Personlig medicin - filosofiske og tværvidenskabelige perspektiver

Søren Harnow Klausen (Redaktør), Karin Christiansen (Redaktør)

  Publikation: Bog/rapportAntologiForskningpeer review

  Abstract

  Personlig medicin beskriver filosofiske og tværvidenskabelige perspektiver på en vigtig sundhedsvidenskabelig tendens. I hele medicinens historie har man drømt om at skræddersy behandlingen til den enkelte patient, og med den hastige udvikling af genetisk diagnostik og terapi, kunstig intelligens og monitoreringsteknologi er der nu udsigt til, at drømmen kan blive til virkelighed.
  Men der savnes en debat om de værdimæssige spørgsmål, som udviklingen rejser. Hvad er fælles, personligt og privat på sundhedsområdet, og hvordan skal midlerne fordeles og den faglige indsats prioriteres i et sundhedsvæsen, hvor den enkelte patient skal sættes i centrum? Og hvilke krav stiller udviklingen til fremtidens sundhedsprofessionelle – og til dem, som skal uddanne dem?
  I 10 kapitler stiller bogen skarpt på disse spørgsmål og præsenterer samtidig den nyeste viden om personlig medicin i bred forstand, med særlig fokus på de samfundsmæssige, etiske og videnskabsteoretiske aspekter. Bogen kan bruges som lærebog på de sundhedsfaglige uddannelser, men også inden for samfundsvidenskaben og humaniora, hvor man beskæftiger med forholdet mellem sundhed, samfund, værdier og forestillinger. Den er også henvendt til beslutningstagere og bidrager til den almene oplysning på et felt, hvor enøjet teknologisk optimisme og skrækscenarier ofte præger debatten.
  Personlig medicin er en forskningsbaseret udgivelse skrevet af en bred vifte af eksperter og forskere. Bidragyderne tæller filosoffer, læger, jurister, videnskabshistorikere, bioanalytikere og teologer, som hver især sætter de medicinske teknologier og praksisser ind en større sammenhæng.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  ForlagMunksgaard
  Udgave1.
  Antal sider298
  ISBN (Trykt)978-87-628-1956-6
  ISBN (Elektronisk)978-87-023-1039-9
  StatusUdgivet - 17. aug. 2020
  NavnSundhed, Menneske, Samfund
  Vol/bind2

  Emneord

  • Personlig medicin
  • Medicinsk etik
  • Medicinsk videnskabsteori
  • Præcisionsmedicin
  • Individ og fællesskab

   Christiansen, R., 17. aug. 2020, Personlig medicin - filosofiske og tværvidenskabelige perspektiver. Harnow Klausen, S. & Christiansen, K. (red.). 1. udg. København: Munksgaard , s. 205-221 (Sundhed, Menneske, Samfund, Bind 2).

   Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogForskningpeer review

  • Introduktion

   Klausen, S. H. & Christiansen, K., 17. aug. 2020, Personlig medicin - filosofiske og tværvidenskabelige perspektiver. Harnow Klausen, S. & Christiansen, K. (red.). 1. udg. København: Munksgaard , s. 9-12 (Sundhed, Menneske, Samfund, Bind 2).

   Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogForskning

  • Paradigmeskiftets betydning for de sundhedsprofessionelle

   Nielsen, M., Christiansen, K. & Klausen, S. H., 17. aug. 2020, Personlig medicin - filosofiske og tværvidenskabelige perspektiver. Harnow Klausen, S. & Christiansen, K. (red.). 1. udg. København: Munksgaard , s. 213-228 (Sundhed, Menneske, Samfund, Bind 2).

   Publikation: Kapitel i bog/rapport/konference-proceedingKapitel i bogForskningpeer review

  Citationsformater