Physical activity behaviors, associated parameters, and the feasibility of an online physical exercise intervention in individuals with diabetes

Sofie Rath Mortensen*

*Kontaktforfatter

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

103 Downloads (Pure)

Abstract

Introduktion
Diabetes er én af de hurtigst voksende sundhedsudfordringer i det 21. århundrede. Incidensen affunktionsnedsættelse og sygelighed forårsaget af diabetes er steget signifikant i de seneste årtier.Fysisk aktivitet spiller en central rolle i håndteringen af diabetes, ikke kun for at forebyggelængerevarende komplikationer og tidlig død, men også for at øge personers velvære og helbred.Selvom der eksisterer stærke og klare anbefalinger for at behandle og forebygge diabetes, er detfortsat en udfordring for personer med diabetes at øge og forblive fysisk aktive. For at forståhvorfor det kan være en udfordring for personer med diabetes at være regelmæssigt fysisk aktive, erdet vigtigt at undersøge fysisk aktivitet fra forskellige perspektiver.

Formål
Det overordnede formål for denne afhandling er at levere detaljerede beskrivelser af fysiske aktivitets karakteristika, determinanter og mønstre blandt danske personer med diabetes via nylige populationsbaserede studier, samt at evaluere feasibilitet, fidelitet og acceptabilitet af en online fysisk træningsintervention kombineret med gruppesessioner med henblik på at øge og vedligeholde fysisk aktivitet blandt personer med type 2 diabetes.

Metode
Studie I blev udført som et tværsnitsstudie via data fra Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017. Det primære udfaldsmål var ugentlig moderat til hård fysisk aktivitet (MVPA). Eksponeringsvariable inkluderede selvrapporteret antal kroniske sygdomme, body mass index (BMI), stress og helbredsrelateret livskvalitet (HRQoL). Den gennemsnitlige forskel i MVPA på tværs af eksponeringsvariable blev estimeret via multiple lineær regressionsanalyse.
Studie II og III blev udført som tværsnitsstudier, begge med brug af data fra den danske, hustandsbaserede, blandet land-provins befolkningsundersøgelse, ”Lolland Falster-Undersøgelsen” fra 2016-2020. Deltagere blev kategoriseret som diabetes, prædiabetes og ingen diabetes baseret på deres HbA1c niveau og selvrapporteret brug af diabetesmedicin. Udfaldsvariablen i studie II var fysisk aktivitet i relation til intensitetstyper og timing af aktivitet bestemt via et accelerometer placeret på lænden, og eksponeringsvariablen var diabetesstatus (diabetes, prædiabetes, ingen diabetes). Udfaldsvariable for studie III var total daglig stillesiddende aktivitet og stillesiddende omgange/intervaller bestemt via to accelerometere placeret på henholdsvis lår og lænd, og eksponeringsvariablerne var trivsel og stress.
Studie IV var designet som et en-armet feasibility studie og interventionen blev udviklet via en fællesskabende tilgang. Individer med type 2 diabetes blev rekrutteret til en otte ugers intervention bestående af en ugentlig 30 minutters online fysisk træning efterfulgt af 30 minutters online gruppemøder. Udfaldsvariable inkluderede prædefinerede forskningsprogressionskriterier, sekundære mål af helbredsparametre og deltagerfeedback.

Resultater
Studie I: Blandt personer med diabetes var 40% utilstrækkeligt fysisk aktive. At have tre eller flere komorbiditeter var associeret med lavere ugentlig MVPA (-0.48 t/ugen 95% CI -0.88; -0.07) sammenlignet med individer med ingen komorbiditeter. Ydermere, havde overvægtige eller svært overvægtige deltagere lavere ugentlig MVPA (overvægtklasse III vs. normalvægtig: -1.98 t/ugen, 95% CI -2.49; -1.47). Højere selvopfattet stress var associeret med lavere ugentlig MVPA (-1.76 t/ugen, 95% CI -2.18; -1.34) vs. lav selvopfattet stress. Ligeledes fandt vi en association mellem lav HRQoL og lav ugentlig MVPA sammenlignet med dem, der havde moderat til høj HRQoL (fysisk HRQoL: -0.93 t/ugen, 95 % CI -1.19; -0.66 and mental HRQoL: -0.39 t/ugen, 95% CI -0.71; -0.08) Studie II og III: Blandt deltagere med diabetes levede 63% ikke op til minimumsanbefalingerne for ugentlig MVPA, hvorimod tallene for deltagere med prædiabetes eller ingen diabetes var henholdsvis 60% og 50%. Omkring en tredjedel af dem med diabetes var meget inaktive (<5 min/dag af MVPA) dagligt og havde >2 sammenhængende inaktive dage. Den gennemsnitlige tid brugt på at være fysisk aktiv uanset intensitet i løbet af en dag var lavest blandt deltagere med diabetes. Højere trivsel var associeret med lavere total stillesiddende aktivitet blandt deltagere med diabetes (-1.1 min/dag, 95 % CI -2.0; -0.2) og deltagere med prædiabetes (-0.6 min/dag, 95 % CI - 1.1; -0.05). Ingen association blev fundet mellem stress og stillesiddende aktivitet. Studie IV: De fleste af forskningsprogressionskriterierne opnåede et acceptabelt niveau med undtagelse af deltagerrekruttering, byrden af objektivt målt fysisk aktivitet og bivirkninger relateret til interventionen. Før der arbejdes videre med et RCT-studie, skal der foretages ændringer ved disse forskningsprogressionskriterier.

Konklusion
Vores fund viste at på et landsdækkende niveau lever hele 40% af individer med diabetes ikke op til WHO’s anbefalinger for fysisk aktivitet. Fundene for den objektivt målt fysiske aktivitet viste, at 63% af individer med diabetes ikke overholdte minimumsanbefalinger. Associationsanalyserne afslørede, at prævalensen af komorbiditeter, højere BMI, højere selvopfattet stress og lavere HRQoL var signifikant associeret med lavere ugentlig MVPA blandt individer med diabetes. Derudover fandt vi, at højere trivsel bidrog til lavere total daglig stillesiddende aktivitet. Dette understreger behovet for skræddersyede interventioner, som anerkender disse faktorer for at forøge deltagelse i fysisk aktivitet. Således kan en intervention, der kombinerer online træning og gruppesessioner, være en mulig måde at imødekomme nogle af disse faktorer og andre barrierer for deltagelse i fysisk aktivitet. Samlet set fremhæver fundene fra denne afhandling vigtigheden af at anerkende forskelle i fysisk aktivitet og stillesiddende aktivitetsadfærd blandt personer med diabetes, samt hvordan disse forskelle kan tages i betragtning og integreres i fremtidige skræddersyede interventioner for at øge deltagelse i fysisk aktivitet blandt denne population.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Skou, Søren Thorgaard, Hovedvejleder
  • Grøntved, Anders, Bivejleder
  • Ried-Larsen, Mathias, Bivejleder
  • Brønd, Jan Christian, Bivejleder
Dato for forsvar27. jun. 2024
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 16. maj 2024

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Physical activity behaviors, associated parameters, and the feasibility of an online physical exercise intervention in individuals with diabetes'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater