Systematisk superviseret gangtræning og sundhedssamtaler til patienter med claudication intermittens. Erfaringer fra et kommunalt rehabiliteringstilbud.

Asger Jacobsen, Kim Christian Houlind, Amrit Rai

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstrakt

Introduktion
Hos danskere i alderen 65-75 år lider ca. 7% af perifer arteriosklerose og hos halvdelen giver dette anledning til intermitterende smerter i benene, claudicatio intermittens (CI).
Internationale retningslinjer anbefaler systematisk superviseret gangtræning (SSG) som første behandling for CI. Desværre mangler en gruppe patienter med CI motivation for gangtræning.
Derfor var formålet med studiet at rapportere erfaringerne fra et kommunalt tilbud med behandling af CI med superviseret gangtræning kombineret med risiko modificerende sundhedsamtaler.

Metode
47 patienter med CI, henvist fra egen læge eller karkirurgisk afdeling på Kolding Sygehus i perioden fra maj 2018 til oktober 2019, blev inkluderet.
Patienterne fik tilbudt SSG på gangbånd tre gange om ugen i tre måneder og tre sundhedssamtaler i løbet af 6 mdr. Hver træning varede en time og 15 min indeholdende SG og motiverende gruppesamtaler.
De primære outcomes var smertefri gangdistance (PWD) samt maksimal gangdistance (MWD) ved opfølgning.

Resultater
35 patienter gennemførte hele forløbet og var i gennemsnit 71,5 år. 15 af patienterne var kvinder. PWD steg med 116% og MWD steg med 120% fra baseline til opfølgningen efter 6 mdr.

Konklusion
En kombination af tre mdr. SSG og risiko modificerende sundhedssamtaler kan øge PWD og MWD hos patienter med CI.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato26. okt. 2019
StatusUdgivet - 26. okt. 2019
BegivenhedDansk Karkirurgisk Selskabs årsmøde - Golf Hotel, Viborg, Danmark
Varighed: 25. okt. 201926. okt. 2019

Konference

KonferenceDansk Karkirurgisk Selskabs årsmøde
LokationGolf Hotel
LandDanmark
ByViborg
Periode25/10/201926/10/2019

Citationsformater