Resonans mellem livets afslutning og livets begyndelse: en ubetrådt sti til sundhed i svangreomsorgen?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftTidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund
Vol/bind15
Udgave nummer30
Sider (fra-til)55-77
ISSN1604-3405
DOI
StatusUdgivet - 12. feb. 2019

@article{778ae7201414475f9305173c317e6516,
title = "Resonans mellem livets afslutning og livets begyndelse: en ubetr{\aa}dt sti til sundhed i svangreomsorgen?",
abstract = "Denne artikel er en sekund{\ae}r analyse og diskussion af to forskningsprojekter, som s{\o}gte at udforske eksistentielle karakteristika ved henholdsvis livets begyndelse (blandt nybagte m{\o}dre) og livets afslutning (blandt d{\o}ende og deres p{\aa}r{\o}rende). P{\aa} baggrund af empiri genereret via forskellige forskningsmetoder diskuteres resultaterne i lyset af en f{\ae}llesteoretisk forst{\aa}else af sekul{\ae}re, religi{\o}se og spirituelle aspekter i menneskelivet. I artiklen fokuserer vi i s{\ae}rlig grad p{\aa}, hvordan det at blive mor kan aktualisere eksistentielle overvejelser og hvordan resonansen til samme aktualisering i forbindelse med d{\o}den, kan informere sundhedsv{\ae}senets svangreomsorg. Med begrundelse i to sammenfattende argumenter, det eksistentielle/{\aa}ndelige og det sundhedsfaglige, argumenterer vi for, at eksistentiel og {\aa}ndelig omsorg potentielt kan v{\ae}re relevant ved livets begyndelse p{\aa} samme vis som ved livets afslutning.",
author = "Christina Prinds and Dorte Hvidtj{\o}rn and Lene Moestrup",
year = "2019",
month = "2",
day = "12",
doi = "10.7146/tfss.v15i30.114604",
language = "Dansk",
volume = "15",
pages = "55--77",
journal = "Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund",
issn = "1604-3405",
publisher = "Medicinsk Antropologisk Forum",
number = "30",

Resonans mellem livets afslutning og livets begyndelse : en ubetrådt sti til sundhed i svangreomsorgen? / Prinds, Christina ; Hvidtjørn, Dorte; Moestrup, Lene.

I: Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, Bind 15, Nr. 30, 12.02.2019, s. 55-77.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Resonans mellem livets afslutning og livets begyndelse

T2 - en ubetrådt sti til sundhed i svangreomsorgen?

AU - Prinds, Christina

AU - Hvidtjørn, Dorte

AU - Moestrup, Lene

PY - 2019/2/12

Y1 - 2019/2/12

N2 - Denne artikel er en sekundær analyse og diskussion af to forskningsprojekter, som søgte at udforske eksistentielle karakteristika ved henholdsvis livets begyndelse (blandt nybagte mødre) og livets afslutning (blandt døende og deres pårørende). På baggrund af empiri genereret via forskellige forskningsmetoder diskuteres resultaterne i lyset af en fællesteoretisk forståelse af sekulære, religiøse og spirituelle aspekter i menneskelivet. I artiklen fokuserer vi i særlig grad på, hvordan det at blive mor kan aktualisere eksistentielle overvejelser og hvordan resonansen til samme aktualisering i forbindelse med døden, kan informere sundhedsvæsenets svangreomsorg. Med begrundelse i to sammenfattende argumenter, det eksistentielle/åndelige og det sundhedsfaglige, argumenterer vi for, at eksistentiel og åndelig omsorg potentielt kan være relevant ved livets begyndelse på samme vis som ved livets afslutning.

AB - Denne artikel er en sekundær analyse og diskussion af to forskningsprojekter, som søgte at udforske eksistentielle karakteristika ved henholdsvis livets begyndelse (blandt nybagte mødre) og livets afslutning (blandt døende og deres pårørende). På baggrund af empiri genereret via forskellige forskningsmetoder diskuteres resultaterne i lyset af en fællesteoretisk forståelse af sekulære, religiøse og spirituelle aspekter i menneskelivet. I artiklen fokuserer vi i særlig grad på, hvordan det at blive mor kan aktualisere eksistentielle overvejelser og hvordan resonansen til samme aktualisering i forbindelse med døden, kan informere sundhedsvæsenets svangreomsorg. Med begrundelse i to sammenfattende argumenter, det eksistentielle/åndelige og det sundhedsfaglige, argumenterer vi for, at eksistentiel og åndelig omsorg potentielt kan være relevant ved livets begyndelse på samme vis som ved livets afslutning.

U2 - 10.7146/tfss.v15i30.114604

DO - 10.7146/tfss.v15i30.114604