Predictors of early-stage axial spondyloarthritis

Bidragets oversatte titel: Prædiktorer for tidlig rygsøjlegigt

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

26 Downloads (Pure)

Abstract

Axial spondyloartritis (axSpA) og ankyloserende spondylitis (AS) tilhører en gruppe af inflammatoriske reumatologiske sygdomme karakteriseret ved inflammation i bækkenleddene, rygsøjle og, i nogle tilfælde, perifere led og senetilhæftninger.

Diagnosticering af axSpA i tidlig fase kan være udfordrende, idet der ikke findes specifikke biomarkører eller kliniske test, som kan differentiere mellem inflammatorisk sygdom og uspecifikke lændesmerter.

For at hindre betydelig forsinkelse i diagnosticeringen af axSpA patienter introducerede Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS) 2009 kriterier for axSpA inkluderende fund ved MR scanning af bækkenleddene.

Det overordnede formål med dette Ph.d. projekt er, at undersøge mulige prædiktorer for tidlig diagnosticering af axSpA.

Det første studie evaluerer udviklingen af axSpA og AS diagnoser før og efter implementeringen af ASAS kriterierne i 2009. Vi fandt en signifikant stigning nationalt og regionalt i incidensen af axSpA og AS, specielt efter 2009.

Studie 2 undersøger incidencen af inflammatoriske forandringer på MR scanning af bækkenleddene forenelige med inflammatorisk sygdom i en blandet kohorte. Incidensen af inflammatoriske
forandringer var på niveau med fund i tidligere studier. Yderligere blev patientrapporterede informationer (PROMs) undersøgt som prædiktorer for inflammatoriske forandringer ved MR af
bækkenleddene. Vi fandt ingen signifikant sammenhæng mellem PROMs og inflammatoriske forandringer i denne kohorte.

Studie 3,4 og 5 er baseret på en kohorte af patienter under observation for axSpA i tidlig fase inkluderet efter implementeringen af ASAS kriterierne i 2009 (the Molecular Biology of Infectious Agents in the Early Diagnosis of Spondyloarthritis [MICSA] kohorte).

Studie 3 undersøger mulig sammenhæng mellem biomarkøren complement C3d og inflammatoriske forandringer ved MR i MICSA kohorten. Studie 4 og 5 er registerstudier baseret på data fra
forskellige danske databaser. Vi fandt ingen association mellem C3d og MR fund.

I Studie 4 evalueredes langtidsdiagnoserne ved ét og fem års opfølgning i MICSA kohorten. Der blev observeret en midlertidig overestimering af axSpA diagnoser ved baseline og efterfølgende år. I Studie 5 undersøgtes i hvilken grad en tidlig overdiagnosering af axSpA patienter har indflydelse på patienternes socioøkonomiske prognose på lang sigt. Patienter med vedblivende inflammatoriske diagnoser ved 5 års opfølgning havde bedre arbejdstilknytning end patienter med ikkeinflammatorisk diagnose.


Konklusion, vores studier af vedrørende biomarkør, patientrapporterede data og MR fund afslørede ingen signifikante prædiktorer for axSpA i tidlig fase. Vi fandt, at implementeringen af ASAS klassifikationskriterier har medvirket til en midlertidig overestimering af axSpA patienter i den danske befolkning.
Bidragets oversatte titelPrædiktorer for tidlig rygsøjlegigt
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Schiøttz-Christensen, Berit, Hovedvejleder
  • Lottenburger, Tine, Vejleder
  • Hendricks, Oliver, Vejleder
  • Jurik, Anne Grethe, Vejleder
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 11. maj 2022

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Prædiktorer for tidlig rygsøjlegigt'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater