Bidragets oversatte titel: Randomiseret klinisk undersøgelse af effekten af kognitiv adaptationstræning: Et randomiseret multicenter forsøg

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskning

Abstrakt

Baggrund

Mellem 75 % og 85 % af patienter med skizofreni har nedsatte kognitive funktioner. De kognitive dysfunktioner har negativ indflydelse på patienternes muligheder for at arbjde, have kontakt til venner, leve uafhængigt og leve i socieale relationer. Studier har vist forbedrede soceiale funktioner, reduceret tilbagefald og forbedret komplianse ved , kognitiv adaptations træning (CAT) sammenlignet med sædvanlig behandling. CAT studier er imeidlertid ikke tidligere foretaget på nydebuterede patienter med skizofreni.

Formål

At evaluere effekten af CAT behandling versus konventionel behandling med fokus på sociale funktioner, symptomer, tilbagefald, genindlæggelser og livskvalitet, hos ambulante patienter med skizofreni.

Metode

Studiet er er et randomiseret multicenterforsøg udført ved Klinik for Skizofreni i Esbjerg og Tidlig Interventionsteam i Odense. I tidsrummet fra januar  2009 til april 2010 randomiseres 164 patienter konsekutivt inlkluderede patienter til henholdsvis standardbehandling og CAT behandling.

Inklusionskriterier: Patienter diagnosticeret med skizofreni, mere end et års behandling ved et af de to centre, modtagere af såvel psykoframakologisk og psykosocial behadnling og patienter som har underksrevet samtykke erklæring.

Eksklusionskriterier: Patienter som ikke forstår eller taler dansk, patienter som bor på institution erller er langtidsinlagt og patineter som ikke ønkser at deltage.

Effektmålingerne foretages før interventionen, umiddelbart efter samt igen tre måneder efter interventionsperioden

Målinger

Primære effektmålinger: Sociale funktioner

Sekundære effektmålinger: Symptomer, livskvalitet, frekvens af tilbagefald og genindlæggelser.

Resultater

i september 2009 er 33 patienter inkluderet i studiet og 30 patienter er belvet testet og randomiseret. Studiet forventes at  bidrage med ny viden om betydningen af tiltag rettet specifikt mod reducerede intellektuelle funktioner sammenlignet med integreret behandling ved skizofreni og dermed give ny viden om, hvordan kompenserende strategier kan inddrages i pleje og behandling udført i klinisk praksis. Endelig vil undersøgelsen kunne bidrage med viden om praktisk anvendelse af psykologiske test.

OriginalsprogEngelsk
Publikationsdato2009
Antal sider1
StatusUdgivet - 2009
BegivenhedPsykiatriens Forskningsdag i Region Syddanmark - Odense, Danmark
Varighed: 25. nov. 200925. nov. 2009

Konference

KonferencePsykiatriens Forskningsdag i Region Syddanmark
LandDanmark
ByOdense
Periode25/11/200925/11/2009

Fingerprint

Bibliografisk note

Sider: 1

Emneord

• Randomiseret
  • adaptation
  • skizofreni

Citationsformater

Hansen, J. P., Østergaard, B., Nordentoft, M., & Hounsgaard, L. (2009). Effectiveness of Compensatory Strategies applied to Cognitive impairment in Schizophrenia: A randomised multicentre trial. Poster session præsenteret på Psykiatriens Forskningsdag i Region Syddanmark, Odense, Danmark.