Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Denne PhD undersøger de strategiske gevinster, som hævnfortællinger giver jihadistisketerrorgrupper. Den analyserer de narrative strategier om hævn, som tre jihadistisketerrorgrupper har udviklet på engelsk, fransk og arabisk i deres propaganda: Al Qaeda, IslamiskStat og Boko Haram i deres propaganda mellem 2001 og 2020. Det centrale argument i denneafhandling er, at hævnfortællinger kan analyseres som en "narrativ ressource", som kanudnyttes af "hævnfortalere" til at styrke og/eller svække en sag. Denne afhandling ønsker atbesvare følgende forskningsspørgsmål: Hvad er de strategiske gevinster, som hævnfortællingertilbyder i jihadistisk terrorpropaganda?

Efter at have foretaget en dybtgående undersøgelse af de hævnfortællinger, som de tre grupperhar udviklet (hævne hvad, hvem, hvornår, hvor) og identificeret otte hævnfortællinger - hævnlegitimerer, mobiliserer, intimiderer, er en dyd, en last, er rettet mod gruppen, er etudenrigspolitisk kompas og hæver moralen - i deres propaganda, identificerer jeg to gevinsteri forbindelse med hævnfortællinger:

(1) Gevinst 1. Hævnfortællinger bidrager til at sikre, at almindelig islam bliver etsikkerhedsproblem, der kræver en række ekstraordinære foranstaltninger somf.eks. jihad, hijrah og angreb i hjemlandet. Dette giver således en tilskyndelse tilhandling og en normativ ramme, hvor ekstraordinær adfærd, herunder vold, bliverlegitim og foreskrevet.

(2) Gevinst 2. Hævnfortællinger styrker den ontologiske sikkerhed for gruppernesmedlemmer og for gruppen selv. I denne henseende har de en strategisk værdi forgruppen, fordi de giver individerne den tillid og stabilitet i selvet, som de ønsker sig isituationer med konflikt og usikkerhed, og som de har brug for for at kunne handle.

Ved at præsentere en situation som en eksistentiel fare, der kræver handling, samtidig med atde giver ontologisk beroligelse til individerne for at dulme deres angst, fungererhævnfortællinger derfor som drivkræfter for handling. Hævn har i sidste ende potentialet til atgive orden, stabilitet og mening til usædvanlig, tilsyneladende forstyrrende vold. Hævnhistorierhar med andre ord potentiale til at stabilisere kaos.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Holeindre, Jean-Vincent, Vejleder, Ekstern person
  • Keating, Vincent, Vejleder
Dato for forsvar4. dec. 2022
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 20. jan. 2023

Note vedr. afhandling

Afhandlingen kan læses på SDUs bibliotek.

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'The strategic values of revenge. The case of jihadist terrorist propaganda (Al Qaeda, Islamic State, Boko Haram). 2001-2020'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater