Ressourcetænkning ogselvvurderede helbredsressourcer

Henrik Sångren, Anni Brit Sternhagen Nielsen

Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogForskning

Abstrakt

Refleksioner fra almen praksis

„Først og fremmest ikke skade" - således lyder et af budene i den Hippokratiske ed. Men enhver medicinsk indgriben kan have uønskede effekter, hvilket i sidste ende kan gå ud over sundheden. Undersøgelse og behandling af raske i forebyggende øjemed er ingen undtagelse.

Et problem er, at negative effekter og skadelige virkninger af forebyggelse, risikofokusering og medikalisering af hverdagsproblemer sjældent diskuteres i et fagligt forum endsige i det offentlige rum. Når man finder evidens for, at et forebyggelsestiltag eller en behandling virker, bliver diskussionen om de skadelige virkninger nedtonet i den „gode sags tjeneste". På trods af store fremskridt inden for lægevidenskaben er der god grund til at stoppe op og spørge: Hvad er det egentlig sundhedsvæsenet har gang i?

Redaktørerne og forfatterne til denne bog fremhæver behovet for at reflektere over den medicinske tilgang til tilværelsen og kritisk undersøge de teorier, der ligger til grund for sundhedsvæsenets virke. I bogen skriver nordiske praktiserende læger om risikotænkning, ressourcetænkning, medikalisering, kommercialisering og betydningen af disse fænomener for lægen, individet og samfundet.

Bogen er blevet til som en del af arbejdet i „Nordic Risk Group" (NRG) - en netværksgruppe som består af praktiserende læger fra de fem nordiske lande. Bogen henvender sig til læger, andre grupper og studerende inden for sundhedssektoren, samt til den almindelige befolkning.

OriginalsprogDansk
TitelKan sundhedsvæsenet skabe usundhed? : Refleksion fra almen praksis
Antal sider12
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagMånedsskrift for Praktisk Lægegerning
Publikationsdato2009
Udgave1.
Sider275-286
ISBN (Trykt)978-87-88638-45-5
StatusUdgivet - 2009
Udgivet eksterntJa

Citationsformater