Work stressors and performance: The role of cognitive appraisals

Bidragets oversatte titel: Arbejdsrelaterede stressfaktorer og performance: de kognitive vurderingers rolle

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Forskning i, hvordan stressfaktorer i forbindelse med udfordringer og hindringer påvirker performance, er vokset stærkt frem i litteraturen om organisatorisk stress. Vores forståelse af de mekanismer, som kan forklare disse effekter, er dog stadig begrænset. Denne artikelbaserede afhandling, som tager afsæt i udfordrings-/hindrings stressmodellen og transaktionsteori omkring stress, behandler i tre forskningsartikler spørgsmålet om, hvordan stressfaktorer påvirker performance ved at undersøge underliggende kognitive mekanismer og faktorer, som er relateret til disse effekter.
Den første artikel har fokus på, hvordan udfordrings- og hindringsvurdering bidrager til vores forståelse af sammenhængen mellem stressfaktorer og performance. Artiklen præsenterer en oversigt over empiriske resultater, og stiller de studier, som måler vurderinger og de studier, der ikke tager vurderinger med i betragtning op overfor hinanden. Den konkluderer, at måling af vurderinger giver et mere detaljeret billede af sammenhængene mellem stressfaktorer og performancerelaterede resultater. Den anden artikel beskriver et præregistreret eksperimentelt studie, som har undersøgt virkningen af stressfaktorens styrke (opgavesværhedsgrad) på udfordrings-/hindringsvurderinger og performance af en krævende kognitiv opgave. Studiet fandt en ikke-lineære effekt af opgavesværhedsgrad på udfordringsvurderinger, mens effekten på hindringsvurderinger var lineær. Samtidig bekræfter det hindringsvurderingens medierende rolle i sammenhængen mellem opgavesværhedsgrad og performance. Den tredje artikel beskriver to studier. Studie 1 er et præregistreret eksperiment, som udforsker, hvilken rolle tidligere erfaringer og feedback spiller i det dynamiske stressforløb. Artiklen fokuserer især på, hvordan opgaveperformance, vist som en sideløbende performance feedback (dvs. simultan præsentation af opadgående social sammenligning og objektiv feedback) medierer ændringer i udfordrings- og hindringsvurderinger. Studie 1 underbygger delvist dets hypoteser om indirekte effekter. Studie 2 bygger på Studie 1 og anvender derudover eye-tracking til at undersøge sammenhængene mellem udfordrings-/hindringsvurderinger og opmærksomhed på de to nævnte aspekter af sideløbende feedback for at kaste lys på hvilke opmærksomhedsprocesser, der ligger bag de effekter, der blev fundet i Studie 1. Studie 2 er i øjeblikket i gang med dataindsamling og er ikke afsluttet på grund af COVID-19-inducerede restriktioner på laboratoriet.
Denne afhandlings overordnede resultater anbefaler en gentænkning af den nuværende forståelsesramme for udfordrings-/hindrings stressmodellen ved at åbne for en mere kompleks konceptualisering af sammenhængen mellem stressfaktorer og performance i organisationer.
Bidragets oversatte titelArbejdsrelaterede stressfaktorer og performance: de kognitive vurderingers rolle
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Billinger, Stephan, Hovedvejleder
  • Meißner, Martin, Vejleder
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 24. nov. 2021

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Arbejdsrelaterede stressfaktorer og performance: de kognitive vurderingers rolle'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater