Substance use and abuse among pregnant women in Denmark

Bidragets oversatte titel: Rusmiddelbrug blandt gravide kvinder i Danmark

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

101 Downloads (Pure)

Abstract

Baggrund 
Brug af rusmidler under graviditeten udgør en risiko for både mor og foster. Hurtig indgriben er derfor afgørende. Alligevel er omfanget af rusmiddelbrug under graviditet ikke tilstrækkeligt belyst i Danmark. I USA indikerer en undersøgelse fra 2020, at 8-11% af alle gravide kvinder i alderen 15-44 år brugte rusmidler, herunder tobak og alkohol, i den foregående måned (7). Cannabis var det mest udbredte ulovlige rusmiddel. I Danmark modtager 2% af de gravide kvinder behandling for brug af rusmidler inklusive alkohol (8, 9), og det er skønnet, at omkring 6% af gravide kvinder har et rusmiddelbrug inklusive alkohol (10, 11). Vores pilotprojekt har sandsynliggjort, at antallet af gravide kvinder med rusmiddelbrug er undervurderet. Det understreger behovet for en omfattende undersøgelse af det reelle omfang af rusmiddelbrug inklusive alkohol, nikotin og afhængighedsskabende medicin. Anvendelse af urinstix er en direkte metode til at påvise rusmiddelbrug. Urinstix viser straks resultatet, og metoden kan derfor fremskynde den afgørende proces med at indkredse typen af rusmiddel og tilbyde støtte. 

Metode
I samarbejde med Familieambulatorier og Misbrugscentre besluttede vi hvilke rusmidler, der skulle identificeres. Beslutningen blev truffet på basis af deres kliniske erfaringer med hvilke rusmidler, der oftest ses i praksis. Vi samarbejdede med den førende producent af urinstix, Ferle ApS, og med et laboratorium for at opstille bekræftende analyser (LC-MS/MS) for vores fund fra urinstixene. Derefter validerede vi alkoholkomponenten i de nye urinstix (Studie I), fordi denne alkoholmarkør var helt ny. Efterfølgende undersøgte vi anvendelse af smertestillende medicin (opioid) ved at udtrække data fra danske registre om ordinerede og indløste opioidrecepter blandt gravide kvinder i Danmark (Studie II). Endelig anvendte vi urinstixene, der er i stand til at identificere 15 rusmidler, herunder alkohol, nikotin og lægemidler (receptpligtige eller håndkøb), i en landsdækkende screening af næsten 2000 gravide kvinder på tværs af Danmark (Studie III). 

Resultater 
I valideringsstudiet (Studie I) observerede vi, at urinstixene kunne vise lavt til moderat alkoholindtag i op til 24 timer, mens LC-MS/MS-analyserne kunne måle enkelte tilfælde af alkoholindtag i op til 72 timer. I registerstudiet (Studie II) observerede vi, at det samlede skønnede brug af opioider lå stabilt på 19,8 per 1000 graviditeter fra 2007 til 2016. Dette involverede en nedgang i brugen af kodein, men en markant tredobling i brugen af tramadol. Bemærk at denne tendens ikke var i overensstemmelse med anbefalinger, der frarådede brug af tramadol. I den landsdækkende urinscreening (studie III) observerede vi, at 10,8% af de gravide kvinder brugte mindst et af de 15 rusmidler, vi testede for. Nikotinprodukter udgjorde i sig selv 10,1%. Andre rusmidler havde forekomster på mindre end en halv procent hver. Selvrapporteringen af rusmiddelbrug viste sig at være troværdigt, bortset fra alkohol og cannabis, hvor validiteten var lavere. Værdien af urinstixene blev betragtet som dårlig med en bekræftelsesrate på 44.0%.

Diskussion 
Brugen af tramadol synes at være faldet i årene efter vores undersøgelse, hvilket indikerer et positivt skift i receptpraksis (Sundhedsdatastyrelsen, offentligt tilgængelige data fra det danske Fødselsregister). Det understreges yderligere af den nationale screening fra 2019-2020, som viste, at kun få gravide indtog opioid, og at forekomsten af rusmiddelbrug blandt gravide kvinder overvejende var nikotin. Selvom dette resultat ikke var overraskende, er nikotin et af de mest kendte fosterskadende rusmidler. Det understreger behovet for yderligere indsats. 

Vores resultater antyder ikke, at det nuværende danske svangreprogram overser gravide kvinder med rusmiddelbrug, men vi identificerede flere udfordringer inden for programmet relateret til selvrapportingsmetoden og retningslinjerne vedrørende forebyggende foranstaltninger mod rusmiddelbrug under graviditet. Vores resultater rejser betydelig tvivl om pålideligheden af urinstixene, især på grund af risiko for både falsk positive og falsk negative fund, hvilket understreger nødvendigheden af bekræftende LC-MS/MS-analyser. Den stadige udvikling af nye rusmidler inklusive nikotinprodukter kræver konstant fokus på opdaterede retningslinjer for at vejlede sundhedsprofessionelle og anvende metoder til sikker identifikation af alle rusmidler. Dette kan understøtte bestræbelserne på at beskytte mødre og deres ufødte børn. 
Bidragets oversatte titelRusmiddelbrug blandt gravide kvinder i Danmark
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Ravn, Pernille, Hovedvejleder
  • Ibsen, Inge Olga, Vejleder
  • Nøhr, Ellen Aagaard, Vejleder
  • Damkier, Per, Vejleder
Dato for forsvar5. sep. 2024
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 19. jun. 2024

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Rusmiddelbrug blandt gravide kvinder i Danmark'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater