Fynske landsbyer har ikke brug for hurtigt internet

Press/Media: Press / Media

Description

Højhastighedskomiteen vil ikke anbefale en hurtig internetforbindelse til fynboer på landet Fint nok, siger professor -størstedelen af folk på landet er alligevel tilfredse med en langsom forbindelse i de næste 10 år

Af Marie Højlund maho@fyens.dk

 

Der er ingen grund til at gå i sort, selv om videnskabsministerens højhastighedskomité kun anbefaler hurtigt bredbånd til 80 procent af danskerne De resterende 20 procent, der bor på landet eller de på danske øer, må nøjes med en langsom forbindelse, men det kan også være godt nok i de nærmeste år.

-Det gør ikke så meget -lige nu, mener professor ved Center for landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, Flemming Just .

Han forsker i behovet for internetforbindelser i Danmarks yderområder og hastigheden for disse.

Flemming Just mener ikke, at folk på landet har behov for meget mere end de fire megabit, som det eksisterende telefonnet kan levere.

-Hurtigt internet til yderområderne behøver ikke at komme lige nu. Folk, der bor på landet, henter for det meste madopskrifter, går på EBay og tjekker mail på deres internet, hvilket ikke stiller de store krav til hastigheden, siger Flemming Just , der først ser alarmlamperne blinke, hvis alle danskere ikke har adgang til hurtigt net i 2020.

-Hvis ikke folk i yderdistrikterne kan få en hurtig opkobling i 2020, risikerer vi at få en digital kløft mellem land og by, hvor de ressourcestærke mennesker eller virksomheder ikke vil flytte på landet, hvis der mangler en ordentlig internetforbindelse, siger han.Børnefamilier med krav

Allerede nu viser en endnu ikke offentliggjort rundspørge fra SDU blandt vest-og sydjyske borgere, at især børnefamilier på landet efterspørger en stabil og hurtig internetforbindelse, hvis de skal blive boende.

-Undersøgelsen viser blandt andet, at forældre på landet vægter en god og hurtig forbindelse højt, så deres børn kan få samme mulighed for at følge med i samfundet, som deres jævnaldrende i byområder, siger Flemming Just .

Højhastighedskomiteens manglende ambitioner for folk på landet er ifølge brancheforeningen Dansk Energi imod regeringens egne løfter og efterlader udkantsområderne uden mulighed for at blive en del af fremtidens vækstsamfund, og foreningen kalder det for uambitiøst.

Men af frygt for at sætte de frie markedskræfter ud af spil anbefaler Højhastighedskomieen, at det offentlige ikke hjælper økonomisk til med at få en hurtig internetforbindelse ud til alle danskere.

Hos Energi Fyn er der heller ingen hjælp at hente til fynboere på landet.

Her fortsætter man den hidtidige stil med kun at lægge fibernet ud, hvor interessen er størst, og hvor folk betaler på forhånd.

-Energi Fyn skal køres som en forretning, og derfor skal vi sørge for, at det er en rentabel forretning, slår bredbåndschef ved Energi Fyn Carsten Hansen fast, men han konstaterer, at så længe fibernettets placering er drevet af, hvor folk vil betale og de frie markedskræfter, vil der altid være udkantsområder, der bliver svære at få dækket.Alle skal være med

Det er en af Højhastighedskomiteens kernepunkter, at alle danskere -ung som gammel, på land og i by -skal kunne begå sig på nettet og blandt andet kunne finde rundt på det offentliges portaler. Men det er en udvikling, der tager tid. For eksempel er der kun syv procent af flytteanmeldelserne, der sker elektronisk, selv om det har været muligt i årevis.

Komiteens rapport afslørede, at der allerede nu findes tilgængelig teknologi, som det offentlige kan anvende for blandt andet at gøre det nemmere for borgerne at bruge den elektroniske vej og samtidig kan spare den offentlige sektor for mange penge.

Rapporten anbefaler derfor, at den offentlige sektor går foran og bliver bedre til at benytte elektroniske systemer, der kræver mere af borgernes internetforbindelser.

Hensigten er, at det skal få borgerne til at købe for eksempel fibernetforbindelse eller mobilt bredbånd og dermed være med til at finansiere den elektroniske infrastruktur i landdistrikterne og stimulere konkurrencen på markedet.

Period22. Jan 2010

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleFynske landsbyer har ikke brug for hurtigt internet
    Media name/outletFyens Stiftstidende
    Media typePrint
    Date22/01/2010
    PersonsFlemming Just