Rana: a flexible real-time agent-based simulation platform

Bidragets oversatte titel: Rana: en fleksibel real-tids agent-baseret simulationsplatform

Søren Vissing Jørgensen

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

510 Downloads (Pure)

Abstract

Målet med arbejdet præsenteret i denne afhandling, er at beskrive udviklingen af et stykke open-source programmel ved navn Rana. Rana er et værktøj til design og simulering af real-tids multi-agent systemer. Multi-agent systemer er en gren indenfor kunstig intelligens hvor fokus er flyttet fra den enkelte agent, til de emergente mønstre der kan opstå i et samfund af interagerende agenter.

Rana representere den eventdrevne simulering, og har derfor fokus på representation af agenter og de events de udsender. I Rana terminologi er et event et udtryk, for et observerbart agent udtryk. Eventet er implementeret som en flexibel datakonstruktion der propagerer i simuleret fysisk tid.

Ranas agent modellerings paradigme tilbyder fleksibelt design af agent adfærd, bland andet seperat definition af adfærd for både event opfattelse og de interne beslutnings processor. Den enkelte agent har i Rana adgang til et modulbibliotek, der blandt andet tilbyder kollisionsdetektering, miljømanipulation og generering af events. Der er desuden udviklet et antal agenter til demonstration af de forskellige agent design facetter.

Til yderligere udvidelse af Ranas agent design paradigme, er der introduceret en event-processerings funktion. Formålet er at tilbyde et interface til at beskrive funktioner der definer hvorledes et event propagere. Det muliggør adfærdsbaseret definition, af event relevans i simuleringssammenhæng samt visualisering af events og deres propageringsmønstre. To forskellelige modeller er udviklet til demonstration af event processoren.

Som brugsværktøj tilbyder Rana et grafisk brugerinterface til både live- og eventvisualisering, samt simulationskonfiguration og agent output.

Rana er desuden blevet evalueret mod den nuværende state-of-the-art indenfor generel multi-agent simulering, samt brugt til tre forskellige videnskabelige modeller: traffik simulering, autonome mine robotter samt akoustisk dreven kaldeadfærd i dyr.
Bidragets oversatte titelRana: en fleksibel real-tids agent-baseret simulationsplatform
OriginalsprogEngelsk
Udgiver
StatusUdgivet - nov. 2016

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Rana: en fleksibel real-tids agent-baseret simulationsplatform'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater