Subjektiv idealisme møder virtuel virkelighed: George Berkeley og Second Life

Cynthia M. Grund, Jesper Pilegaard

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Abstrakt

Filosoffen George Berkeleys (1685-1753) velkendte motto var esse est percipi aut percipere: to be is to be perceived or to perceive. Berkeleys hensigt var at kortlægge en forståelse af den virkelige verden som noget, der kun bestod af bevidstheder og bevidsthedsindhold, perceivers and perceptions. Berkeleys filosofi indeholder mange elementer, som gør, at den er relevant i forhold til de filosofiske spørgsmål, der trænger sig på i relation til den voksende sammenfletning, vi oplever mellem it-styret virtuel virkelighed og den aktuelle virkelighed.

Second Life, et open access online virtuel univers, er et eksempel på denne form for virtuel virkelighed, hvor Berkeleys filosofi giver en rig kontekst for refleksion over forholdene mellem perceivers og perceptions. Berkeleys amerikanske hjem 1729-1731 bærer navnet Whitehall. På SDU's virtuelle campus i Second Life, SDUSL, findes der et virtuelt Whitehall, bygget af Pilegaard med udgangspunkt i materiale samlet under Grunds ophold på det virkelige Whitehall i Middletown, Rhode Island, hvor hun var Scholar in Residence i juli 2007 og 2008. Huset og dets omgivelser - døbt Percipitopia - i Second Life udgør en kontekst, hvor filosofiens historie og filosofiens nutidige udfordringer kan mødes, og Berkeleys filosofi kan fungere som en katalysator for indfletning af yderligere filosofiske indsigter og indspil omkring de metafysiske, erkendelsesteoretiske og etiske spørgsmål, som opstår i kølvandet på vores omgang i og med den virtuelle virkelighed.

I foredraget præsenterer Grund og Pilegaard Percipitopia-projektet samt den mangfoldighed af berøringsflader med Berkeleys filosofi, som projektet rummer.

Bidragets oversatte titelSubjective Idealism Meets Virtual Reality: George Berkeley and Second Life
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2009
Antal sider1
StatusUdgivet - 2009
BegivenhedDansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2009:Normativitet - At komme til rette med det regelmæssige og det uregerlige/Normativity - Coming to Terms with the Regular and the Unruly - Århus, Danmark
Varighed: 27. feb. 200928. feb. 2009

Konference

KonferenceDansk Filosofisk Selskabs Årsmøde 2009:Normativitet - At komme til rette med det regelmæssige og det uregerlige/Normativity - Coming to Terms with the Regular and the Unruly
Land/OmrådeDanmark
ByÅrhus
Periode27/02/200928/02/2009

Bibliografisk note

http://www1.sdu.dk/dfs/aarsmoede2009/Abstracts%20-%20DFS%20%C5rsm%F8de%202009.pdf
Sider: 41-43

Emneord

  • George Berkeley, Second Life, Percipitopia

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Subjektiv idealisme møder virtuel virkelighed: George Berkeley og Second Life'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater