Short-term improvements in body composition, fitness levels, well-being, sleep habits and health knowledge for children and adolescents after a ten-week residential stay in the Danish Christmas Seal Homes – effects of adding a team-based health education and physical activity programme 

Trine Kjeldgaard Møller*

*Kontaktforfatter

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Baggrund
Overvægt og svær overvægt hos børn er en global udfordring, der påvirker børn og unge verden over. Prævalensen er steget betydeligt i de seneste årtier; faktisk betragtes overvægt og fedme hos børn som en af de mest alvorlige folkesundhedsudfordringer i det 21. århundrede. Fysisk inaktivitet og svær overvægt hos børn er risikofaktorer for hjertekarsygdomme senere i livet, og der er derfor behov for indsatser for børn og unge. Enkelt-disciplinære interventioner, der fokuserer på enten diæt, fysisk aktivitet (FA), trivsel eller skærmtid har vist at have lille eller ingen effekt. Det ville være interessant at undersøge en multidisciplinær intervention som et ophold med fokus på sundhedsviden, trivsel, madvaner og FA. I Danmark kan det gøres på Julemærkehjemmene (JMH). JMH tilbyder et ti-ugers ophold til socialt udsatte børn og unge i alderen 7-14 år. Opholdet er kendetegnet ved brugen af personaleinitierede aktiviteter, der styrker den positive udvikling af sociale relationer, sundhedsbevidsthed og -viden, trivsel og daglig FA. Under opholdet følger børnene den danske skolekalender med daglig undervisning i mindre grupper – inddelt efter alder. Mellem børn og unge på JMH er der højere forekomst af lav socioøkonomisk status og betydelige fysiske og psykosociale udfordringer sammenlignet med deres jævnaldrende. En stor del af børnene lever med overvægt eller svær overvægt, og mange kæmper med lavt selvværd, mobning, lav selv-rapporteret livsglæde og lav livskvalitet. Derudover inkluderer almindelige psykiatriske diagnoser i denne gruppe Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), autisme og stress-relaterede adfærdsproblemer.

Konceptet ”11 for Health” (11fH), som kombinerer sundhedsviden og FA, er baseret på rekreative fodboldøvelser og småspil og kan beskrives som et holdspils koncept. Koncepter som 11fH kan positivt påvirke muskel-skelet, kardiovaskulær og metabolisk sundhed gennem en kombination af udholdenhedstræning, høj-intens interval træning (HIIT) og styrketræning. Desuden kan rekreative holdspil stimulere den indre motivation for deltagelse i FA. Ved at fokusere på sociale relationer med par- og holdøvelser har 11fH positivt påvirket social og mental trivsel med høje tilfredsheds vurderinger og moderate vurderinger af oplevet anstrengelse. De sociale interaktioner i 11fH kan stimulere motivationen gennem en følelse af tilhørsforhold, og holdsport kan medføre en højere grad af fastholdelse til FA sammenlignet med individuelle sportsgrene. For børn og unge på JMH kan 11fH-konceptet fungere som et effektivt værktøj til positiv påvirkning af fysisk og psykosocial sundhed.

Formål
Nærværende afhandling undersøger påvirkningen af et standardophold (SG) på JMH på fysiologiske og psykosociale sundhedsvariable. Afhandlingen evaluerer populariteten af 11fH-programmet på JMH (SG+), og om dets indhold vil resultere i yderligere fysiologiske og psykosociale sundhedsforbedringer end standardprogrammet.

Metoder
614 børn deltog i undersøgelsen, hvoraf 309 deltog i SG (12,4±1,6 år) og 305 i SG+ (12,4±1,4 år). Et crossover-design blev brugt over to år. Et ti ugers ophold (SG) på JMH fremmer generelt en struktureret og forudsigelig daglig rutine med sunde madvaner, daglig FA og socialt engagement, idet der lægges vægt på en omfattende sundhedsdefinition, der inkorporerer fysisk, socialt og mentalt velvære blandt børn og unge. Standardprogrammet for SG-gruppen er baseret på kost- og motionspolitikker anbefalet af de danske myndigheder. I SG+ blev to ugentlige FA-sessioner fra SG erstattet med 11fH-sessioner. FA og sundhedsuddannelsesprogrammet 11fH omfattede øvelser designet til at være inspirerende og socialt inkluderende med integrerede, evidensbaserede principper for fodboldøvelser. De 20 sessioner bestod af højintensive, engagerende og inkluderende øvelser og aktiviteter.

