The difference between depression and grief

Press/Media: Press / Media

Subject

Håbløshed, konstant nedtrykthed og selvhad er kernesymptomer på depression. En stor sorg kan involvere nogle af de samme følelser, men er alligevel noget helt andet. Danske forskere giver dig her hjælp til, hvordan du kender forskel. 


Et nært familiemedlem som dør, en skilsmisse hvor din livspartner forlader dig eller en fyring, hvor du pludselig står uden kollegaer og daglig beskæftigelse. Alle er store tab, som kan medføre en helt naturlig sorgreaktion. Sorgen kan være forbundet med vrede, nedtrykthed, en altoverskyggende følelse af tab og en følelse af håbløshed.
Mange af de samme følelser er forbundet med en depression. Derfor kan det være svært at skelne mellem de to tilstande, også for læger og psykiatere.

Depression ændrer ens selvopfattelse
Klinisk lektor Erik Roj Larsen, møder ofte patienter, som er i sorg. De sørgende patienter, han møder, vil typisk enten være folk, som har eller har haft depression og uafhængigt af det har oplevet et stort tab. Eller patienter, som bliver henvist fra egen læge, fordi der er mistanke om, at en stor sorg har udviklet sig til depression. Han forklarer, at hvis man 'kun' er i sorg, vil tilstanden være mindre konstant end ved depression. 
Et barn, som har mistet begge sine forældre vil for eksempel godt kunne løbe og lege og glemme tabet i et kort øjeblik. Hvis du sørger over noget eller er i krise, så vil du godt kunne fungere og også have rare følelser og så at sige glemme din sorg i kortere eller længere øjeblikke, siger han.
Samtidig er følelserne ved sorg ikke rettet mod en selv, forklarer overlæge og postdoc på Forskningsenheden for Affektive Sindslidelser på Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri, Jens Bukh Drachmann. Han er den anden forsker, Videnskab.dk taler med om emnet sorg og depression. Ved sorg ændrer man ikke selvopfattelse. Man vil ikke begynde at tænke, at man også altid har været en dårlig mor eller et dårligt menneske, og at det har ens børn eller omgivelser nok også taget skade af. Det vil man derimod i nogle tilfælde gøre, hvis der er tale om depression, forklarer han. 

 

Intet kan gøre en glad
Har man en depression, vil følelserne af nedtrykthed, dårlig samvittighed og håbløshed være der konstant, uanset hvad man laver. Vi siger, at en depression er nonreaktiv. Det betyder, at intet kan påvirke ens negative følelser. Man bliver ikke glad, selv om man oplever noget godt,« siger Jens Bukh Drachmann. En depression er altså mere gennemgribende og præger også personens opfattelse af sig selv. Den syges evne til at koncentrere sig og huske vil også blive dårligere ved en depression. Og til sidst kan man slet ikke fungere. Sorgen er en naturlig del af livet. Det er depression ikke, det er en sygdom, fremhæver Erik Roj Larsen.

 

Forskere påviser forskel
Australske forskere har faktisk for nylig undersøgt forskellen på depression og sorg ved at interviewe 125 personer, som har oplevet begge tilstande. Resultatet er, at deltagerne oplever en klar forskel på sorg og depression. Forskerne havde givet dem en række nøgleord, som passede på sorg og andre nøgleord, som passede på depression. På den måde nåede de frem til, at sorg opleves som en naturlig reaktion på noget udefrakommende. Mens depression er præget af et indre fokus og forbundet med skyld, selvhad og en følelse af fuldstændig at have mistet kontrollen over situationen. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Affective Disorders. Det er et vigtigt område at få belyst. Vi vil gerne blive klogere på, hvad depression er, og hvordan vi kan skelne det fra andre sygdomme og tilstande, Jens Drachmann Bukh.

 

Depression føles uendelig
Forskerne fra Australien rekrutterede i alt 153 personer til deres studie. 125 af dem var diagnosticeret med depression, mens 28 deltagere kun havde symptomer på depression, men ikke en depressionsdiagnose. Alle deltagerne havde desuden oplevet en eller flere perioder med sorg. Deltagerne blev interviewet og spurgt ind til deres oplevelse af sorg sammenlignet med en depression. 87 procent vurderede, at der var en klar forskel. De oplevede sorg som en naturlig reaktion på et tab, så fokus i sorgperioden var udadrettet, altså rettet mod tabet. Deltagerne oplevede derimod depression som en tilstand, de ikke havde kontrol over. Depressionen var præget af en følelse af håbløshed og uendelighed, og følelserne var indadrettede. 
Depression er præget af selvhad
Det vil altså sige, at ved depression bliver de negative følelser i højere grad rettet mod en selv. Man kan have en følelse af, at man fortjener at have det, som man har det, og at man selv er skyld i det. Ifølge Erik Roj Larsen, er man også i behandlingen meget opmærksom på at skelne mellem de to tilstande. Det er noget, vi tit spørger patienterne om. Størstedelen af dem, jeg møder, er i stand til at skelne mellem depression og sorg. De fleste vil sige, at depression har en helt anden sværhedsgrad, fortæller han. Hvis man ikke er så uheldig både at have oplevet sorg og depression, kan det derimod være sværere at skelne. Og læger kan også komme i tvivl, fordi symptomerne i de to tilstande minder så meget om hinanden.


Sorg kan udløse depression
De to forskere er enige om, at en stor sorg, for eksempel hvis man mister sit barn, godt kan udløse en depression. Sorgen er en naturlig del af livet. Det er depression ikke, det er en sygdom. Erik Roj Larsen
Jens Bukh Drachmann har faktisk lavet en undersøgelse af netop sorg som udløsende for depression. Undersøgelsen lavede han fra 2005-2008 som den del af sin ph.d.-afhandling. Han rekrutterede 300 mennesker, som oplevede depression for første gang og spurgte dem, om de havde oplevet negative begivenheder før depressionen. For eksempel dødsfald, fyring eller alvorlig fysisk sygdom; altså tungtvejende begivenheder, som er ud over det almindelige. Totredjedele af patienterne havde haft sådan en oplevelse. Ved første depression er det altså meget ofte en svær oplevelse, som udløser depressionen,« siger han. Om sorgen udvikler sig til depression afhænger af, hvor god man er til at håndtere tabet.
I en sorgfase er det vigtigt at forholde sig til tabet og tale om det. Det kan føles illoyalt mod den, man har mistet, at begynde at leve livet igen, men på et tidspunkt er man nødt til at gøre det, for at sorgen ikke skal blive kronisk,« siger Erik Roj Larsen.

 

Hver depression gør dig mere sårbar
Har man tidligere haft depression, er det desuden vigtigt at være særligt opmærksom, hvis man oplever et stort tab. Hvis man begynder at sove dårligt og miste appetitten, så er det vigtigt at tale med både pårørende og måske også en behandler om det,« siger Erik Roj Larsen. 
Begge forskere fremhæver desuden, at jo flere depressioner man har haft, jo større bliver risikoen for at få næste depression. Der skal mindre og mindre til, at man får en ny depression, og depressionerne begynder at opstå mere og mere ud af det blå. Måske fordi de udløsende begivenheder er så små, at man ikke opdager dem som udløsende faktorer, fordi man bliver mere og mere sårbar, slutter Jens Bukh Drachmann.

Period15. Jun 2015

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleSådan kender du forskel på sorg og depression
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletVidenskab.dk
  Media typeWeb
  Country/TerritoryDenmark
  Date15/06/2015
  Producer/AuthorJournalist Marie Barse, Videnskab.dk
  PersonsErik Roj Larsen

Keywords

 • Depression
 • Grief