Sund og usund subjektivitet i velfærdsstaten: En poststrukturalistisk undersøgelse af Sundhedsstyrelsens og skønlitteraturens tematisering af subjektivitet og borgerskab (1990-2012)

Publikation: Monografi/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Abstrakt

I afhandlingen undersøges emnet subjektivitet og borgerskab i velfærdsstaten via komparative analyser af offentligt kampagnemateriale fra Sundhedsstyrelsen og skønlitterære tekster fra perioden 1990-2012, og der fokuseres særligt på hvordan italesættelsen af krop og sundhed reflekterer forskellige forestillinger om subjektivitet og intersubjektivitet i velfærdsstaten. Afhandlingens analyser fremhæver en generel værdiudvikling i velfærdsstatens subjektivitetsrepræsentationer, som knytter sig til en generel udvikling fra velfærdsstat til konkurrencestat. Afhandlingen identificerer hvordan denne værdiudvikling afspejles i den måde, hvorpå velfærdsstaten producerer subjektivitet, og i den måde skønlitteraturen narrativt resonerer på denne tiltale.
ForlagSyddansk Universitet. Det Humanistiske Fakultet
Antal sider291