Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Forholdet mellem ret, individ og kollektiv behandles mere overordnet filosofisk i Sten Schaumburg-Müllers bidrag "Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori". Ideen er at både ret, fællesskab og individualitet er noget naturligt, noget der hører menneskearten til, samtidig med at ret, fællesskab og identitet kan forekomme på mange forskellige måder. Der er set på denne måde noget naturligt ved både retten, fællesskaberne og individualiteten, noget uomgængeligt, noget "ungetbehindable" samtidig med at der i menneskets historie netop er udviklet forskellige, og for så vidt tilfældige (kontingente) former for ret, forskellige former for fællesskaber og for individualitet. Set verdenshistorisk er vi i den situation at vi har muligheden for at kommunikere og interagere på globalt plan langt mere end tidligere - og man kan endda i et vist omfang tale om et spirende globalt fællesskab med dertilhørende ret og identitet. Med kendskab til mange forskellige måder at organisere retten og forholdet mellem fællesskab og individ på, er det muligt at få en bedre og mindre lokalt (fx europæisk) funderet forståelse af ret, individ og kollektiv, hvorved traditionelle retsteorier som retspositivismen og naturretten henstår som bedagede opfattelser der helt uberettiget forudsætter henholdsvis staten og individet som fiks og færdige naturlige entiteter. Med inddragelse af nyere empirisk forskning især fra evolutionspsykologien (fx at mennesker har en naturlig evne til individualitet og til at håndtere rettigheder) og antropologien (fx at menneskelige fællesskaber i nogen grad er flydende) skitseres en forståelse af retten som fællesskab og identitet.
OriginalsprogDansk
TitelRet, Individ og Kollektiv
RedaktørerSten Schaumburg-Müller, Jens Vedsted-Hansen
Antal sider24
ForlagDjøf Forlag
Publikationsdato2011
Sider33-56
ISBN (Trykt)978-87-574-2457-7
StatusUdgivet - 2011
Udgivet eksterntJa

Citer dette

Schaumburg-Müller, S. (2011). Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori. I S. Schaumburg-Müller, & J. Vedsted-Hansen (red.), Ret, Individ og Kollektiv (s. 33-56). Djøf Forlag.
Schaumburg-Müller, Sten. / Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori. Ret, Individ og Kollektiv. red. / Sten Schaumburg-Müller ; Jens Vedsted-Hansen. Djøf Forlag, 2011. s. 33-56
@inbook{03c9905a88cd4fa3b6d76adba187aa7b,
title = "Ret som f{\ae}llesskab og identitet - skitse til en retsteori",
abstract = "Forholdet mellem ret, individ og kollektiv behandles mere overordnet filosofisk i Sten Schaumburg-M{\"u}llers bidrag {"}Ret som f{\ae}llesskab og identitet - skitse til en retsteori{"}. Ideen er at b{\aa}de ret, f{\ae}llesskab og individualitet er noget naturligt, noget der h{\o}rer menneskearten til, samtidig med at ret, f{\ae}llesskab og identitet kan forekomme p{\aa} mange forskellige m{\aa}der. Der er set p{\aa} denne m{\aa}de noget naturligt ved b{\aa}de retten, f{\ae}llesskaberne og individualiteten, noget uomg{\ae}ngeligt, noget {"}ungetbehindable{"} samtidig med at der i menneskets historie netop er udviklet forskellige, og for s{\aa} vidt tilf{\ae}ldige (kontingente) former for ret, forskellige former for f{\ae}llesskaber og for individualitet. Set verdenshistorisk er vi i den situation at vi har muligheden for at kommunikere og interagere p{\aa} globalt plan langt mere end tidligere - og man kan endda i et vist omfang tale om et spirende globalt f{\ae}llesskab med dertilh{\o}rende ret og identitet. Med kendskab til mange forskellige m{\aa}der at organisere retten og forholdet mellem f{\ae}llesskab og individ p{\aa}, er det muligt at f{\aa} en bedre og mindre lokalt (fx europ{\ae}isk) funderet forst{\aa}else af ret, individ og kollektiv, hvorved traditionelle retsteorier som retspositivismen og naturretten henst{\aa}r som bedagede opfattelser der helt uberettiget foruds{\ae}tter henholdsvis staten og individet som fiks og f{\ae}rdige naturlige entiteter. Med inddragelse af nyere empirisk forskning is{\ae}r fra evolutionspsykologien (fx at mennesker har en naturlig evne til individualitet og til at h{\aa}ndtere rettigheder) og antropologien (fx at menneskelige f{\ae}llesskaber i nogen grad er flydende) skitseres en forst{\aa}else af retten som f{\ae}llesskab og identitet.",
author = "Sten Schaumburg-M{\"u}ller",
year = "2011",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-574-2457-7",
pages = "33--56",
editor = "Sten Schaumburg-M{\"u}ller and Jens Vedsted-Hansen",
booktitle = "Ret, Individ og Kollektiv",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",

}

Schaumburg-Müller, S 2011, Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori. i S Schaumburg-Müller & J Vedsted-Hansen (red), Ret, Individ og Kollektiv. Djøf Forlag, s. 33-56.

Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori. / Schaumburg-Müller, Sten.

Ret, Individ og Kollektiv. red. / Sten Schaumburg-Müller; Jens Vedsted-Hansen. Djøf Forlag, 2011. s. 33-56.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori

AU - Schaumburg-Müller, Sten

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Forholdet mellem ret, individ og kollektiv behandles mere overordnet filosofisk i Sten Schaumburg-Müllers bidrag "Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori". Ideen er at både ret, fællesskab og individualitet er noget naturligt, noget der hører menneskearten til, samtidig med at ret, fællesskab og identitet kan forekomme på mange forskellige måder. Der er set på denne måde noget naturligt ved både retten, fællesskaberne og individualiteten, noget uomgængeligt, noget "ungetbehindable" samtidig med at der i menneskets historie netop er udviklet forskellige, og for så vidt tilfældige (kontingente) former for ret, forskellige former for fællesskaber og for individualitet. Set verdenshistorisk er vi i den situation at vi har muligheden for at kommunikere og interagere på globalt plan langt mere end tidligere - og man kan endda i et vist omfang tale om et spirende globalt fællesskab med dertilhørende ret og identitet. Med kendskab til mange forskellige måder at organisere retten og forholdet mellem fællesskab og individ på, er det muligt at få en bedre og mindre lokalt (fx europæisk) funderet forståelse af ret, individ og kollektiv, hvorved traditionelle retsteorier som retspositivismen og naturretten henstår som bedagede opfattelser der helt uberettiget forudsætter henholdsvis staten og individet som fiks og færdige naturlige entiteter. Med inddragelse af nyere empirisk forskning især fra evolutionspsykologien (fx at mennesker har en naturlig evne til individualitet og til at håndtere rettigheder) og antropologien (fx at menneskelige fællesskaber i nogen grad er flydende) skitseres en forståelse af retten som fællesskab og identitet.

AB - Forholdet mellem ret, individ og kollektiv behandles mere overordnet filosofisk i Sten Schaumburg-Müllers bidrag "Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori". Ideen er at både ret, fællesskab og individualitet er noget naturligt, noget der hører menneskearten til, samtidig med at ret, fællesskab og identitet kan forekomme på mange forskellige måder. Der er set på denne måde noget naturligt ved både retten, fællesskaberne og individualiteten, noget uomgængeligt, noget "ungetbehindable" samtidig med at der i menneskets historie netop er udviklet forskellige, og for så vidt tilfældige (kontingente) former for ret, forskellige former for fællesskaber og for individualitet. Set verdenshistorisk er vi i den situation at vi har muligheden for at kommunikere og interagere på globalt plan langt mere end tidligere - og man kan endda i et vist omfang tale om et spirende globalt fællesskab med dertilhørende ret og identitet. Med kendskab til mange forskellige måder at organisere retten og forholdet mellem fællesskab og individ på, er det muligt at få en bedre og mindre lokalt (fx europæisk) funderet forståelse af ret, individ og kollektiv, hvorved traditionelle retsteorier som retspositivismen og naturretten henstår som bedagede opfattelser der helt uberettiget forudsætter henholdsvis staten og individet som fiks og færdige naturlige entiteter. Med inddragelse af nyere empirisk forskning især fra evolutionspsykologien (fx at mennesker har en naturlig evne til individualitet og til at håndtere rettigheder) og antropologien (fx at menneskelige fællesskaber i nogen grad er flydende) skitseres en forståelse af retten som fællesskab og identitet.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-574-2457-7

SP - 33

EP - 56

BT - Ret, Individ og Kollektiv

A2 - Schaumburg-Müller, Sten

A2 - Vedsted-Hansen, Jens

PB - Djøf Forlag

ER -

Schaumburg-Müller S. Ret som fællesskab og identitet - skitse til en retsteori. I Schaumburg-Müller S, Vedsted-Hansen J, red., Ret, Individ og Kollektiv. Djøf Forlag. 2011. s. 33-56