Wikis og blogs i undervisningen

Teoretiske perspektiver og praktiske erfaringer

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftLæring og medier
Vol/bind4
Sider (fra-til)1-31
Antal sider31
StatusUdgivet - 2010

Emneord

• wiki
  • blog
  • didaktik
  • e-læring

@article{c916cb727d2442fc9ff53f0b4bc8ab67,
title = "Wikis og blogs i undervisningen: Teoretiske perspektiver og praktiske erfaringer",
abstract = "I denne artikel diskuteres muligheder og problemstillinger forbundet med at inddrage wikis og blogs i undervisning inden for det humanistiske og sam-fundsvidenskabelige fagfelt p{\aa} universitetsniveau. Fokus er p{\aa} de former for brug, hvor de studerende er aktive i produktionen af indhold, og hvor der l{\ae}gges v{\ae}gt p{\aa} stadig brug og genbrug af indholdet p{\aa} tv{\ae}rs af kontekster. Der redeg{\o}res f{\o}rst for, hvad ’web 2.0’ er, og hvad der forst{\aa}s ved ’web 2.0-medieret l{\ae}ring’. P{\aa} den baggrund opstilles en r{\ae}kke l{\ae}ringsteoretisk og didaktisk begrundede potentialer ved at inddrage wiki- og blog-aktiviteter i undervisningen. Herefter pr{\ae}senteres to eksempler fra egen undervisning, og det diskuteres, i hvilken grad de teoretiske potentialer blev realiseret, og hvilke problemstillinger der viste sig i de to cases. Dette danner afs{\ae}t for en mere generel p{\aa}pegning af sp{\ae}ndinger involveret i at bruge web 2.0 i under-visningen. For det f{\o}rste er der teoretiske sp{\ae}ndinger mellem ’uddannelses-logik’ og ’web 2.0-logik’. For det andet er der en sp{\ae}nding mellem p{\aa} den ene side den mangfoldighed af kontekster, som web 2.0-medieret l{\ae}ring l{\ae}gger op til at inddrage, og p{\aa} den anden side behovet for mere faste forankrings-punkter for l{\ae}ringsaktiviteter.",
keywords = "wiki, blog, didaktik, e-l{\ae}ring",
author = "Dohn, {Nina Bonderup}",
year = "2010",
language = "Dansk",
volume = "4",
pages = "1--31",
journal = "L{\ae}ring og Medier",
issn = "1903-248X",
publisher = "Statsbiblioteket",

Wikis og blogs i undervisningen : Teoretiske perspektiver og praktiske erfaringer. / Dohn, Nina Bonderup.

I: Læring og medier, Bind 4, 2010, s. 1-31.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Wikis og blogs i undervisningen

T2 - Teoretiske perspektiver og praktiske erfaringer

AU - Dohn, Nina Bonderup

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - I denne artikel diskuteres muligheder og problemstillinger forbundet med at inddrage wikis og blogs i undervisning inden for det humanistiske og sam-fundsvidenskabelige fagfelt på universitetsniveau. Fokus er på de former for brug, hvor de studerende er aktive i produktionen af indhold, og hvor der lægges vægt på stadig brug og genbrug af indholdet på tværs af kontekster. Der redegøres først for, hvad ’web 2.0’ er, og hvad der forstås ved ’web 2.0-medieret læring’. På den baggrund opstilles en række læringsteoretisk og didaktisk begrundede potentialer ved at inddrage wiki- og blog-aktiviteter i undervisningen. Herefter præsenteres to eksempler fra egen undervisning, og det diskuteres, i hvilken grad de teoretiske potentialer blev realiseret, og hvilke problemstillinger der viste sig i de to cases. Dette danner afsæt for en mere generel påpegning af spændinger involveret i at bruge web 2.0 i under-visningen. For det første er der teoretiske spændinger mellem ’uddannelses-logik’ og ’web 2.0-logik’. For det andet er der en spænding mellem på den ene side den mangfoldighed af kontekster, som web 2.0-medieret læring lægger op til at inddrage, og på den anden side behovet for mere faste forankrings-punkter for læringsaktiviteter.

AB - I denne artikel diskuteres muligheder og problemstillinger forbundet med at inddrage wikis og blogs i undervisning inden for det humanistiske og sam-fundsvidenskabelige fagfelt på universitetsniveau. Fokus er på de former for brug, hvor de studerende er aktive i produktionen af indhold, og hvor der lægges vægt på stadig brug og genbrug af indholdet på tværs af kontekster. Der redegøres først for, hvad ’web 2.0’ er, og hvad der forstås ved ’web 2.0-medieret læring’. På den baggrund opstilles en række læringsteoretisk og didaktisk begrundede potentialer ved at inddrage wiki- og blog-aktiviteter i undervisningen. Herefter præsenteres to eksempler fra egen undervisning, og det diskuteres, i hvilken grad de teoretiske potentialer blev realiseret, og hvilke problemstillinger der viste sig i de to cases. Dette danner afsæt for en mere generel påpegning af spændinger involveret i at bruge web 2.0 i under-visningen. For det første er der teoretiske spændinger mellem ’uddannelses-logik’ og ’web 2.0-logik’. For det andet er der en spænding mellem på den ene side den mangfoldighed af kontekster, som web 2.0-medieret læring lægger op til at inddrage, og på den anden side behovet for mere faste forankrings-punkter for læringsaktiviteter.

KW - wiki

KW - blog