Receptindløst anti-osteoporotisk behandling i Danmark: et nationalt registerbaseret studie

Carrinna Hansen, Hanne Konradsen, Birthe D. Pedersen, Bo Abrahamsen

  Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterFormidling

  Abstrakt

  Baggrund: Osteoporose betragtes som et verdensomspændende folkesundhedsproblem. Mænd og kvinder som har osteoporose er for det meste ikke bevidste om dette før knoglebrud opstår. Det anslås at mere end en af tre europæiske kvinder og hver fjerde mand over 50 år vil opleve at få osteoporotiske brud med betydelig sygelighed og dødelighed til følge. I lighed med mange andre kroniske lidelser, betragtes en af de største udfordringer vedrørende osteoporose at være compliance og vedholdenhed i forhold til den medicinske behandling. Årsagssammenhænge i forbindelse med lav compliance og vedholdenhed af den farmaceutiske behandling er fortsat uklare.
  Formål: At opnå en dybere forståelse af patienters liv med osteoporose ved at bestemme omfanget af, samt beskrive faktorer vedrørende receptindløst compliance og vedholdenhed af oral anti-osteoporotisk behandling blandt nye brugere af oral anti-osteoporotisk medicin i Danmark.
  Metode: En epidemiologisk registerbaseret national åben kohorte undersøgelse af compliance og vedholdenhed af anti-osteoporotisk behandling. Undersøgelsen omfattede 100.949 mænd og kvinder. Statistiske analyser blev anvendt til at forklare årsager til behandlingssvigt, herunder backward stepwise logistic regression analyse, samt Kaplan Meier overlevelsesanalyse til estimering af behandlingslængde.
  Resultater: Studiet viste at 56,6% af de 93.365 patienter var vedholdende og compliant, 4,7% var vedholdende men med lav receptindløst-compliance, mens 38,7% stoppede med behandlingen i løbet af det første år (”early quitters”). ”Early quitters” viste sig at adskille sig socioøkonomisk og demografisk fra andre patienter med lav receptindløst-compliance. Studiet viste at der var en øget risiko for at stoppe behandlingen det første år, når der blev sammenlignet med dem der var compliant udover et år (baseret på indløste recepter), disse forskelle var associeret med: Fraktur (som en kategori), at bo i lejlighed, at have hjemmeboende børn, at bo alene, behandling med andre bisphosphonater eller ikke- bisphosphonater, at være mand, at bo under 50 km fra universitetshospital, antal af andre præparater, hormon behandling, prednisolon og anti-depressiva, ko-morbiditeter særligt 3 og derover, lunge og reumatologisk lidelser.
  Konklusion: Studiets fund bidrager med ny viden vedrørende compliance problematikken, ved at beskrive afgørende faktorer for potentielle risikogrupper. Resultaterne peger dermed i retningen af muligheder for sundhedsfremmende tiltag inddragende de nærværende resultater med henblik på at etablere forbedret patientpleje og behandling. For at vurdere patienternes behov for støtte og indholdet af en sådan, der er behov for forskning som omhandler patienternes erfaringer og opfattelser vedrørende den medicinske fraktur forebyggende behandling. Der er behov for mere forskning på området, herunder socioøkonomiske og demografiske forskelle i osteoporose behandling og forebyggelse.
  OriginalsprogDansk
  Publikationsdato15. sep. 2014
  Antal sider1
  StatusUdgivet - 15. sep. 2014
  BegivenhedSygeplejefestival 2014 - Lokomotivværkstedet, København, Danmark
  Varighed: 15. sep. 2014 → …

  Konference

  KonferenceSygeplejefestival 2014
  LokationLokomotivværkstedet
  LandDanmark
  ByKøbenhavn
  Periode15/09/2014 → …

  Emneord

  • osteoporose
  • Register-based epidemiology
  • adherence
  • persistence
  • medicin

  Citationsformater

  Hansen, C., Konradsen, H., Pedersen, B. D., & Abrahamsen, B. (2014). Receptindløst anti-osteoporotisk behandling i Danmark: et nationalt registerbaseret studie. Poster session præsenteret på Sygeplejefestival 2014, København, Danmark.