Udvikling af The Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire

Beskrivelse af et Ph.d. projekt, der gennemføres 2017- 2020

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskning

36 Downloads (Pure)

Resumé

Baggrund
Demens er en sygdom som påvirker hele familien, og pårørende bidrager i høj grad med omsorg for personen med demens i hverdagen.
At være pårørende til en person med demens kan være belastende både fysisk, psykisk og socialt (1-4). I praksis mangler der standardiserede redskaber til vurdering af pårørendes behov for støttende tiltag i et demensforløb (5).
Flere redskaber er udviklet til at identificere i hvilken grad pårørende oplever belastning i hverdagen – bl.a. Zarit Burden Interview (6). Udfordringen i praksis er dog, at behov opleves individuelt, og det at pårørende oplever høj belastning ikke giver svar på hvilket behov for fokuseret støtte, der er brug for.
Der er brug for et redskab til at vurdere individuelle behov for støttende tiltag, der med en helhedsorienteret tilgang kan anvendes i tværprofessionelle kliniske sammenhænge.
Formål
Formålet med projektet er at udvikle et redskab til at identificere behov for støtte blandt pårørende til personer med demens - the Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire (DCNAQ). Redskabet skal udvikles til at være selvrapporteret og let anvendeligt i klinisk praksis.
Metode
Projektet er tilrettelagt som et tre-årigt Ph.d. forløb, hvor der tages udgangspunkt i WHO’s Internationale Klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand (ICF) (7).
Projektet gennemføres som to delstudier.
Studie 1 - udvikling
Materiale og metode:
32 pårørende til personer med demens og 16 sundhedsprofessionelle inviteres til at deltage i seks fokusgruppeinterviews. På baggrund af interviews udvikles domæner og spørgsmål i DCNAQ. Efterfølgende vil første udkast af det nyudviklede spørgeskema blive testet blandt ca. 270 pårørende, for at udvikle den endelige version af DCNAQ (se figur 2).
Studie 2 - validering
Materiale og metode:
Reliabilitet, validitet og fortolkning undersøges ved at ca. 170 pårørende fra studie 1 igen besvarer DCNAQ ved baseline, to ugers follow up og tre måneders follow up (se figur 1).
Inklusionskriterier for pårørende:
≥ 18 år, pårørende til en person med en demensdiagnose og yder regelmæssig ulønnet omsorg samt taler og forstår dansk.
Resultater
Et redskab til at identificere behov blandt pårørende til personer med demens vil ikke kunne stå alene i udredningen pårørendes behov. Redskabet er tiltænkt til at facilitere og strukturere kommunikationen mellem pårørende og sundhedsprofessionelle, således målrettede og individuelt tilrettelagte støttende tiltag kan iværksættes.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato9. maj 2017
Antal sider1
StatusUdgivet - 9. maj 2017
BegivenhedDemensdagene 2017: Vi har en plan! - Tivoli Congress Hotel, København, Danmark
Varighed: 8. maj 20179. maj 2017
http://www.conferencemanager.dk/DemensDagene2017/arrangementet.html

Konference

KonferenceDemensdagene 2017
LokationTivoli Congress Hotel
LandDanmark
ByKøbenhavn
Periode08/05/201709/05/2017
Internetadresse

Emneord

  • Demens
  • pårørende
  • Spørgeskema
  • behov

Citer dette

@conference{655b90cf42be439abd0bbf8bc16a3dc0,
title = "Udvikling af The Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire: Beskrivelse af et Ph.d. projekt, der gennemf{\o}res 2017- 2020",
abstract = "Baggrund Demens er en sygdom som p{\aa}virker hele familien, og p{\aa}r{\o}rende bidrager i h{\o}j grad med omsorg for personen med demens i hverdagen. At v{\ae}re p{\aa}r{\o}rende til en person med demens kan v{\ae}re belastende b{\aa}de fysisk, psykisk og socialt (1-4). I praksis mangler der standardiserede redskaber til vurdering af p{\aa}r{\o}rendes behov for st{\o}ttende tiltag i et demensforl{\o}b (5). Flere redskaber er udviklet til at identificere i hvilken grad p{\aa}r{\o}rende oplever belastning i hverdagen – bl.a. Zarit Burden Interview (6). Udfordringen i praksis er dog, at behov opleves individuelt, og det at p{\aa}r{\o}rende oplever h{\o}j belastning ikke giver svar p{\aa} hvilket behov for fokuseret st{\o}tte, der er brug for. Der er brug for et redskab til at vurdere individuelle behov for st{\o}ttende tiltag, der med en helhedsorienteret tilgang kan anvendes i tv{\ae}rprofessionelle kliniske sammenh{\ae}nge.Form{\aa}lForm{\aa}let med projektet er at udvikle et redskab til at identificere behov for st{\o}tte blandt p{\aa}r{\o}rende til personer med demens - the Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire (DCNAQ). Redskabet skal udvikles til at v{\ae}re selvrapporteret og let anvendeligt i klinisk praksis.Metode Projektet er tilrettelagt som et tre-{\aa}rigt Ph.d. forl{\o}b, hvor der tages udgangspunkt i WHO’s Internationale Klassifikation af funktionsevne, funktionsevneneds{\ae}ttelse og helbredstilstand (ICF) (7).Projektet gennemf{\o}res som to delstudier. Studie 1 - udvikling Materiale og metode: 32 p{\aa}r{\o}rende til personer med demens og 16 sundhedsprofessionelle inviteres til at deltage i seks fokusgruppeinterviews. P{\aa} baggrund af interviews udvikles dom{\ae}ner og sp{\o}rgsm{\aa}l i DCNAQ. Efterf{\o}lgende vil f{\o}rste udkast af det nyudviklede sp{\o}rgeskema blive testet blandt ca. 270 p{\aa}r{\o}rende, for at udvikle den endelige version af DCNAQ (se figur 2). Studie 2 - validering Materiale og metode:Reliabilitet, validitet og fortolkning unders{\o}ges ved at ca. 170 p{\aa}r{\o}rende fra studie 1 igen besvarer DCNAQ ved baseline, to ugers follow up og tre m{\aa}neders follow up (se figur 1).Inklusionskriterier for p{\aa}r{\o}rende: ≥ 18 {\aa}r, p{\aa}r{\o}rende til en person med en demensdiagnose og yder regelm{\ae}ssig ul{\o}nnet omsorg samt taler og forst{\aa}r dansk.Resultater Et redskab til at identificere behov blandt p{\aa}r{\o}rende til personer med demens vil ikke kunne st{\aa} alene i udredningen p{\aa}r{\o}rendes behov. Redskabet er tilt{\ae}nkt til at facilitere og strukturere kommunikationen mellem p{\aa}r{\o}rende og sundhedsprofessionelle, s{\aa}ledes m{\aa}lrettede og individuelt tilrettelagte st{\o}ttende tiltag kan iv{\ae}rks{\ae}ttes.",
keywords = "Demens, p{\aa}r{\o}rende, Sp{\o}rgeskema, behov",
author = "Clemmensen, {Trine Holt} and Lauridsen, {Henrik Hein} and Kristensen, {Hanne Kaae} and Karen Andersen-Ranberg",
year = "2017",
month = "5",
day = "9",
language = "Dansk",
note = "Demensdagene 2017 : Vi har en plan! ; Conference date: 08-05-2017 Through 09-05-2017",
url = "http://www.conferencemanager.dk/DemensDagene2017/arrangementet.html",

}

Udvikling af The Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire : Beskrivelse af et Ph.d. projekt, der gennemføres 2017- 2020. / Clemmensen, Trine Holt; Lauridsen, Henrik Hein; Kristensen, Hanne Kaae; Andersen-Ranberg, Karen.

2017. Poster session præsenteret på Demensdagene 2017, København, Danmark.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskning

TY - CONF

T1 - Udvikling af The Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire

T2 - Beskrivelse af et Ph.d. projekt, der gennemføres 2017- 2020

AU - Clemmensen, Trine Holt

AU - Lauridsen, Henrik Hein

AU - Kristensen, Hanne Kaae

AU - Andersen-Ranberg, Karen

PY - 2017/5/9

Y1 - 2017/5/9

N2 - Baggrund Demens er en sygdom som påvirker hele familien, og pårørende bidrager i høj grad med omsorg for personen med demens i hverdagen. At være pårørende til en person med demens kan være belastende både fysisk, psykisk og socialt (1-4). I praksis mangler der standardiserede redskaber til vurdering af pårørendes behov for støttende tiltag i et demensforløb (5). Flere redskaber er udviklet til at identificere i hvilken grad pårørende oplever belastning i hverdagen – bl.a. Zarit Burden Interview (6). Udfordringen i praksis er dog, at behov opleves individuelt, og det at pårørende oplever høj belastning ikke giver svar på hvilket behov for fokuseret støtte, der er brug for. Der er brug for et redskab til at vurdere individuelle behov for støttende tiltag, der med en helhedsorienteret tilgang kan anvendes i tværprofessionelle kliniske sammenhænge.FormålFormålet med projektet er at udvikle et redskab til at identificere behov for støtte blandt pårørende til personer med demens - the Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire (DCNAQ). Redskabet skal udvikles til at være selvrapporteret og let anvendeligt i klinisk praksis.Metode Projektet er tilrettelagt som et tre-årigt Ph.d. forløb, hvor der tages udgangspunkt i WHO’s Internationale Klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand (ICF) (7).Projektet gennemføres som to delstudier. Studie 1 - udvikling Materiale og metode: 32 pårørende til personer med demens og 16 sundhedsprofessionelle inviteres til at deltage i seks fokusgruppeinterviews. På baggrund af interviews udvikles domæner og spørgsmål i DCNAQ. Efterfølgende vil første udkast af det nyudviklede spørgeskema blive testet blandt ca. 270 pårørende, for at udvikle den endelige version af DCNAQ (se figur 2). Studie 2 - validering Materiale og metode:Reliabilitet, validitet og fortolkning undersøges ved at ca. 170 pårørende fra studie 1 igen besvarer DCNAQ ved baseline, to ugers follow up og tre måneders follow up (se figur 1).Inklusionskriterier for pårørende: ≥ 18 år, pårørende til en person med en demensdiagnose og yder regelmæssig ulønnet omsorg samt taler og forstår dansk.Resultater Et redskab til at identificere behov blandt pårørende til personer med demens vil ikke kunne stå alene i udredningen pårørendes behov. Redskabet er tiltænkt til at facilitere og strukturere kommunikationen mellem pårørende og sundhedsprofessionelle, således målrettede og individuelt tilrettelagte støttende tiltag kan iværksættes.

AB - Baggrund Demens er en sygdom som påvirker hele familien, og pårørende bidrager i høj grad med omsorg for personen med demens i hverdagen. At være pårørende til en person med demens kan være belastende både fysisk, psykisk og socialt (1-4). I praksis mangler der standardiserede redskaber til vurdering af pårørendes behov for støttende tiltag i et demensforløb (5). Flere redskaber er udviklet til at identificere i hvilken grad pårørende oplever belastning i hverdagen – bl.a. Zarit Burden Interview (6). Udfordringen i praksis er dog, at behov opleves individuelt, og det at pårørende oplever høj belastning ikke giver svar på hvilket behov for fokuseret støtte, der er brug for. Der er brug for et redskab til at vurdere individuelle behov for støttende tiltag, der med en helhedsorienteret tilgang kan anvendes i tværprofessionelle kliniske sammenhænge.FormålFormålet med projektet er at udvikle et redskab til at identificere behov for støtte blandt pårørende til personer med demens - the Dementia Carer Needs Assessment Questionnaire (DCNAQ). Redskabet skal udvikles til at være selvrapporteret og let anvendeligt i klinisk praksis.Metode Projektet er tilrettelagt som et tre-årigt Ph.d. forløb, hvor der tages udgangspunkt i WHO’s Internationale Klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand (ICF) (7).Projektet gennemføres som to delstudier. Studie 1 - udvikling Materiale og metode: 32 pårørende til personer med demens og 16 sundhedsprofessionelle inviteres til at deltage i seks fokusgruppeinterviews. På baggrund af interviews udvikles domæner og spørgsmål i DCNAQ. Efterfølgende vil første udkast af det nyudviklede spørgeskema blive testet blandt ca. 270 pårørende, for at udvikle den endelige version af DCNAQ (se figur 2). Studie 2 - validering Materiale og metode:Reliabilitet, validitet og fortolkning undersøges ved at ca. 170 pårørende fra studie 1 igen besvarer DCNAQ ved baseline, to ugers follow up og tre måneders follow up (se figur 1).Inklusionskriterier for pårørende: ≥ 18 år, pårørende til en person med en demensdiagnose og yder regelmæssig ulønnet omsorg samt taler og forstår dansk.Resultater Et redskab til at identificere behov blandt pårørende til personer med demens vil ikke kunne stå alene i udredningen pårørendes behov. Redskabet er tiltænkt til at facilitere og strukturere kommunikationen mellem pårørende og sundhedsprofessionelle, således målrettede og individuelt tilrettelagte støttende tiltag kan iværksættes.

KW - Demens

KW - pårørende

KW - Spørgeskema

KW - behov

M3 - Poster

ER -