Man kan ikke løbe fra en depression, men... Jesper Bech Pedersen, Aarhus Stifsttidende

Press/Media: Press / Media

Subject

Kan man motionere sig ud af en depression?

Nej, motion gør det ikke alene, men meget tyder på, at fysisk træning alligevel kan være særdeles gavnlig for de personer, der lider af en depression.
 

I 2009 udsendte Sundhedsstyrelsen en rapport, der byggede på en undersøgelse, hvor motion var blevet indført som et led i behandlingen på 21 forskellige psykiatriske afdelinger. Efterfølgende svarede 68 procent blandt personalet, at patienternes psykiske tilstand var blevet bedre, og 65 procent svarede desuden, at indførelsen af motion havde betydet en reduktion i patienternes medicinforbrug. De foreløbige erfaringer er med andre ord gode, og nu vil Venstre i Region Midtjylland udforske mulighederne for at inddrage motion som en systematisk del af behandlingen af depressioner.

 

Formanden for Venstre i Regionsrådet, Anne V. Kristensen, forestiller sig, at det i første omgang skal ske gennem et pilotprojekt, hvor fysioterapeuter bliver tilknyttet psykiatriske afdelinger. Tidligere undersøgelser har vist, at fysisk træning forbedrer behandlingsresultatet og også kan forebygge gentagne depressioner, hvis man fortsætter træningen. Men jeg har svært ved at forestille mig, at depressive patienter selv skulle være i stand til at gå i gang med at motionere, så derfor bør det snarere integreres som en del af behandlingen, siger Anne V. Kristensen.I første omgang har et flertal blandt de andre partier i regionsrådet nu nikket ja til at undersøge mulighederne for at stable et pilotprojekt på benene.

 

Overlæge Erik Roj Larsen ser gerne, at politikerne sætter fokus på motion som en fast del af den psykiatriske behandling. Der er generel enighed om, at motion styrker modstandskraften mod psykisk sygdom, og det kan helt sikkert også have en positiv effekt i samspil med medicinsk behandling. Men patienterne har jo brug for nogle, som kan hjælpe dem på vej, siger han. På det psykiatriske hospital i Risskov er der allerede motionstilbud til de indlagte patienter i form af blandt andet fitnesscenter og træning med fysioterapeuter, men for de ambulante patienter - altså dem der ikke er indlagt - er der ingen tilbud om motion. Og det er jo langt den største patientgruppe. Hos os har der i en årrække været arrangeret løbegrupper for de patienter, men det var fordi, der var en blandt personalet, der interesserede sig specielt for det. Der er slet ikke kapacitet til det ellers, fortæller Erik Roj Larsen.

 

Pengene til pilotprojektet - såfremt det ender med at blive realiseret - kommer fra psykiatrien selv. Her er der nemlig rundt regnet fem millioner kroner til overs - penge som var budgetteret til lønninger, som dog er sparet, fordi der er mangel på speciallæger. Netop manglen på personale er et andet problem, som indførelsen af flere fysioterapeuter i psykiatrien samtidig vil kunne lappe på, mener Anne V. Kristensen: Vi hører ofte om mangel på kvalificeret arbejdskraft som en undskyldning for, at vi ikke får hjulpet flere og bedre i psykiatrien. Men det kan vi, hvis vi bruger eksempelvis fysioterapeuter til nye behandlingsmetoder. Og derfor skal vi selvfølgelig gøre det. Det skylder vi de mennesker, der rammes af psykiske sygdomme

Period13. Oct 2013

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleMan kan ikke løbe fra en depression, men...
    Country/TerritoryDenmark
    Date13/10/2013
    PersonsErik Roj Larsen

Keywords

  • depression
  • physiotherapy