Room for improvement: a randomised controlled trial with nested qualitative interviews on space, place and treatment delivery

Louise F Sandal, Jonas B Thorlund, Andrew J Moore, Roger S. Ulrich, Paul A. Dieppe, Ewa M Roos

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

227 Downloads (Pure)

Abstrakt

OBJECTIVE: Healthcare-oriented design in hospitals can promote better clinical outcomes. Creating optimal facilities may increase treatment effects. We investigated the influence of the treatment room on effects of exercise therapy.

METHODS: In a mixed-method randomised controlled double-blind trial, middle-aged individuals reporting knee or hip pain performed 8 weeks of exercise therapy in (1) a newly built physically enhanced environment, (2) a standard environment or (3) were waitlisted, receiving no intervention. Participants and therapists were blind to study aim. Primary outcome was participants' Global Perceived Effect (GPE; seven-point Likert scale). Six nested focus group interviews with participants (n=25) and individual interviews with therapists (n=2) explored experiences of the environments.

RESULTS: 42 people exercised in the physically enhanced environment, 40 in the standard environment, 21 were waitlisted. Contrary to our hypothesis, the treatment response seemed greater in the standard environment for GPE (0.98, 95% CI0.5 to 1.4) than for the physically enhanced environment (0.37, 95% CI -0.2 to 0.9), between-group difference (0.61, 95% CI -0.1 to 1.3) did not reach statistical significance (p=0.07). Waitlist group reported no improvement (-0.05 95% CI -0.5 to 0.4). In interviews, participants from the standard environment expressed greater social cohesion and feeling at home. Qualitative themes identified; reflection, sense of fellowship and transition. Secondary patient-reported outcomes and qualitative findings supported the primary finding, while improvements in muscle strength and aerobic capacity did not differ between exercise groups.

CONCLUSION: Results suggest that the physical environment contributes to treatment response. Matching patients' preferences to treatment rooms may improve patient-reported outcomes.

TRIAL REGISTRATION NUMBER: ClinicalTrials.gov identifier: NCT02043613.

OriginalsprogEngelsk
TidsskriftBritish Journal of Sports Medicine
Vol/bind53
Udgave nummer6
Sider (fra-til)359-367
ISSN0306-3674
DOI
StatusUdgivet - mar. 2019

Fingeraftryk Dyk ned i forskningsemnerne om 'Room for improvement: a randomised controlled trial with nested qualitative interviews on space, place and treatment delivery'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater