Methyleret gen afslører effekt af PARP-hæmmere

Press/Media: Press / Media

Description

Et bestemt methyleret gen kan forudsige, om patienter med fremskreden æggestokkræft har gavn af behandling med PARP-hæmmere, indikerer et nyt dansk studie.

CHICAGO (Dagens Medicin) – Tilstedeværelsen af methyleret DNA fra genet HOXA9 kan anvendes til at forudsige, om patienter med fremskreden æggestokkræft har gavn af at blive behandlet med PARP-hæmmere. Det indikerer et nyt dansk studie, der blev præsenteret på en postersession mandag eftermiddag på ASCO.

»Vi har i nogen tid haft formodning om, at methyleret HOXA9 i blodet er associeret med en dårligere prognose hos patienter med æggestokkræft. I det nye studie ser vi, at methyleringen også kan bruges som markør for, om patienter har gavn af behandling med PARP-hæmmere,« siger professor Karina Dahl Steffensen fra Vejle Sygehus, som er førsteforfatter på studiet.

Hun understreger, at studiet er hypotesegenererende, og at resultaterne skal efterprøves i et prospektivt studiet, førend resultaterne endeligt kan bekræftes.

Ikke sort og hvidt

Studiet har undersøgt blodprøver fra 32 recidiverende BRCA-muterede patienter med kræft i æggestokkene, som i gennemsnit havde fået fire tidligere behandlinger. De patienter, som havde methyleret HOXA9 i blodet forud for behandlingsstart, havde generelt ikke gavn af behandlingen med PARP-hæmmere, viste resultaterne.

»Vi er meget interesserede i at finde markører, som på forhånd kan prædiktere effekten af en given behandling, da det vil hjælpe os til at give de rette patienter den rette behandling på det rette tidspunkt,« siger Karina Dahl Steffensen og tilføjer:

»Jeg tror ikke, det er muligt at identificere ‘clear-cut-markører’ – der vil altid være patienter, som befinder sig i gråzonen. Men umiddelbart giver methyleringen af HOXA9 et fingerpraj om, hvilke patienter, der har gavn af PARP-hæmmere.«

PARP-hæmmere er forbundet med bivirkninger som kvalme, opkast og træthed. Hos nogle få patienter giver behandlingen desuden knoglemarvs-problemer. Behandlingen koster fra 53.000 kr. til 86.000 kr. for 28 dages behandling.

Ingen alternativer

Det aktuelle studie følger op på et publiceret studie fra 2017, som viste, at 60 pct. af recidiverende BRAC-muterede æggestokkræft-patienter oplevede, at deres tumor svandt efter behandling med en PARP-hæmmer. Til sammenligning vil kun typisk ca. 20 pct. af de patienter, som modtager kemoterapi i samme situation, opleve svind af sygdommen. De blodprøver, som er analyseret i det aktuelle studie, er fra de patienter, som i hovedstudiet blev behandlet med PARP-hæmmeren Veliparib.

»Der findes ikke så mange andre behandlingsmuligheder end konventionel kemoterapi eller forsøgsbehandling med f.eks en PARP-hæmmer, hvis patienter får et nyt tilbagefald efter fire tidligere behandlinger,« siger Karina Dahl Steffensen.

Abstract: Methylated circulating tumor DNA as a potential marker of PARP inhibitor efficiency in BRCA mutated ovarian cancer patients.

Subject

Et bestemt methyleret gen kan forudsige, om patienter med fremskreden æggestokkræft har gavn af behandling med PARP-hæmmere, indikerer et nyt dansk studie.

 

Period6. Jun 2018

Media coverage

1

Media coverage

Conference

Title
LocationMcCormick Place, Chicago , Illinois, United States
Period1. Jun 2018 → 5. Jun 2018
Linkhttps://am.asco.org