I denne afhandling var den primære undersøgte variabel ændringer i fedtprocent, og sekundære variable var yderligere ændringer på kropssammensætning, fitness og fysisk præstationsevne (målt ved løbetests og testning af balance og stående længdespring), blodtryk og hvilepuls samt FA og søvnmønstre (målt med accelerometre). Endvidere blev ændringer i sundhedsviden, trivsel, følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder samt søvnkvalitet vurderet gennem spørgeskemaer.

Resultater
Som det primære resultat blev fedtprocenten sænket med syv procent points under det ti uger lange ophold på JMH, fra 36% til 29% i SG+ og fra 37% til 30% i SG, uden forskel mellem grupperne. Fedtprocenten faldt med gennemsnitligt seks procent points hos pigerne (fra 37% til 31%) og med otte procent points hos drengene (fra 36% til 28%) (Artikel I). Desuden observerede vi øget intervalarbejdsevne, fitness, hoppelængde, relativ muskelmasse, og reduceret systolisk og diastolisk blodtryk, hvilepuls og fastende insulinniveau uden forskelle mellem grupperne (Artikel I).

Deltagerne vurderede 11fH programmet til 3,5±1,0 på en ”popularitets” skala (1–5) med samme niveau på 3,5±1,0 og 3,6±0,9 for henholdsvis piger og drenge.

Den generelle sundhedsviden steg signifikant mere i SG+ (6,6%) end SG (3,4%) over ti uger med gruppeforskel til fordel for SG+ på 3,4% (95% CI: 0,6;6,2, p<.05). Sundhedsviden relateret til FA steg med henholdsvis 7,2±20,5% og 4,7±21,7% i SG+ og SG, med en signifikant gruppeforskel til fordel for SG+ (Artikel II). Begge grupper viste en markant øget overordnet trivselsscore med 4,51±7,16 arbitrære enheder (AU) i SG og 4,54±7,17 i SG+, uden forskelle mellem grupperne (Artikel II). Der blev observeret specifikke stigninger i alle trivsels underkategorier, hvilket hævede den samlede trivselsscore til nationale gennemsnitsniveauer. Deltagernes samlede score indenfor følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder (SDQ) indikerede et forhøjet niveau af psykiske vanskeligheder og følger heraf ved baseline (>95. percentil); begge grupper havde reduceret niveauet af psykosociale vanskeligheder efter ti uger (ingen forskelle mellem grupperne).

Resultaterne viste en ændring i deltagernes søvnmønster, målt med accelerometre. De øgede deres tid i sengen, den samlede søvnvarighed og søvn regelmæssighedsindekset. De reducerede ligeledes deres score for søvnbesvær, målt ved spørgeskemaer (ingen forskelle mellem grupper).

Kortisolniveauerne blev sænket (NS) med 0,6±5,5 nmol/l og 0,5±4,7 nmol/l for henholdsvis SG og SG+ (Artikel III).

Konklusion
De tre artikler i denne afhandling viste samlet set, at et 10-ugers ophold på JMH er en effektiv multidisplinær intervention, der resulterede i klinisk relevante (within-group) forbedringer af fedtprocent, fitness og kardiometaboliske sundhedsvariabler hos socialt sårbare børn og unge. Ydermere havde opholdet en markant påvirkning af trivsel, forbedrede følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder og søvnkvalitet. Tillige kan det konkluderes, at der var en yderligere positiv effekt på sundhedsviden ved at erstatte FA-sessioner med fodbold- og sundhedsundervisning i form af 11fH, især ift. sundhedsviden om FA og betydningen af høj-intens FA. Derimod var der ingen yderligere effekter af 11fH på sundhedsprofil, fitness niveau, trivsel og øvrige variable, hvilket formentlig kan tilskrives, at der allerede indgår bredspektret og intens FA i standardprogrammet. Fremtidige studier vil undersøge den langsigtede effekt af de ti ugers ophold og undersøge, om deltagelse i inkluderende holdsport, øgede kropslige kompetencer og om øget sundhedsviden om FA vil have betydning for fastholdelse af FA og sund livsstil.

OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Krustrup, Peter, Hovedvejleder
  • Larsen, Malte Nejst, Bivejleder
Dato for forsvar6. mar. 2025
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 5. feb. 2025

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Short-term improvements in body composition, fitness levels, well-being, sleep habits and health knowledge for children and adolescents after a ten-week residential stay in the Danish Christmas Seal Homes – effects of adding a team-based health education and physical activity programme '. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater