Stordriftsfordele og optimal størrelse i almen praksis: En empirisk undersøgelse af alment praktiserende læger i Danmark

Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKonferencebidrag i proceedingsForskning

Abstract

Baggrund: De alment praktiserende læger i Danmark oplever en udvikling i retning af færre og større lægehuse. Der mangler dog evidens om de eventuelle økonomiske stordriftsfordele, som kan begrunde denne udvikling.

Formål: Det er undersøgelsens formål at estimere "economies of scale", som mål for, om der er uudnyttede økonomiske stordriftsfordele knyttet til den nuværende organisering af almenpraksis. Endvidere er det formålet at estimere en økonomisk "optimal" praksisstørrelse.

Data: Der anvendes tværsnitsdata fra en stikprøve på 327 solo- og kompagniskabspraksis indeholdende administrative regnskabsdata, oplysninger fra sygesikringen og praksisundersøgelsen for år 2006.

Metode: Studiet anvender en kvadratisk funktionel form til at estimere en kort- og langsigtet omkostningsfunktion. Dernæst anvendes den langsigtede omkostningsfunktion til at estimere "economies of scale" i den nuværende struktur af alment praktiserende læger. Endvidere benyttes den kortsigtede omkostningsfunktion og "envelope condition" til at estimere en økonomisk optimal størrelse for et alment praktiserende lægehus målt på antallet af læger pr. praksis.

Resultater: Præliminære beregninger viser, at der er langsigtede stordriftsfordele knyttet til den nuværende konfiguration af almen praksis sektoren. Det optimale antal læger er estimeret til 5.7 læger pr. praksis. Følsomhedsanalyse baseret på partielle ændringer af parameterestimaterne i modellen for den optimale praksisstørrelse viser, at det optimale antal læger pr. lægehus ligger i et samlet 95 % konfidensinterval mellem 4,6 og 7,6, læger pr. lægehus.

Konklusion: Undersøgelsen indikerer, at den optimale praksisstørrelse ligger over det nuværende gennemsnitlige niveau, som er på 1,7 læger per praksisenhed (2006).

TitelSYMPOSIUM I ANVENDT STATISTIK
RedaktørerPeter Linde
Antal sider14
ForlagDanmarks Statistik