Regionale nyheder

Press/Media: Press / Media

Description

Flere kommuner har travlt med at give EU-regler skylden for, at den lokale slagter og købmand ikke længere kan få lov til at levere til kommunens institutioner. Men kommunerne bestemmer selv.

TV SYD har onsdag og torsdag fortalt, hvordan lokale erhvervsdrivende udelukkes fra at kunne handle med kommunerne, fordi politikerne har valgt at centralisere indkøbene.

Flere kommuner peger på, at det er EU-reglerne om udbud, der er skyld i at de lokale ikke længere får chancen, men det er ikke hele sandheden.

Kommunerne skal udbyde indkøb af varer og tjenesteydelser i EU-udbud, hvis beløbet overstiger 1,5 millioner kroner/600.000 kroner afhængig af om der er tale om den ene eller den anden type indkøb.

Mern hvis kommunen vil, så er der hjemmel i EU-reglerne til at organisere sig med decentrale indkøbs-enheder - for eksempel en institution.

 

Dermed vil beløbet til indkøb af f.eks. dagligvarer i en lang række tilfælde komme under EUs grænser - og så gælder den nationale lovgivning om tilbud.

 

Her gælder, at der skal ske annoncering af udbuddet, hvis beløbet overtiger 500.000 kr., mens der ikke er krav om offentlighed ved beløb under 500.000 kr.

 

Hvis kommunerne vil, så er der altså muligheder for også fremover at placere handlen lokalt - til gengæld går kommunerne glip af de rabatter, som centrale fællesindkøb giver.

 

Og der kan være tale om ganske store beløb, idet staten modregner forventede besparelser ved storindkøb i kommunernes bloktilskud.

 

Kommunernes Landsforening har offentliggjort målene for en fælleskommunal indkøbsstrategi - og her peger kommunerne entydigt på centralisering og effektivisering.

Subject

Kommunerne kan købe ind lokalt
Period25. Jul 2008

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleRegionale nyheder
    Media name/outletTV Syd
    Media typeTelevision
    Date25/07/2008
    PersonsFlemming Just