PRO er ikke længere kun for ‘tordenskjolds soldater’

Press/Media: Press / Media

Description

Sidste år talte alle begejstret om et studie, der viste, at PRO forlængede overlevelsen signifikant for kræftpatienter i behandling med kemoterapi. På årets ASCO er PRO igen en varm kartoffel, og det glæder dansk PRO-ekspert at fokus allerede er på implementering af data i klinikken.

CHICAGO (Dagens Medicin) – Sidste år modtog professor Ethan Basch fra University of North Carolina stående klapsalver, da han på ASCO’s Plenary session fremlagde et studie, der viste, at brugen af PRO forlængede overlevelsen for patienter med solide tumorer i kemo-behandling med fem måneder. I år er PRO-studier igen med til at tegne ASCO’s videnskabelige program. I 2018 er fokus dog ikke længere kun på de store effektstudier, men også på implementeringen af PRO i klinikken. Den udvikling glæder professor Karina Dahl Steffensen, der er leder af Center for Fælles Belsutningstagning på Vejle Sygehus.

»Sessionen om implementering af PRO i den kliniske hverdag havde enormt stort fremmøde. Det er fantastisk at være vidne til, at det ikke længere kun er ‘tordenskjolds soldater’, der har fået øjnene op for, at viden om PRO er lige så vigtigt, som det er at tage et røntgenbillede eller en blodprøve,« siger Karina Dahl Steffensen.

Hun sætter pris på, at ASCO giver emnet så meget plads i det videnskabelige program, da det, ifølge professoren, bidrager til at pege på vigtigheden af at implementere PRO i klinikken.

Læger overser symptomer

Tidligere studier, bl.a. med Ethan Basch som førsteforfatter, har sammenlignet klinikernes symptom-bedømmelse med kræftpatienters selvrapporterede symptomer og livskvalitet. Studiet viste, at læger og sygeplejersker overser halvdelen af patienternes symptomer. Studiet er ifølge Karina Dahl Steffensen tankevækkende og understreger igen, hvor vigtigt det er, at PRO bliver et integreret værktøj i den kliniske hverdag.

»Vi ved nu, at PRO kan forlænge overlevelsen, højne patienttilfredsheden og mindske risikoen for, at vi som klinikere overser vigtige symptomer på f.eks. recidiv. Tilsammen kan det forhåbentlig motivere det danske sundhedsvæsen til at se nærmere på PRO. Og hellere idag end i morgen – for det kommer til at eksplodere, det her,« forudser Karina Dahl Steffensen.

Mange bump på vejen

Implementeringen af PRO i klinikken er behæftet med udfordringer. På sessionen ‘Expanding From Plenary to Everyday Practice’ indviede tre eksperter, som siden slutningen af 1990’erne har arbejdet med implementering af PRO, tilhørerne i nogle af disse udfordringer. Alle fremhævede ‘physician attitude’ som et stort bump på vejen. Et bump, Karina Dahl Steffensen kan nikke genkendende til i en dansk kontekst.

»Jeg bliver ofte mødt med: Vi har ikke tid. Eller: Vi føler os ikke klædt på til at bruge PRO på en fornuftig måde. Den holdning har det desværre med at trumfe både værktøjer og kompetencer. Det er derfor, som det blev fremhævet på sessionen, rigtig vigtigt, at der på alle hospitaler er nogle anerkendte ‘bannerførere’, der formår at overbevise og smitte af på de resterende,« siger Karina Dahl Steffensen.

Af andre udfordringer fremhævede eksperterne bl.a. de understøttende IT-systemer og devices, uddannelse af personale, udvikling eller brug af eksisterende valide spørgeskemaer, inddeling af patienters symptomer efter alvorsgrad og motivation af patienter.

I Danmark afvikler Regionernes Sundheds-IT (RSI) aktuelt en række projekter, hvor PRO forsøges implementeret og integreret i behandlingen af epilepsi, prostata- og brystkræft.

 

Period5. Jun 2018

Media contributions

1

Media contributions

Conference

Title
LocationMcCormick Place, Chicago , Illinois, United States
Period1. Jun 2018 → 5. Jun 2018
Linkhttps://am.asco.org