Rituel børneomskæring i dansk lovgivning og i menneskerettighederne

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationFormidling

Abstrakt

En undersøgelse og diskussion af, hvordan og i hvilken grad dansk lovgivning egentlig tillader børneomskæring. Resultatet viser, at lovgivningen faktisk har høje standarder for beskyttelse af børns rettigheder, både når det gælder krav om samtykke og beskyttelse af kropslig integritet. Det gælder f.eks. piercing, tatovering, kosmetiske og terapeutiske indgreb og ved transplantation. Det eneste indgreb, hvor disse standarder er sat ud af spil er drengeomskæring. Det medfører flere former for inkonsekvens i lovgivningen, først og fremmest i forhold til princippet i sundhedsloven om, at lægeforbeholdt virksomhed skal tjene den enkeltes helbredsmæssige interesse.
Publikationsdato2. apr. 2015
StatusUdgivet - 2. apr. 2015

Bibliografisk note

Artiklen bygger på et foredrag holdt ved arrangementet "Religion på tværs" på Syddansk Universitet d. 27. april 2015 for religionsstuderende fra Københavns, Aarhus og Syddansk Universitet, og igen ved generalforsamlingen for Intact Denmark - Forening mod Børneomskæring d.29. april.

Emneord

• Lovgivning