Psykologisk tryghed blandt pædagoger i dagtilbud

Eva Lykkegaard, Betina Sørensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Internationalt er der forsket intensivt i psykolo¬gisk tryghed i store virksomheder, men der fin¬des endnu ingen forskning på daginstitutions¬området. Denne undersøgelse udfylder dette hul og svarer på, hvordan danske pædagoger på daginstitutionsområdet oplever psykologisk tryghed på deres arbejdsplads, og hvilken indfly¬delse henholdsvis ledere og kolleger har på, om de oplever psykologisk tryghed eller ej. Spørges¬kemabesvarelser fra 305 pædagoger og dybde¬gående interviews med tre pædagoger indikerer samlet, at kolleger til en vis grad, men særligt le¬delse har betydning for variationer i pædagogers oplevede psykologiske tryghed. Vi foreslår med afsæt i teorien, at ledere arbejder målrettet med at forbedre medarbejderes psykologiske tryghed ved at sætte rammer, invitere til deltagelse og re¬agere konstruktivt.
Artikelnummer5
TidsskriftPaideia - tidsskrift for professionel pædagogisk praksis
Udgave nummer25
Sider (fra-til)58-67