter mod at give de studerende den nødvendige teoretiske og empiriske viden til at forstå hvordan efterretningstjenester opererer, og analysere deres rolle i forhold til den omkringliggende politiske, sociale og internationale kontekst.
Faget vil introducere de studerende til koncepter som efterretningscirklen (relationen mellem efterretning og beslutningstagere), efterretningsindsamling (f.eks. HUMINT, SIGINT, OSINT), efterretningsetik, hemmelige internationale
operationer og narrativer om efterretningsvirksomhed.
Faget dækker flere aktuelle emner så som: krigen mod terror, whistleblowing, mellemstatslige efterretningsoperationer, og demokratisk ansvarlighed.
Period01/02/202430/06/2024
Target groupMaster
ECTS credits5,0 ECTS